H δημοσιονομική προσαρμογή έχει, ουσιαστικά, τελειώσει – η διόρθωση των αδικιών, ήδη, αρχίζει: Με αυτό το κεντρικό μήνυμα ξεκινά η κυβέρνηση την μεγάλη, και μακρά, επιχείρηση αλλαγής του πολιτικού κλίματος μετά το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές.

Ads

Είναι μια επιχείρηση με σαφή στόχο την επαναφορά της πολιτικής ατζέντας στο μέτωπο της οικονομίας – όπου το Μαξίμου θεωρεί ότι έχει πλέον καθαρό πλεονέκτημα έναντι της ΝΔ -, με τελικό ορίζοντα πάντοτε τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο από το Μνημόνιο, και με ουκ ολίγους όμως ενδιάμεσους δύσκολους σταθμούς και ισχυρές προκλήσεις.

Το στίγμα του κυβερνητικού σχεδιασμού και αφηγήματος έδωσε  στο σημερινό briefing ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι το γεγονός πως η τρίτη αξιολόγηση κλείνει, για πρώτη φορά μετά από μια επταετία, χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα σημαίνει ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί και επομένως η Ελλάδα βαδίζει με ασφάλεια στην έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018».

Η αποκατάταση των αδικιών

Στο δεύτερο σκέλος του μηνύματος, εκείνο της αποκατάστασης των μνμημονιακών αδικιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαρίθμησε τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης που έκλεισαν με θετικό κοινωνικό πρόσημο – από την διασφάλιση των συντάξεων χηρείας και την αύξηση του προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων εως τα ενισχυμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης επιχειρήσεων.

Ads

Στα επιχειρήματα αυτά, κυβερνητικά στελέχουν προσθέτουν ήδη και την προοπτική πολύ πιο ριζικών βημάτων αποακτάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εργασιακής ισορροπίας μετά το τέλος του Μνημονίου – ήτοι, υπενθυμίζουν τον ανοιχτό διάδρομο για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το επόμενο φθινόπωρο, αλλά και την πιθανότητα να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί η νομοθετημένη μείωση των συντάξεων το 2019 εάν έως τότε έχει αποχωρήσει το ΔΝΤ και αποδειχθεί ότι μπορούν να επιτυγχάνονται τα πλεονάσματα χωρίς νέα μέτρα.

Πρόκειται όντως για ανοιχτές προοπτικές, εάν και εφόσον εξελιχθεί ομαλά η πορεία “εξόδου” το επόμενο οκτάμηνο – πρόκειται, όμως, και για ένα αφήγημα που υπόκειται σε πολλές προϋποθέσεις, αστερίσκους και προκλήσεις.

Τα μηνύματα των δανειστών

Επ’ αυτών των προκλήσεων είναι χαρακτηριστική η σημερινή, συγκρατημένη στάση ευρωπαίων αξιωματούχων στο θέμα των περικοπών των συντάξεων το 2019, αλλά και η υπενθύμιση της υστέρησης στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων που αποτελεί κομβικό κεφάλαιο της τέταρτης, και τελευταίας, αξιολόγησης.

«Ολες οι πλευρές πρέπει να παραμείνουν πιστές στη συμφωνία, δεν είναι θέμα προτιμήσεων, είναι γραπτές δεσμεύσεις και στο πρόγραμμα του ESM, όχι μόνον στο πρόγραμμα με το ΔΝΤ”, ήταν η απάντηση ευρωπαϊκής πηγής στο ερώτημα για την πιθανή μη εφαρμογή των ψηφισμών μέτρων για τις συντάξεις το 2019.

Πρόκειται για μια απάντηση ενδεικτική των προθέσεων των δανειστών παρά την άμβλυνση του ύφους και των απαιτήσεων στον τελευταίο κύκλο διαπραγμάτευσης – προθέσεων, που εν ολίγοις συμπυκνώνονται στο ότι μπορεί να υπάρχει ένας βαθμός ευελιξίας, η οποία όμως δύσκολα θα επεκταθεί σε ζητήματα που άπτονται του πυρήνα των συμφωνηθέντων.

Ο πόλεμος για τους πλειστηριασμούς

Μείζων πρόκληση για την κυβέρνηση σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο παραμένει και το ζήτημα των πλειστηριασμών, τους οποίους οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέστησαν επίσης σαφές σήμερα ότι θα παρακολουθούν «πολύ στενά».

Οι πλειστηριασμοί αποκτούν κεντρική θέση και στην πολιτική αντιπαράθεση, με σφοδρές και κλιμακούμενες επιθέσεις εξ αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με ισχυρούς εσωκομματικούς προβληματισμούς.
Ο Νίκος Φίλης επανήλθε σήμερα στο θέμα ζητώντας δέσμη μέτρων για την νομοθετημένη προστασία της λαϊκής κατοικίας, ενώ η ΛΑΕ δημοσιοποίησε λίστα ακινήτων προς εκποίηση στην οποία υποστηρίζει ότι βρίσκονται και σπίτια χαμηλής αξίας που αποτελούν πρώτη κατοικία.

Απαντώντας στο briefing o Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι υπάρχει ήδη πλήρης κάλυψη και προστασία από τους πλειστηριασμούς για νοικοκυρά με  οφειλές έως 200.000 ευρώ και αξία ακινήτου έως 280.000 ευρώ – όρια που, όπως είπε, καλύπτουν το 70% του συνόλου των ακινήτων α’ κατοικίας. «Καμία λαϊκή κατοικία δεν θα εκπλειστηριαστεί», τόνισε ο κυβερνητικόπς εκπρσόωπος, προσθέτοντας όμως ότι η κυβέρνηση δεν θα προστατεύσει τους «μεγαλοοφειλέτες αλλά θα επιταχύνει τις διαδικασίες για να εισπράξει τα οφειλόμενα». 

Στο σημείο αυτό, δε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε και σκληρή επίθεση κατά της ΝΔ και συγκεκριμένων εκδοτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων καταλογίζοντάς τους “γιγαντιαία επιχείρηση ψευδών ειδήσεων” σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και δείχνοντας, εκ νέου, ευθέως ως πρωταγωνιστές αυτής της εκστρατείας τα media του Βαγγέλη Μαρινάκη: «Πρωταγωνιστής σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι άλλος από το εκδοτικό συγκρότημα του υποδίκου που επιμένει να παραπληροφορεί με αιχμή του δόρατος τους πλειστηριασμούς. Και τούτο παρά τις συνεχείς και εμπεριστατωμένες διαψεύσεις των ισχυρισμών και των σχετικών ρεπορτάζ από το Υπουργείο Δικαιοσύνης», είπε εύγλωττα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.