Τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από τον οποίον ζήτησε να προσκομίσει την συμφωνία της χώρας του με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο θάλασσα, ειδάλλως θα ληφθεί απόφαση απέλασής του.

Ads

Σύμφωνα με πηγές του υπ. Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας κάλεσε αρχικά τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών (28/11) προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις. Αντίστοιχα, εκκλήθη στο ΥΠΕΞ και ο Λίβυος Πρέσβυς (29/11), από τον οποίο ζητήθηκε να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του μνημονίου άμεσα, ειδάλλως θα απελαθεί από την Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως «το ζήτημα συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επί θεμάτων θαλάσσιων ζωνών είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί ήδη από τον Ιούλιο. Η ελληνική πλευρά δεν ξαφνιάστηκε και είχε κινητοποιηθεί άμεσα».

Διαβάστε επίσης:

Όπως σημειώνουν, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έθεσε το ζήτημα στο πρώτο του ταξίδι στις Βρυξέλλες, όταν συναντήθηκε, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τον Ιούλιο, με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Ads

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό του, ο οποίος ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε αρνήθηκε την ύπαρξη ανάλογων σκέψεων. Ως εκ τούτου, του τόνισε ότι κάθε σχετική σκέψη ή πρωτοβουλία είναι τελείως εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου, δεν έχει κανένα αντίκρισμα, και θα έχει επιπτώσεις τόσο στις σχέσεις της συγκεκριμένης κυβέρνησης με την Ελλάδα, αλλά και με την ΕΕ.

Ωστόσο, από το ΥΠΕΞ τονίζεται ότι δεν τίθεται ζήτημα άρσης αναγνώρισης της συγκεκριμένης κυβέρνησης, καθώς αυτή τυγχάνει αναγνώρισης τόσο από την ΕΕ όσο και από τον ΟΗΕ.

«Υπάρχουν ενδείξεις προς την κατεύθυνση ότι το εν λόγω μνημόνιο προβλέπει αόριστα ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Άλλωστε, ένα μνημόνιο κατανόησης δεν έχει νομικά δεσμευτική αξία, ενώ δεν είθισται συμφωνίες οριοθέτησης να υπογράφονται υπό μορφή μνημονίου» σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου.

Και προσθέτουν: «Εφόσον πράγματι γίνεται μια τέτοια συζήτηση με βάσει τις αυθαίρετες τουρκικές ερμηνείες περί διεθνούς δικαίου, μια ανάλογη πρωτοβουλία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα».