Στην κρητική γη που  αγάπησε, αναπαύεται από σήμερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ετάφη στο κοιμητήριο του Αργουλιδέ στο Ακρωτήρι, δίπλα στην αγαπημένη του σύζυγο Μαρίκα.

Ads

Η ταφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έγινε μέσα σε κλίμα πένθους και συγκίνησης.

Στον χώρο του κοιμητηρίου ήταν μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, μέλη του κλήρου της Εκκλησίας της Κρήτης, με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, στενοί συνεργάτες και φίλοι της οικογένειας, πολιτικά πρόσωπα και εκπρόσωποι των αρχών, ενώ πολλοί πολίτες βρισκόταν σε κοντινά σημεία.

Τα παιδιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κυριάκος, Ντόρα, Αλεξάνδρα και Κατερίνα, καθώς και τα εγγόνια του τον αποχαιρέτησαν μετά το τρισάγιο.

Ads

Την ώρα της ταφής, στρατιωτικά αγήματα και των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τους ήχους της μπάντας του Ναυτικού, απέδιδαν τιμές, ενώ Ριζίτες μτραγουδούσαν το αγαπημένο του ριζίτικο τραγούδι, «σε ψηλό βουνό σε ριζιμιό χαράκι κάθεται ένας αετός» καθώς και το ριζίτικο «ο αετός και αν πληγωθεί».

Με μαντινάδες και κρητική λύρα είπαν το τελευταίο αντίο στον εκλιπόντα οι κρητικοί καλλιτέχνες Μανώλης Κονταρός και Νίκος Ζωιδάκης.

Κατά την ώρα της ταφής άνδρες της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών έριξαν ριπές.

Πάνω στο φέρετρο, ένα από τα εγγόνια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη άφησε μια κρητική κατσούνα, ενώ οι παριστάμενοι τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο.
Την ελληνική σημαία με την οποία ήταν σκεπασμένο το φέρετρο παρέδωσε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, αξιωματικός του στρατού, ενώ τα παράσημα του εκλιπόντα παραδόθηκαν στην κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο αποχαιρετισμός της Ντόρας Μπακογιάννη στον πατέρα της

«Όλη η οικογένεια είμαστε εδώ. Μα πάνω από όλα οι φίλοι σου. Όλοι που μια ζωή ακουμπούσες και ακουμπούσαν πάνω σου. Πολλοί μίλησαν καλά για σένα αλλά δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για πολιτική. Είμαστε εδώ να σου πούμε το μεγάλο ευχαριστώ και πικρό αντίο. Σε ευχαριστούμε για την καλοσύνη σου, σε ευχαριστούμε που μας έμαθες να αγαπάμε την Κρήτη, να τιμάμε τις φιλίες μας, το λόγο μας, το χρέος και την ευθύνη μας» είπε συγκινημένη η Ντόρα Μπακογιάννη αποχαιρετώντας τον πατέρα της.

«Σε ευχαριστούμε για την πηγαία αισιοδοξία σου. Όταν σου είπα πρόσφατα ότι η χώρα δεν πάει καλά, μου είπες ότι έχεις πίστη πως όλα θα πάνε καλά. Μου είπες να έχω πίστη στους Έλληνες, ότι τους ξέρεις. Μας έμαθες να λυγίζουμε, αλλά να μην σπάμε. Μας μπόλιασες με δύναμη, αλλά που να βρω τη δύναμη να σε αποχαιρετήσω. Ίσως είμαι η πιο ακατάλληλη να μιλώ.
Προσπαθώ να σταθώ όρθια. Δεν χώρεσες ποτέ σε όλα εκείνα που είπαν πως δεν ακούγονται καλά, σε όλες τις μικρότητες και τους μικρούς στα λίγα, στα κρυφά. Δεν χώρεσες γιατί ήσουν ψηλός βλέπεις και το βλέμμα σου δεν ήξερε παρά να απλώνεται. Περήφανε πατέρα μου σήκω πάνω, σε χρειαζόμαστε λίγο ακόμα».

image

Παρόντες ήταν ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και οι δυο πρώην πρόεδροι της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Γιάννης Πλακιωτάκης.

Επίσης, αρκετοί βουλευτές, πρώην βουλευτές και πρώην υπουργοί όπως οι Κωστής Χατζηδάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Βλάχος, Όλγα Κεφαλογιάννη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Στέλιος Νικηφοράκης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, ‘Αννα ΜΙσέλ Ασημακοπούλου, Γιώργος Κοντογιάννης, Απόστολος Κράτσας, Ρόδη Κράτσας, Γιάννης Ανδριανος, Λευτέρης Αυγενάκης, Τάκης Σκανδαλάκης,Θανάσης Μπούρας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Κώστας Κιλτίδης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Γιάννης Βρούτσης, Κώστας Τσιάρας.