Από τις 6 το πρωί βρίσκονται σε επιφυλακή 7.000 αστυνομικοί, οι οποίοι επιστρατεύτηκαν για τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της σημερινής στρατιωτικής παρέλασης στο Σύνταγμα. Αστυνομοκρατούμενες οι περισσότερες ελληνικές πόλεις, όπου όποιος αντιδρά τιμωρείται…

Ads

Αθήνα

Σε 25 προσαγωγές ατόμων από διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας προχώρησε η αστυνομία, πριν και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στο Σύνταγμα, που προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον χώρο που γινόταν η παρέλαση και δεν τους επετράπη.

Την ίδια ώρα, ένταση μικρής έκτασης υπήρξε και κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης στον Πειραιά καθώς, απέναντι από την εξέδρα των επισήμων και πίσω από τα κάγκελα, ομάδα ατόμων σήκωσε πανό και φώναξε συνθήματα κατά των επισήμων.

Ads

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου, την στρατιωτική ηγεσία, ελλείψει κόσμου και κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

Η λεωφόρος Αμαλίας είναι αποκλεισμένη από το ύψος του Ζαππείου μέχρι την οδό Βασιλέως Γεωργίου, ενώ η παρουσία αστυνομικών είναι πολύ έντονη σε όλο το μήκος των οδών Αμαλίας και Πανεπιστημίου. Το ελικόπτερο της αστυνομίας περιπολεί από αέρος, ενώ πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένο κατά μήκος της οδού Πανεπιστημίου.

Το κέντρο της Αθήνας θυμίζει φρούριο καθώς έχουν τοποθετηθεί εκατοντάδες κιγκλιδώματα κατά μήκος των Λεωφόρων Αμαλίας και Πανεπιστημίου ενώ ο αστυνομικός έλεγχος στους γύρω δρόμους είναι εξονυχιστικός.

Η πρόσβαση στο σημείο όπου έχει στηθεί η εξέδρα των επισήμων επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν ειδική πρόσκληση ή διαπίστευση ενώ θα ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία για όποιον επιχειρήσει να διακόψει την παρέλαση. Σε επιφυλακή βρίσκονται και εισαγγελείς.

Ταυτόχρονα ισχύουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η στάση και στάθμευση, ενώ σταδιακά διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στις λεωφόρους, οδούς και πλατείες.
Κλειστοί παραμένουν από το πρωί της Κυριακής και οι σταθμοί του μετρό σε Ακρόπολη, Σύνταγμα και Ευαγγελισμό.

Θεσσαλονίκη

Εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, συγκεντρώθηκαν στον χώρο της παρέλασης, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Θεσσαλονίκη και φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του μνημονίου. Η αστυνομία προσήγαγε έξι άτομα για προληπτικούς λόγους, πριν από την έναρξη της παρέλασης.

Οι συγκεντρωμένοι βρίσκονται στο ύψος του Ιερού Ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου, σε μικρή απόσταση από την εξέδρα των επισήμων, ενώ φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του μνημονίου. 

Ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει παραταχθεί μπροστά τους και τους εμποδίζει να φτάσουν στο οδόστρωμα της εξέδρας των επισήμων.

Τα αστυνομικά μέτρα είναι δρακόντεια, ενώ δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των πολιτών σε ακτίνα 100 μέτρων από την εξέδρα των επισήμων. Οι επίσημοι δεν έχουν προσέλθει ακόμη, ενώ η παρέλαση αναμένεται να αρχίσει στις 11:15. Η συμμετοχή του κόσμου είναι μικρότερη από κάθε άλλη φορά.

Πάτρα

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η Αγίου Νικολάου, με τους αστυνομικούς να ρίχνουν χημικά κατά των μελών των λαϊκών συνελεύσεων της Πάτρας που επιχείρησαν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων. Η αστυνομία έχει στήσει κάγκελα στο ύψος του Ιντεάλ για να αποτρέψει την προσέγγιση και στο σημείο διεξάγονται μάχες σώμα με σώμα. 

Η ρίψη των χημικών έγινε ενώ όλες οι καφετέριες ήταν γεμάτες από κόσμο, ο οποίος έφυγε για να γλιτώσει.

Νωρίτερα, υπήρξε ένταση κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας για την 25η Μαρτίου. Όπως καταγγέλλουν πολίτες, οι αστυνομικοί δεν τους άφηναν να πάνε στην εκκλησία, με σκοπό να προστατεύσουν τους πολιτικούς. Τα μέτρα ασφαλείας χαρακτηρίζονται πρωτοφανή  για την πόλη.

Οι πολίτες διαμαρτύρονταν αλλά οι αστυνομικοί τους επεσήμαναν πως… έχουν αυτές τις εντολές ενώ έγιναν και προσαγωγές ατόμων που βρέθηκαν… στην Πλατεία Ολγας (σε απόσταση διακοσίων μέτρων από την Μητρόπολη). Και εκεί υπήρξε ένταση και απλοί πολίτες αποδοκίμαζαν τους αστυνομικούς. 
 

Ματαιώθηκε η παρέλαση στο Ηράκλειο

Μετά τα επεισόδια και τις διαμαρτυρίες που σημειώθηκαν στο Ηράκλειο ματαιώθηκε τελικά η παρέλαση για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ύστερα από συνεχείς συσκέψεις, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης ανακοίνωσε ότι {λόγω της παρούσας συνθήκης και για την ασφάλεια των μαθητών η παρέλαση ακυρώνεται».

Νωρίτερα, σε αστυνομικό κλοιό αστυνομικών ήταν και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία, στην οποία παρευρέθηκαν μόνο ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, ενώ δεν παρέστη κανείς από τους βουλευτές του Νομού.

Σημειώνεται, ότι για πρώτη φορά ματαιώθηκε παρέλαση στο Ηράκλειο. 

Επεισόδια σημειώθηκαν πριν καν ξεκινήσει η παρέλαση στο Ηράκλειο, ενώ η ΕΛΑΣ έκανε και ρίψη χημικών με αποτέλεσμα αρκετοί Ηρακλειώτες που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την παρέλαση να αποχωρήσουν.

Στον χώρο της παρέλασης, συγκεντρώθηκαν πολλοί διαμαρτυρόμενοι πολίτες που έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και με πανό και συνθήματα καταφέρθηκαν κατά των πολιτικών και του μνημονίου. Στη συνέχεια με αντιμνημονιακά συνθήματα πραγματοποίησαν την δική τους «παρέλαση» διαμαρτυρίας 

Χωρίς εξέδρα επισήμων αλλά και διαχωριστικό διάζωμα θα γίνει η παρέλαση στο Ηράκλειο. Αυτό αποφασίσθηκε σε σύσκεψη, η οποία έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, του Αντιδημάρχου Ηρακλείου, εκπροσώπων του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου.

«Αποφασίσαμε να μη στήσουμε εξέδρα. Θα είμαστε δίπλα στον κόσμο και τα παιδιά θα παρελάσουν για όλη την κοινωνία του Ηρακλείου», ανέφερε μετά τη σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης. Ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

 
Χανιά

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης στα Χανιά για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Η παρέλαση για πρώτη φορά περιορίστηκε σε ένα μικρό κομμάτι της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο είχαν αποκλείσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις χωρίς να επιτρέπουν την πρόσβαση σε πολίτες που βρίσκονταν σε απόσταση 150 μέτρων από τους επισήμους. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις πολιτών καθώς δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, έγινε περιορισμένη χρήση χημικών από την αστυνομία, κάποιοι πέταξαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών, ενώ έγινε και προσαγωγή τριών ατόμων στην αστυνομική διεύθυνση.

Mια γυναίκα που βρισκόταν στο δημοτικό κήπο των Χανίων αισθάνθηκε δυσφορία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Μετά τη λήξη της παρέλασης, ομάδα περίπου 200 ατόμων πραγματοποίησαν πορεία προς το αστυνομικό μέγαρο, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι τα τρία άτομα που είχαν προσαχθεί.

