Τη διπλωματική οδό και μια λύση kazan – kazan (σ.σ. win – win, δηλαδή που είναι όλοι κερδισμένοι) υποστηρίζει τώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά και τη χθεσινή παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος κάλεσε Αθήνα και Αγκυρα για μορατόριουμ και έναρξη διαλόγου.

Ads

Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη πληροφορίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σε στελέχη του κόμματός του κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε 100% δίκιο και δεν θα παραιτηθούμε από τις διεκδικήσεις μας».

«Μπορούμε να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι, εκτός από τη “νότια Κύπρο”. Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική kazan-kazan. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται. Εμείς όμως συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία».