Το «τελευταία αντίο» στον Θοδωρή Μιχόπουλο είπε απόψε το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, πλήθος κόσμου, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ανάμεσά τους πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, εκπρόσωποι κομμάτων και δημοσιογράφοι.

Ads

«Σήμερα αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας φίλο Θοδωρή και είναι ιδιαίτερα δύσκολο για μας που δεν πιστεύουμε σε μια συνάντηση στο μέλλον», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εκφώνησε τον επικήδειο και συνέχισε. «Σε φυλές της Αφρικής υπάρχουν θρύλοι που λένε ότι υπάρχει συνέχεια με τους νεκρούς, θα συνεχίσουμε να μιλάμε μαζί του, θα του απαντάμε και θα μας απαντάει σε εσωτερικούς διαλόγους και θα γινόμαστε πλουσιότεροι. Ο Θόδωρος Μιχόπουλος, ήταν άνθρωπος με πολύ χιούμορ που ξεκινούσε από τον αυτοσαρκασμό. Είχε το δικαίωμα να μας πειράζει γιατί ξεκινούσε από τον εαυτό του. Είχε την αναγνώριση των συναδέλφων του που είναι η μεγαλύτερη τιμή για έναν επαγγελματία. Ήταν ένας άνθρωπος με βαθειά αριστερή συνείδηση και πρακτική. Γνώριζε ότι μπορεί κάποιος να εξελίξει τη θέση του όχι με την ανατροπή αλλά ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο σε ένα βιβλίο με συνέχεια. Ως φίλος και σύντροφος πρόσεχε πιο πολύ τους άλλους από τον εαυτό του.

Μας βοηθούσε, όσο δε μπορώ να σας πω, με την διαπραγμάτευση. Όχι μόνο επί της ουσίας αλλά και στις δύσκολες στιγμές μας έδινε το κουράγιο να συνεχίσουμε. Τον στεναχωρούσαν πολλά πράγματα στην πολιτική και στη δημοσιογραφία. Στην δημοσιογραφία ότι χάθηκε η διαφορά ανάμεσα στην είδηση και στον σχολιασμό και ότι χάθηκαν πια οι καλές πένες. Είχε μια συγκεκριμένη άποψη για την άσκηση της πολιτικής από την Αριστερά, με ηγεμονία και όχι με επιβολή και παρεμβάσεις σε όλους τομείς, στην υγεία, στην παιδεία στα δικαιώματα, παρεμβάσεις που αναδεικνύουν τις αξίες της Αριστεράς και δίνουν το στίγμα μιας άλλης κοινωνίας.

Πιο πολύ από όλα θα θυμόμαστε τον Μίχο ως άνθρωπο, με τις πλαστικές σακούλες γεμάτες εφημερίδες μασώντας ένα κουλούρι, με τη λαιμαργία του. Εύχομαι κουράγιο στην Κατερίνα και τον Παύλο και σε όλους εμάς που δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Πολλοί τον αγαπούσανε, όλοι τον σέβονταν» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ads

«Μας ένωσε η κοινή πορεία στη μεγάλη περιπέτεια της ανανεωτικής Αριστεράς που έμελλε να μας οδηγήσει στη δημοσιογραφία», είπε, αποχαιρετώντας τον εκλιπόντα, ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Σταύρος Καπάκος.

«Ο Θοδωρής», συνέχισε, «ρουφούσε τη ζωή μέχρι το μεδούλι και τη δημοσιογραφία με ασίγαστο πάθος, άποψη και ευαισθησία. Έφυγε όρθιος έχοντας κερδίσει μέσα από την σκληρή του δουλειά την οξυδέρκειά του την αναγνώριση των ανθρώπων της δημοσιογραφίας και της πολιτικής, φίλων και αντιπάλων. Ο Θοδωρής ήταν ταγμένος στο χρέος. Δεν άνηκε σε τζάκι. Δημιούργησε ο ίδιος το μύθο του. Πολεμούσε με τις δυνάμεις του μέρα νύχτα και έδινε μάχες για να επιτελέσει το χρέος του προς την Αριστερά».

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Ξανθός, ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, η αναπλ. υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο αν. υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, ο αν.υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ο αν. υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολ. Γεροβασίλη, ο αν. υπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας, ο Ν. Φίλης, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τ. Χριστοδουλοπούλου, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ.Βαρεμένος, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τ. Κουίκ . Απ’ τη Νέα Δημοκρατία παρέστησαν ο Ευ. Αντώναρος και ο Κ. Ζούλας.

To tweet του Τσίπρα

«Ο άπαξ δια παντός αποχαιρετισμός έχει κομμάτια αδικίας». Με αυτά τα λόγια και μια φωτογραφία μέσα από το Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας, αποχαιρέτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον στενό του φίλο και συνεργάτη Θ. Μιχόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θ. Μιχόπουλος πέθανε ξαφνικά, τα ξημερώματα της Κυριακής από ανακοπή καρδιάς.

Τη θλίψη του εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το γιο του εκλιπόντος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Εμπειρος δημοσιογράφος, εργάστηκε επί πολλά χρόνια στην ιδιωτική τηλεόραση και την ΕΡΤ, υπηρετώντας τη δημοσιογραφία κι από θέσεις ευθύνης σε διάφορα μέσα ενημέρωσης.

image

Με αξιόλογη κοινωνική δράση και πολιτική παρουσία ο Θοδωρής Μιχόπουλος είχε διατελέσει διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ ήταν και στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Είχε ενεργό συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, συνδιαμορφώνοντας την επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος.