Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τη ρύθμιση του γάλακτος το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε το Σάββατο από τις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Την Κυριακή το πολυνομοσχέδιο συζητείται στην Ολομέλεια της Βούλης. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με την ψήφισή του. Το απόγευμα έξω από το κοινοβούλιο έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο από συνδικάτα και ομοσπονδίες ενάντια στο «πολυνομοσχέδιο λαιμητόμο».

Ads

 
Το νομοσχέδιο καταψήφισε στις Επιτροπές η αντιπολίτευση, όπως και η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών. Σημειώνεται πως το ΚΚΕ αντιδρώντας στη διαδικασία του κατεπείγοντος αποχώρησε από τη συνεδρίαση και δεν συμμετείχε στη ψηφοφορία. Για «πρακτικές που δεν έγιναν ούτε στις πιο σκοτεινές περιόδους του τόπου» έκανε λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη διαδικασία και πρόσθεσε πως «πρόκειται για διαδικασία που αποδεικνύει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης». Από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της απόφασης να κατατεθεί το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τονίζοντας πως αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.
 
Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκινά στις 11:00 και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το βράδυ, όταν και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία. Το πολυνομοσχέδιο επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην αγορά υπηρεσιών και προϊόντων, τα ασφαλιστικά ταμεία, τη φορολογία των ακινήτων κ.α. Επίσης προβλέπει ένα νέο κύμα απελευθέρωσης των «κλειστών» επαγγελμάτων. (Διαβάστε για τις αλλαγές προωθούνται μέσω του πολυνομοσχεδίου το οποίο είναι χωρισμένο σε τρία άρθρα. Διαβάστε ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο)

Εν τω μεταξύ μετά τις αντιδράσεις από τους «αντάρτες του γάλακτος» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τις απειλές πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, φέρεται να αποδέχθηκε αλλαγές στη ρύθμιση για το γάλα προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες κατά την ψηφοφορία. Οι αλλαγές αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να κατατεθούν την Κυριακή. Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, αντιδρώντας στη ρύθμιση για το γάλα. Ωστόσο σημείωσε πως θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, αφήνοντας όμως αιχμές για τη διαδικασία. 
 

Ζωντανή μετάδοση από την Ολομέλεια της Βουλής