Το αδιέξοδο που έχουν οδηγήσει την Ελληνική κοινωνία οι πολιτικές της κυβέρνησης, καταγράφει η επιστολή που έστειλε, προκειμένου να γνωστοποιήσει το πρόβλημά του, ο κ. Ευριπίδης Μανιαδής, επισημαίνοντας ότι σε ανάλογη θέση βρίσκονται δεκάδες άλλοι πολίτες που δεν μπορούν πλέον να έχουν τα στοιχειώδη, όπως είναι η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και στα φάρμακα.

Ads

Ο κ. Μανιαδής είναι χρόνια ασθενής και έχει ανάγκη από μόνιμη φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα είναι άνεργος από το 2009. Όπως αναφέρει, «έως πρόσφατα τα αναγκαία για την ασθένεια μου φάρμακα όπως και τις ανάλογες ιατρικές εξετάσεις, μου τα παρείχε το τμήμα πρόνοιας του δήμου Ηρακλείου, στα κρατικά νοσοκομεία, με το βιβλιάριο ασθενείας».

Όμως ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει την… ατυχία να κατέχει ένα αυτοκίνητο 11 ετών, να είναι παντρεμένος με ένα ανήλικο παιδί. Τον ενημέρωσαν λοιπόν από το τμήμα πρόνοιας του δήμου ότι έχει υπερβεί το εισοδηματικό όριο των 6.000 ευρώ και δε δικαιούται το βιβλιάριο υγείας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Πως προκύπτει το εισοδηματικό όριο; Το αυτοκίνητο κοστολογείται στα 4.000 ευρώ και «επειδή ζω και αναπνέω ακόμα, τεκμήριο διαβίωσης 3.500 ευρώ. Σύνολο 7.500 ευρώ, άρα για τον νόμο δεν δικαιούμαι πλέον να έχω ασφάλιση».

Ads

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης, Σαμαρά – Βενιζέλου, που ετοιμάζεται να πανηγυρίσει για το πρωτογενές πλεόνασμα, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι στερούνται βασικών αγαθών και πεθαίνουν γιατί δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στη φαρμακευτική τους αγωγή. Εάν δεν υπήρχαν οι εθελοντικές προσπάθειες από γιατρούς και φαρμακοποιούς, η ευαισθησία των πολιτών που ενισχύει τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, οι θάνατοι ασθενών θα ήταν ένα φαινόμενο καθημερινό, η κορυφαία ντροπή για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.
 
Να επιστρέψουν το επίδομα
 
Την ίδια ώρα οι «σωτήρες» της χώρας ζητούν από δεκάδες γυναίκες στο Ηράκλειο να επιστρέψουν πίσω το επίδομα για τη γέννηση του παιδιού τους επειδή υπήρξε παρανόηση από τις υπηρεσίες της σχετικής εγκυκλίου και δόθηκαν τα χρήματα σε όσες γέννησαν σε ιδιωτικά μαιευτήρια.

Οι οικογένειες που έλαβαν τη σχετική ειδοποίηση από το ΙΚΑ έπεσαν από τα σύννεφα. Μέσα σε αυτή την κρίση, άνεργες μητέρες, σπίτια χωρίς οικονομική δυνατότητα πρέπει να γυρίσουν 900 ευρώ γιατί, όπως λέει η εγκύκλιος, το επίδομα θα το λαμβάνουν πλέον μόνο όσες γυναίκες γεννούν στο σπίτι τους, όπως στη δεκαετίες του ’40 και του ’50.

Αν είναι γερές και δυνατές, και δεν παρουσιάσουν κανένα σοβαρό πρόβλημα έχει καλώς, τότε το επίδομα θα καταβληθεί. Όλα αφήνονται στις διαθέσεις του… επουράνιου. 

Οι διαμαρτυρίες στις πρώτες ειδοποιήσεις ήταν έντονες, αλλά οι περισσότερες μητέρες επιστρέφουν τα 900 ευρώ γιατί διαφορετικά θα βεβαιωθεί στις εφορίες.

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και στους υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι δέχονται την οργή των πολιτών, με λεκτικούς προπηλακισμούς και ύβρεις, χωρίς να φέρουν την παραμικρή ευθύνη.