Βέροια

Προσαγωγές 32 ατόμων έγιναν στη Βέροια πριν από την έναρξη της παρέλασης, για προληπτικούς λόγους, αφού… σύμφωνα με την αστυνομία είχαν πρόθεση να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων.

Ξάνθη

Ξύλο μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και μελών της πρωτοβουλίας αντίστασης έπεσε λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης στην Ξάνθη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν την πρόσβαση των μελών της Πρωτοβουλίας Αντίστασης στην Πλατεία Ελευθερίας, στο ύψος της Δημοτικής αγοράς. Λίγα δευτερόλεπτα μετά την άφιξή τους, σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ των ΜΑΤ και των μελών της πρωτοβουλίας. Έπεσαν μερικές «ψιλές» μεταξύ των δύο πλευρών, οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν και μετά από 10 λεπτά τα πνεύματα ηρέμησαν.

Μόλις ξεκίνησε η παρέλαση, οι διαδηλωτές αποχώρησαν προς την πλατεία. Οι χώροι στην πλατεία Ελευθερίας παρέμειναν αποκλεισμένοι σε όλη τη διάρκεια της παρέλασης.

Oι μαθητές δεν στρέφουν το κεφάλι προς την εξέδρα.

Λάρισα

Κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε και στη Λάρισα, η παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, απουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης και παρουσία των εκπροσώπων της αιρετής Διοίκησης, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και του δημάρχου Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη.

Μικρής έκταση επεισόδια σημειώθηκαν όταν εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της επιτροπής για το χαράτσι και της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας, επιχείρησαν να περάσουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, προκειμένου να μπουν στον χώρο της παρέλασης. Απωθήθηκαν από τι αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να υπάρξει συμπλοκή στο πλαίσιο της οποίας έγιναν και δυο συλλήψεις, ενώ μία διαδηλώτρια τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Σέρρες

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας διεξήχθη η παρέλαση στις Σέρρες για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 . Ένας μόνο βουλευτής από τους επτά του νομού πάνω στην απομονωμένη εξέδρα των επισήμων.

Στη μεταφορά και απομόνωση της εξέδρας των επισήμων, με στόχο την αποφυγή προβλημάτων, προέβησαν οι αρχές του τόπου στις Σέρρες, τοποθετώντας την για πρώτη φορά, από την πλατεία Κρονίου, στο περιφρουρούμενο από αστυνομικούς, προαύλιο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκε μόνο ένας εκ των επτά βουλευτών του νομού Σερρών, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Τζελέπης, ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, εκπρόσωποι της δημοτικής και περιφερειακής αρχής του τόπου και απόγονοι των Μακεδονομάχων, ενώ για πρώτη φορά δεν υπήρχε κυβερνητική εκπροσώπηση.

Νωρίς το πρωί, έγιναν οχτώ προσαγωγές ατόμων, ενώ κατά τη διάρκεια της παρέλασης, που περιφρουρούνταν από 200 αστυνομικούς, προσήχθησαν άλλα τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ του νομού Σερρών Αβραάμ Βούλτσιος και ο πρώην πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων Σερρών Κ. Καρτιτζόγλου.

Πολλοί μαθητές και Πολιτιστικοί Σύλλογοι δε έστρεψαν το κεφάλι προς τους επισήμους, ενώ την ίδια ώρα στον δήμο Σιδηροκάστρου δεν στήθηκε εξέδρα των επισήμων. 

Χίος
Χωρίς επισήμους στην εξέδρα έγινε η παρέλαση στη Χίο καθώς πλήθος κόσμου αντιδρώντας στην πολιτική ηγεσία απαίτησε να αποχωρήσουν όλοι οι πολιτικοί από την εξέδρα για να πραγματοποιηθεί η παρέλαση. Τελικώς η παρέλαση πραγματοποιήθηκε , εν μέσω συνθημάτων, μετά την κάθοδο στο πεζοδρόμιο όλων των επισήμων πολιτικών και βουλευτών.