Κάθε άλλο παρά ανέφελος είναι ο πολιτικός «ουρανός» του «Κινήματος Αλλαγής» λίγες μέρες πριν από το ιδρυτικό του συνέδριο. Οι συσσωρευμένες αποκλίνουσες απόψεις του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στις σχέσεις των δύο πλευρών, επιδεινώνοντας το ήδη βεβαρημένο κλίμα λόγω των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν τον νέο φορέα της Κεντοαριστεράς στην τέταρτη θέση και μάλιστα με πτωτικές τάσεις.

Ads

Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν η χθεσινή διαρροή (Realnews), σύμφωνα με την οποία η Φώφη Γεννηματά δέχεται εισηγήσεις ακόμη και για διαγραφή του Σταύρου Θεοδωράκη από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., με την κατηγορία ότι οι διαφορετικές απόψεις του σε πολλά ζητήματα συνιστούν «υπονόμευση» του νέου φορέα. Σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ του Σαββάτου υπήρξε επικοινωνία Γεννηματά – Θεοδωράκη για το ζήτημα, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Κύκλοι τού – κατά πληροφορίες, οργισμένου- επικεφαλής του Ποταμιού δίνουν τη δική τους απάντηση μέσω της «Εφημρίδας των Συντακτών», λέγοντας σε υψηλούς τόνους ότι «δεν θα γίνουμε υποκατάστημα του ΠΑΣΟΚ» και υπενθυμίζοντας ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι πολυκομματικός φορέας.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν μια φράση του Σταύρου Θεοδωράκη στην πρόσφατη κεντρική επιτροπή του κόμματός (ΜΕΣΥΑ) που, όπως λένε, «μάλλον πέρασε απαρατήρητη» από τη Χαριλάου Τρικούπη: «To Κίνημα Αλλαγής ή θα υπάρξει ως κίνημα τόλμης και ευθύνης ή δεν θα υπάρξει».

Ads

Η φράση αυτή, που επί της ουσίας αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αποτελεί ένα σαφέστατο μήνυμα προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Από το Ποτάμι τονίζουν ότι δεν θέτουν θέμα αποχώρησης από το ενιαίο σχήμα, ωστόσο εμφανίζονται σφόδρα ενοχλημένοι από τους «παλαιοκομματικούς μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ», όπως τους αποκαλούν, οι οποίοι επιδιώκουν να έχουν παντού τον έλεγχο, στοχοποιώντας τις αντίθετες απόψεις. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να υποβαθμίσει το όλο θέμα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Διάψευση

Κύκλοι της προέδρου του Κινήματος έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν υπάρχει καμία εισήγηση περί διαγραφών και ότι η διαρροή που επικαλείται το εν λόγω δημοσίευμα δεν έγινε από συνεργάτες τής Φ. Γεννηματά. Επιβεβαίωναν ωστόσο τη διάσταση απόψεων σε ορισμένα θέματα, καθώς και ότι υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα για ορισμένες πρόσφατες δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη (π.χ. περί κομματικού κράτους του ΠΑΣΟΚ) σε επίπεδο βάσης.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι η συνάντηση Γεννηματά – Θεοδωράκη την περασμένη Τρίτη ήταν σε πολύ καλό κλίμα και ότι οι αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τα μεγάλα θέματα ήταν ομόφωνες.

Η εφημερίδα σημειώνει ωστόσο ότι το τελευταίο διάστημα οι διαφορές έγιναν εντονότερες σε σειρά ζητημάτων, όπως π.χ. στην υπόθεση Novartis όπου το μεν ΠΑΣΟΚ μιλά για σκευωρία, το δε Ποτάμι για σκάνδαλο, ασχέτως αν στη Βουλή ψήφισαν το ίδιο αμήχανο «άκυρο». Αλλωστε, πληροφορίες της «ΕΦΣΥΝ» φέρουν τον επικεφαλής του Ποταμιού να έχει δεχτεί οργισμένο τηλεφώνημα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η δεύτερη μεγάλη αντιπαράθεση είναι γύρω από το «Μακεδονικό», όπου ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δημοσίως δεχτεί ακόμη και το όνομα «Γκόρνα Μακεντόνιγια», ενώ
η Φώφη Γεννηματά απορρίπτει τις προτάσεις Νίμιτς και δέχεται έντονες πιέσεις από το «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ να μη συναινέσει σε λύση.

Διαφωνίες έχουν σημειωθεί και σε οργανωτικά ζητήματα, π.χ. τρόπος επιλογής των συνέδρων, αλλά και σε ψηφοφορίες στη Βουλή όπως για την αλλαγή διοίκησης στο περίφημο εκκλησιαστικό ίδρυμα στην Τήνο («ναι» από Ποτάμι και ΣΥΡΙΖΑ, «όχι» από ΠΑΣΟΚ)

Ερωτηθείσα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τις διαφωνίες με το Ποτάμι, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά επισήμανε ότι «οι
διαφωνίες είναι θεμιτές, ωστόσο όταν έρχονται συνθετικές προτάσεις γίνονται αποδεκτές. Ναι στην πολυφωνία, όχι στη Βαβυλωνία».