«Ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε θα επιστρέψει η τρόικα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εξερχόμενος του Μαξίμου μετά τη δίωρη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. «Κάναμε ενδελεχή κουβέντα για όλα. Η διαπραγμάτευση προχωράει» τόνισε ο υπουργός, ενώ δήλωσε άγνοια σχετικά με το 48ωρο τελεσίγραφο της Κομισιόν στην Αθήνα. Επιπλέον εκτίμησε ότι «θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις μέσα στο χρονοδιάγραμμα».

Ads

 
Νωρίτερα πληροφορίες ήθελαν την τρόικα να δίνει τελεσίγραφο 48 ωρών στην κυβέρνηση ώστε να δημιουργήσει «τις συνθήκες που θα καταστήσουν την επιστροφή της εφικτή». Δηλαδή την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που έχει θέσει.
 
Η συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη με τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε μετά τον πόλεμο που δέχτηκε ο Γκίκας Χαρδούβελης από βουλευτές της συμπολίτευσης σχετικά με την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ο υπ. Οικονομικών ρωτήθηκε για τη σχέση του με το Μαξίμου και την κυβέρνηση και υποστήριξε ότι ουδέποτε αισθάνθηκε ότι τον «άδειασαν».
 
Σημειώνεται ότι αύριο, Τρίτη, ο κ. Χαρδούβελης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στην οικονομία, τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, αλλά και για το ζήτημα του χρέους. Παράλληλα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα συναντηθεί, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, στις 15.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. 
 
Βενιζέλος: «Πολύπλοκη η διαπραγμάτευση»
 
Πολύπλοκη και σκληρή χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση με την τρόικα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, την ώρα που ακόμη δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία επιστροφής των δανειστών ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
 
Όπως σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «πρόκειται για μια διαπραγμάτευση με την οποία λήγει το τρέχον πρόγραμμα και ανοίγει ένα νέο πλαίσιο, ένα νέο θεσμικό καθεστώς τελείως διαφορετικής ποιότητας, που διασφαλίζει την ουσιαστική ισοτιμία της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
 
Στο σημείο αυτό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη συστράτευσης.  
 
«Εάν δεν είχαμε μια τόσο στείρα και αντιπαραγωγική εσωτερική πολιτική κατάσταση, η διαπραγμάτευση θα ήταν ευκολότερη και τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ πιο προσιτά και απτά. Χρειάζεται λοιπόν να καταλάβουν όλοι οι Έλληνες ότι χωρίς εσωτερικό μέτωπο συναινετικό, χωρίς μια αλληλοκατανόηση και μια συστράτευση, δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτούς τους εθνικούς στόχους. Και δεν είναι δυνατόν δυνάμεις πολιτικές που διεκδικούν να παίξουν κάποιο ρόλο στον τόπο, να μην αντιλαμβάνονται ότι οφείλουν να συμβάλουν προς το καλό της ελληνικής οικονομίας και του κάθε ελληνικού νοικοκυριού».