Κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις με αιχμή τα ευγενή ταμεία, περικοπές στο εφάπαξ, μεσοσταθμικά, της τάξης του 10% και «μαχαίρι» στα μερίσματα περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο για το ασφαλιστικό που θα μπει, από τη Δευτέρα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ δανειστών και Γιώργου Κατρούγκαλου.
 

Ads

Οι πληροφορίες τόσο από την Αθήνα όσο και από κοινοτικές πηγές δείχνουν ότι το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας επί του ασφαλιστικού έχει ήδη κλείσει, με τις δύο πλευρές να κάνουν από… μισό βήμα πίσω στα κρίσιμα ζητήματα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις.
 
Ο συμβιβασμός για εισφορές – επικουρικές
 
Στο πλαίσιο αυτού του συμβιβασμού, οι δανειστές φέρονται να αποδέχονται οριστικά συνολική αύξηση των εισφορών κατά 1% – 0,5% των εργοδοτικών και 0,5% των εισφορών των εργαζομένων – έναντι 1,5% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο Κατρούγκαλου. Για να καλυφθεί το κενό, η κυβέρνηση αποδέχεται από την πλευρά της κλιμακωτή και στοχευμένη μείωση των επικουρικών συντάξεων, με το υψηλότερο τίμημα να πέφτει στα «ευγενή» ταμεία.
 
Συγκεκριμένα, η τελική φόρμουλα προβλέπει μείωση των επικουρικών για όσους έχουν συνολικές συντάξιμες αποδοχές – από κύριες και επικουρικές συντάξεις – πάνω από την κλίμακα των 1.300 με 1.400 ευρώ. Το μέγιστο ποσοστό των πιθανών περικοπών θα οριστεί στο 40% και εκείνοι που θα θιγούν περισσότερο θα είναι όσοι βγήκαν στη σύνταξη με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης και εισπράττουν αναλογικά μεγάλες επικουρικές συντάξεις. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων, οι συνταξιούχοι των τραπεζών, των ΔΕΚΟ, των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΤΕΑΜ.
 
Μείωση 10% στο εφάπαξ
 
Στο νέο νόμο αναμένεται και μείωση του εφάπαξ, το οποίο θα υπόκειται σε νέο τρόπο υπολογισμού και εκτιμάται ότι, μεσοσταθμικά θα είναι κατά 10% χαμηλότερο από τα σημερινά επίπεδα, ενώ στο 32% αναμένεται να φθάσει η μείωση του μερίσματος.
 
Στην χορήγηση των νέων συντάξεων, έχει κλειδώσει η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ για όσους έχουν 20 χρόνια εργασίας, ενώ για κάθε χρόνο λιγότερης εργασίας το ποσό αυτό θα μειώνεται κατά 2%. Το κατώτατο όριο της εθνικής σύνταξης, για όσους έχουν 15ετία εργασίας, θα είναι 345 ευρώ.
 
Επανυπολογισμός, σε δυσμενέστερη βάση για τα πρώτα 25 χρόνια εργασίας, προβλέπεται και στα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους βγαίνουν στο εξής στην σύνταξη, ενώ ο συντελεστής ανταποδοτικότητας θα αυξάνεται σημαντικά για τα χρόνια μετά την 25ετία.
 
Μειωμένο θα είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και το πλαφόν για τις κύριες συντάξεις το οποίο αναμένεται να οριστεί κοντά στα 2.000 ευρώ.