Την Τρίτη το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απαγόρευσε πλήρως με απόφασή του (1101/2012) στην ΔΕΗ να εισπράττει το ειδικό τέλος ακινήτων, δηλαδή το χαράτσι, και να το ενσωματώνει στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Πλέον, το χαράτσι θα πληρώνεται ως φόρος στην αρμόδια εφορία και δεν θα υπάρχει κίνδυνος για διακοπή της ηλεκτροδότησης στα νοικοκυριά. Η απόφαση λήφθηκε ύστερα από αγωγή, που ασκήθηκε, από την Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ μαζί με τα σωματεία της. Μιλώντας στο tvxs.gr, ο Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, σχολίασε ότι «πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, που βάζει τα πράγματα στην θέση τους».

Ads

 
Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, πλέον ο λογαριασμός της ΔΕΗ δεν θα μπορεί να ενσωματωθεί με το χαράτσι. «Δεν θα μπορεί η ΔΕΗ, δηλαδή, να επικαλεστεί ότι αφού ο καταναλωτής δεν πλήρωσε το χαράτσι, συνεπώς του κόβεται το ρεύμα», εξηγεί ο Γιώργος Λεχουρίτης.
 
Πληρώνουμε ή όχι;
 
Η απόφαση του Πρωτοδικείου ορίζει ότι η ΔΕΗ δεν αποτελεί φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Συνεπώς, ο καταναλωτής οφείλει ακόμη να πληρώσει το χαράτσι, μόνο που αυτό θα καταβάλλεται πια ως φόρος στο δημόσιο ταμείο. Όταν το ΕΕΤΗΔΕ, το ειδικό τέλος δηλαδή, περάσει ως υποχρέωση του φορολογούμενου προς το κράτος, τότε από την εφορία θα αποστέλλεται ειδοποίηση για να γίνει η καταβολή αυτού μαζί με τις υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις. «Τότε μπορεί ο καταναλωτής να κάνει διακανονισμό και να το πληρώσει σε όσες δόσεις εκείνος θέλει. Αυτό σημαίνει μειωμένη μηνιαία επιβάρυνση για το κάθε νοικοκυριό», εξηγεί ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.
 
Στην περίπτωση που η ΔΕΗ δεν εφαρμόσει την απόφαση αυτή τότε απειλείται με 300 ευρώ πρόστιμο ανά περίπτωση και ανά μέρα παραβίασης της απόφασης. «Δηλαδή, εάν η ΔΕΗ συνεχίσει να ενσωματώνει στους λογαριασμούς το χαράτσι θα επιβαρύνεται κατά 300 ευρώ την ημέρα», τονίζει ο κ. Λεχουρίτης.
 
Ο καταναλωτής, βέβαια, δεν είναι σε αυτή την περίπτωση υποχρεωμένος να πληρώσει το χαράτσι στην ΔΕΗ, ενώ είναι ακόμη και σε θέση να διεκδικήσει αποζημίωση για «τις βλαπτικές συμπεριφορές της εναγόμενης».
 
Αναδρομική ισχύς;
 
Η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει αναδρομική ισχύ. Από την ημερομηνία έκδοσής της και μετά μπορεί ο καταναλωτής να μην πληρώσει το χαράτσι στην ΔΕΗ, καθώς είναι προσωρινά εκτελεστή και συνεπώς εφαρμόζεται από σήμερα κιόλας. 
 
«Αυτοί που το έχουν πληρώσει το πλήρωσαν. Δεν γίνεται επιστροφή χρημάτων. Απλά θα συμψηφιστεί το ποσό στο δημόσιο ταμείο, όταν θα κληθεί ο καταναλωτής να καταβάλει τις υπόλοιπες τρεις δόσεις», αναφέρει ο Γιώργος Λεχουρίτης.
 
«Τα πράγματα στην θέση τους»
 
«Είναι μια σημαντική απόφαση που βάζει τα πράγματα στην θέση τους. Στο παρελθόν είχε προκύψει το ζήτημα, μέσω καταγγελιών, ότι καταναλωτές έδιναν τραπεζική εντολή για πληρωμή του λογαριασμού μόνο υπέρ της ΔΕΗ, δηλαδή μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά το κράτος έπαιρνε τα χρήματα αυτά για το χαράτσι αφήνοντας ακάλυπτο το ποσό για την ηλεκτροδότηση. Κατά συνέπεια, γινόταν διακοπή του ρεύματος, χωρίς να ενημερωθεί ο καταναλωτής», σχολιάζει ο Γιώργος Λεχουρίτης.
 
Διευκρινίσεις από το ΥΠΟΙΚ
 
Παράγοντες της ΔΕΗ ζήτησαν διευκρινίσεις για την συγκεκριμένη δικαστική απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών, πιέζοντας να υπάρξει όσο το δυνατόν συντομότερα διευθέτηση του θέματος καθώς θα πρέπει άμεσα να ανακληθούν οι λογαριασμοί για να αφαιρεθεί το χαράτσι δεδομένου ότι καταναλωτές έχουν πια το δικαίωμα προσφυγής.
 
Μέχρι στιγμής, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι μπορούν οι καταναλωτές να πληρώνουν στα υποκαταστήματα τους λογαριασμούς χωρίς να καταβάλλουν το ποσό του τέλους ακινήτων. Το Υπουργείο Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι το χαράτσι δεν καταργείται με αυτή την απόφαση, απλώς διαχωρίζεται από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.