Απέφυγε την επίκληση στην ατομική ευθύνη (εκείνη που ναυάγησε μεταξύ Πάρνηθας και Ικαρίας), δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη (για την απώλεια ισορροπίας κυβέρνησης και κοινωνίας) και πήρε το ρίσκο της κήρυξης του τρίτου lockdown μέσα στο διαρκές lockdown.

Ads

Εν ολίγοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το βράδυ ανακοίνωσε την μετάβαση από το ακορντεόν στην βεντάλια, και κήρυξε τον δρόμο για το «τελευταίο μίλι» που θα διαρκέσει, στο καλό σενάριο, ένα δίμηνο και θα «το φωτίζει ο ήλιος του εμβολίου».

Πίσω από τον οίστρο του λογογράφου του πρωθυπουργού, τούτο σημαίνει ότι τουλάχιστον η Αττική (σημ: τα στοιχεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονται υπό εξέταση) γυρνά από την Πέμπτη έναν χρόνο πίσω, στο καθεστώς του περσινού Μαρτίου, με τρεις διαφορές: Τους 6.000 νεκρούς της πανδημίας, την βαριά κόπωση της κοινωνίας, και την διάρρηξη της εμπιστοσύνης προς την πολιτεία αλλά και την επιστήμη που καθιστά στοίχημα υψηλού ρίσκου πλέον την τήρηση των νέων μέτρων.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν και εξειδικεύτηκαν από τον υφυπουργό Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τους αρμόδιους γενικούς γραμματείες, χωρίς την παρουσία υπουργών που χρεώνονται από το Μαξίμου με την πολιτική κακοφωνία των τελευταίων ημερών, και η ουσιώδης διαφορά τους σε σχέση με το ισχύον μοντέλο είναι ότι περιλαμβάνουν κλείσιμο των σχολείων και του λιανεμπορίου.

Ads

Η εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων – την οποία, παρεμπιπτόντως είχε προλάβει να προαναγγείλει, για μια ακόμη φορά, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας – ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία και υπαγορεύθηκε από τρεις βασικούς παράγοντες:

  • Τις ενδείξεις ραγδαίας και εκθετικής αύξησης της διασποράς του κορονοϊού στην Αττική. Εδώ, κατά τις πληροφορίες, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, προειδοποίησε ο ίδιος τον πρωθυπουργό ότι η Αττική λίγο απέχει πια από το να γίνει η νέα Θεσσαλονίκη.
  • Τους αριθμούς που δείχνουν εντεινόμενη και υψηλή πίεση στα νοσοκομεία. Η αναλογία εισαγωγών – εξιτηρίων είχε φθάσει την Δευτέρα το απόγευμα στο δύο προς ένα, και η πληρότητα στις ΜΕΘ βρισκόταν στο 70% με ορισμένα νοσοκομεία του βόρειο τομέα να φθάνουν και στο 100%.

Την ταχύτατη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού, με επιθετικές και απρόλβεπτες ακόμη επιπτώσεις. Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης στην Ελλάδα αγγίζουν τα 400 και η μεταδοτικότητά της ειδικά στα παιδιά είναι κατά 15% μεγαλύτερη από εκείνη του αρχικού ιού. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο καθηγητής Τσιόδρας. Κατά τις πληροφορίες, του τα είχε ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν φύγει για το Ισραήλ και ήταν εκείνα που οριστικοποίησαν την άμεση απόφαση για καθολικό lockdown στην Αττική.

Το θέμα είναι πως, σε γενικές γραμμές, τα ίδια στοιχεία και οι ίδιες ενδείξεις υπήρχαν από την Παρασκευή, στην μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Σ’ εκείνη την οκτάωρη συνεδρίαση υπήρχε εξ αρχής στο τραπέζι και η εισήγηση για καθολικό lockdown, η πολιτική πίεση που ασκήθηκε όμως, κυρίως για να μείνουν ανοιχτά το λιανεμπόριο και τα σχολεία, οδήγησε σε μια ακόμη τετραήμερη παράταση και σε ένα ακόμη τετραήμερο αλλαλούμ.

Παραμένει άγνωστο εάν αυτό το αλλαλούμ θα εκλείψει με το νέο, σκληρό lockdown, το οποίο πλην των άλλων φέρνει πια σε οριακό σημείο την οικονομία.

Σε πρώτο χρόνο, υπολογίζεται ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα κοστίζουν στα κρατικά ταμεία 3 δισ. ευρω τον μήνα, μέσα από το διπλό βάρος των επιπλέον δαπανών και της απώλειας εσόδων. Ο εμπορικός κόσμος επίσης υπολογίζει  ότι, όταν παρέλθει και το «τελευταίο μίλι», δεν θα καταφέρει να ξανανοίξει μία στις δύο επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και της εστίασης. Εκτός υπολογισμού είναι ακόμη το τελικό κοινωνικό και πολιτικό κόστος το οποίο προφανώς και θα αναλάβει ο πρωθυπουργός.