Ολοκληρώθηκε η πολύωρη νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με το κλιμάκιο της τρόικας. Επί τάπητος και πάλι το θέμα των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα με τους δανειστές να έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν κάνουν βήμα πίσω για τον κατώτατο μισθό και τα δώρα. Σε νέα συνάντηση, τη Δευτέρα ή την Τρίτη, θα συνεχιστούν οι σκληρές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο και τον 13ο – 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα ενώ στη σημερινή συνάντηση στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι προτάσεις του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ads

Κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εργασίας ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, απαντώντας σε ερώτηση αν η τρόικα επιμένει στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, απάντησε «ουδέν σχόλιον». 

Συγκεκριμένα οι δανειστές ξεκαθάρισαν στην ηγεσία του υπουργείου ότι πρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός, να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος, να καταργηθούν οι κανονισμοί εργασίας σε ΔΕΚΟ-τράπεζες, να υπάρξουν αλλαγές στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ) και να καταργηθεί η μετενέργεια (η ισχύς της σύμβασης για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της.

Νωρίτερα το πρωί είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση της γενικής γραμματέως του υπουργείου, ‘Αννας Στρατινάκη, με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Ads

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, «η μάχη θα δοθεί μέχρις εσχάτων», ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο Γιώργος Κουτρουμάνης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς οι τελικές αποφάσεις, θα ληφθούν στο υψηλότερο επίπεδο.

Η «τρόικα» ζητά, την κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και την αλλαγή ή την κατάργηση των κανονισμών εργασίας που περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις των τραπεζών και των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας. Την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων, των ωριμάνσεων, την εισαγωγή «μπόνους» που συνδέονται με την παραγωγικότητα, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την απελευθέρωση των απολύσεων. 

 Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες,, οι εκπρόσωποι των πιστωτών έστειλαν τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση να λάβει όλα τα μέτρα χωρίς καμία καθυστέρηση, επιμένοντας σε άμεση εφαρμογή των αλλαγών στα εργασιακά. Η τρόικα εμφανίζεται αμετακίνητη στις θέσεις της και επιμένει στην ικανοποίηση, χωρίς αποκλίσεις, όλων των απαιτήσεων όπως είχαν τεθεί αρχικά. Θεωρεί δε την αποδοχή των θέσεών της, ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του PSI , την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
 
Η τρόικα ζητά, και μάλιστα το αργότερο ως τη Δευτέρα, να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις για μειώσεις στον κατώτερο μισθό, κατάργηση ή δραστική περικοπή των δώρων, και την αλλαγή των κανονισμών εργασίας που περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις των τραπεζών και των ΔΕΚΟ. Απαιτεί ακόμη την κατάργηση της «μετενέργειας», την παράταση δηλαδή για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, και βαθιές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Διαιτησίας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, ζητούν να καταργηθεί κάθε δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία, και εκτιμούν ότι πρέπει να αλλάξει και η σύνθεση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), που κατά παράδοση ευνοεί τους εργαζόμενους.
 
Συνδικαλιστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η καταστρατήγηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών θα σηματοδοτήσουν το τέλος των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
 
Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, προβάλλουν το επιχείρημα ότι η σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων στα περισσότερα σημεία και η συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για πάγωμα των αυξήσεων, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον στη δύσκολη αυτή περίοδο και να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την Ελλάδα διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική ειρήνη και αποτρέποντας τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, με ότι αυτό συνεπάγεται. Υποστηρίζουν επίσης, ότι ήδη με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη ραγδαία αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων μετά την ψήφιση του άρθρου 37, έχει επέλθει μεσοσταθμική μείωση του κόστους εργασίας κατά 12%.
 
«Καλά όλα αυτά δεν αρκούν», φέρεται να απαντά η τρόικα που θέτει ως πρώτο στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, και να διασφαλιστούν οι απαιτήσεις των δανειστών. Υποστηρίζει ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό σε σχέση με χώρες με ανάλογες οικονομίες. Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρνουν ως παράδειγμα χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που συμμετέχουν στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εργοδοτικών Οργανώσεων (FedEE) το 2011 οι μεικτές κατώτερες αμοιβές στην Ισπανία ήταν 641,50 ευρώ στην Πορτογαλία 485,00, στη Σλοβακία 317,00 ευρώ και στην Εσθονία 278,02 ευρώ.
 
Οι εκπρόσωποι της τρόικας είναι απόλυτοι και στο θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και ζητούν να έχει «κλείσει» και αυτό μέχρι την  Κυριακή.  Κατά τη  συνάντηση εμπειρογνωμόνων υπήρξε συμφωνία των κομμάτων για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων αλλά η Ν.Δ και ο ΛΑΟΣ διαφώνησαν στο θέμα των μειώσεων και ζήτησαν να εξαντληθεί η συζήτηση για τα εναλλακτικά χρηματοδοτικά σενάρια και αν διαπιστωθεί ανάγκη για μειώσεις, αυτές να γίνουν αργότερα.
 
Η ΝΔ επανέλαβε τη σταθερή της θέση ότι «πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες χρηματοδότησης των ελλειμμάτων της επικουρικής ασφάλισης, ώστε να αποτραπούν οριζόντιες για άλλη μια φορά μειώσεις των συντάξεων» και συμπλήρωσε ότι για το λόγο αυτό κατατέθηκαν στον υπουργό Εργασίας προτάσεις, τις οποίες αρνήθηκε να συζητήσει.
 
Αντιδράσεις
 
Για «διατεταγμένη υπηρεσία» κατηγόρησε την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ, με το γενικό γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ν. Κιουτσούκη να τονίζει: «Ο κ. Παπαδήμος επιβεβαιώνει κάθε μέρα με τις πράξεις του ότι εξυπηρετεί τους τραπεζίτες δανειστές και δεν υπηρετεί το ρόλο που του έχει ανατεθεί από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνησή του».
 
«Επιδιώκει το ξεπούλημα της χώρας και η κάθε παρέμβασή του στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και η προσπάθεια για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, γίνεται για να “ψωνίσουν” φθηνά οι αεριτζήδες τοκογλύφοι όχι μόνο τις ελληνικές επιχειρήσεις και το δημόσιο πλούτο, αλλά και το εργατικό δυναμικό», πρόσθεσε.
 
«Ο δοτός Πρωθυπουργός και ο διορισμένος Κυβερνητικός εκπρόσωπος» συνέχισε, «οφείλουν να σέβονται το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου… να αντιληφθούν ότι ο ίσκιος τους δεν είναι το μπόι τους και να σταματήσουν να συμπεριφέρονται με το σύνδρομο του ναρκομανή που ψάχνει τη δόση του».
 
Έντονη είναι και η αντίδραση του ΚΚΕ, που σχολίασε πως «η απάντηση που πρέπει να δώσει η εργατική τάξη στους τροϊκανούς είναι μία: στα τσακίδια και μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας τα κόμματα που συνδιαλέγεστε και τον ΣΕΒ που υπηρετείτε. Το νέο σφαγείο που μας στήνετε όλοι μαζί, δεν θα τo δεχτούμε είτε υπογράψουν είτε όχι οι αρχηγοί των κομμάτων της πλουτοκρατίας και η ΓΣΕΕ, που τα συναποφασίζετε».