Την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σταματούν οι φαρμακοποιοί από το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου ζητώντας άμεση αποπληρωμή των οφειλών τους.

Ads

 
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, «το διεκδικητικό πλαίσιο του κλάδου αφορά:
 

  • Την τακτοποίηση όλων των εξωσυμβατικών οφειλών του ΕΟΠΥΥ που φθάνουν  πλέον τις 85 μέρες.
  • Την άμεση νομοθετική ρύθμιση του συμψηφισμού των υφισταμένων οφειλών  καθώς και των όρων που αφορούν  την υπαγωγή των φαρμακείων στον « ΤΕΙΡΕΣΙΑ»
  • Την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 0,6%  του ΑΕΠ και την άμεση απόδοση των εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ.
  • Την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τον  τραπεζικό δανεισμό των  φαρμακείων και την βελτίωση της ρευστότητας τους.

 
«Η φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα σήμερα έχει καταρρεύσει παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των φαρμακοποιών να χρηματοδοτούν ένα κράτος αφερέγγυο και ένα ασφαλιστικό ταμείο θνησιγενές. Αντιλαμβανόμαστε τις δύσκολες στιγμές της ελληνικής κοινωνίας, αλλά σε αυτήν συμμετέχουμε και εμείς που πληρώνουμε όλους τους προμηθευτές μας στο ακέραιο και δεν εισπράττουμε τα οφειλόμενα» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.
 
Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, έως την Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα πραγματοποιήσουν επίσχεση εργασίας, «εισπράττοντας τη νόμιμη αμοιβή του κρατικού τιμολογίου απευθείας από τον ασφαλισμένο».
 
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ διεκδικούν:
 

  • Ζητούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να πει την αλήθεια στον Ελληνικό Λαό για την πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση του οργανισμού και να καταλογίσει ευθύνες σε όσους τις έχουν για την χρεοκοπία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου υγείας της χώρας.
  • Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των παλαιών οφειλών ύψους 570 εκ με αντίστοιχες ποινικές ρήτρες, και νομοθετική ρύθμιση ύπαρξης συμψηφισμού με φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις των ιατρών.
  • Αποπληρωμή των νέων οφειλών ύψους 230 εκ. μέχρι και τον Ιούνιο και δέσμευση για τήρηση της ισότιμης και δίκαιης αποπληρωμής  των παρόχων εντός 45 ημερών, βάση των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.
  • Την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 1% του ΑΕΠ και την απευθείας καταβολή των εισφορών υγείας των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς την μεσολάβηση των επιμέρους ταμείων.
  • Παρουσία εκπροσώπου των ιατρών στο ΔΣ του οργανισμού και αντιπροσώπου των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων στο διοικητικό του συμβούλιο.
  • Πλήρης αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης και των εργασιακών σχέσεων των ιατρών με υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.
  • Κάλυψη των ελλειμμάτων από την Κεντρική Κυβέρνηση, με άμεση έναρξη διαχειριστικού ελέγχου για τα αίτια που οδήγησαν τον Οργανισμό σε πτώχευση.
  • Αποχώρηση της αποτυχημένης διοίκησης του ΕΟΠΥΥ

 
«Η κινητοποίηση θα λάβει την μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων επισχέσεων εργασίας.  Ανάλογα με τα παραγόμενα αποτελέσματα, θα προκύπτουν και οι ανάλογες συλλογικές αποφάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

Ads