Ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, δήλωσε πως το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είναι «μοναδικών διαστάσεων και μοναδικής καλλιτεχνικής επιμέλειας όχι μόνο στη Μακεδονία, αλλά σε όλη τη Βαλκανική». «Αυτό το ταφικό μνημείο έχει εντυπωσιάσει τους πάντες», είπε ενώ στη δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίες με τις μαρμάρινες Σφίγγες, οι οποίες αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από τους αρχαιολόγους. Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1,45 μέτρα και εκτιμάται πως το συνολικό ύψος με τις κεφαλές θα έφτανε περίπου τα δύο μέτρα.

Ads

«Οι εργασίες γίνονται με κανονικούς ρυθμούς όπως επιβάλλει η επιστημονική δεοντολογία και σχεδόν καθημερινά το υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει την κοινή γνώμη για την πορεία των εργασιών. Είναι σημαντικό να διασχίζεις τις χιλιετίες, πρέπει να τους αφήσουμε να κάνουν αυτή την απίστευτη αναδρομή και είναι βέβαιο ότι αυτό το εύρημα θα ολοκληρωθεί σύντομα και όλοι θα το καμαρώσουμε», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού.

Αναφερόμενος στα μέχρι τώρα ευρήματα, ο υπουργός Πολιτισμού, επισημαίνει: «Οι Σφίγγες φαίνεται ότι στην αρχική τους μορφή ήταν επιχρωματισμένες. Εχουμε βρει τμήματα των φτερών των Σφιγγών τα οποία ήταν ένθετα στους κορμούς και επιτρέπεται να γίνει αποκατάσταση αυτής της μετατόπισης. Επιβεβαιώνεται συνεχώς από ευρήματα ότι ο Λέων της Αμφίπολης, προέρχεται από αυτόν τον Τύμβο. Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι ο Λέων της Αμφίπολης προέρχεται κατασκευαστικά και από το ίδιο εργαστήριο στο οποίο φτιάχτηκαν και οι δύο Σφίγγες. Είναι ένα έργο χαρακτηριστικό της λεπτουργίας και της πλαστικότητας της δουλειάς που έκαναν εκείνη την εποχή οι γλύπτες της περιοχής».

Ερωτηθείς σε πόσο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να έχουμε οριστικά συμπεράσματα για το περιεχόμενο του Τύμβου, σημειώνει: «Αυτό δεν μπορώ να σας το πω με ακρίβεια γιατί η δουλειά γίνεται με τους ρυθμούς που επιβάλλει η επιστήμη και συνεπώς οι ρυθμοί είναι άλλοτε γοργότεροι άλλοτε σταθερότεροι. Το θέμα είναι ότι έχουμε φτάσει μπροστά στην είσοδο του τάφου, άρα με λίγη υπομονή θα έχουμε τα αποτελέσματα σύντομα».

Ads

Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο να έχει συληθεί ο τάφος στο πέρασμα των αιώνων τονίζει ότι «ολα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά αλλά αυτή τη στιγμή οι αρχαιολόγοι μας διασχίζουν τις χιλιετίες και φτάνουν σε μια πραγματικότητα του παρελθόντος. Με αφορμή την Αμφίπολη βλέπει κανείς με πόση συγκίνηση αγκαλιάζει ο ελληνικός λαός την πολιτιστική μας κληρονομιά. Και αν η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι δημιούργημα των Ελλήνων πριν από 2-3.000 χρόνια, η προστασία και ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς και για πολιτιστικούς και αναπτυξιακούς και τουριστικούς και επιστημονικούς λόγους είναι δείγμα του δικού μας πολιτισμού, του δικού μας επιπέδου. Καλούμαστε αυτή την πρόκληση να την φέρουμε σε πέρας ως ένα βαρύ χρέος».

Τα νέα ευρήματα από τις ανασκαφές

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πως την Πέμπτη οι αρχαιολόγοι απομάκρυναν χώματα τα οποία βρίσκονταν στο διάκενο και πίσω από τα αγάλματα των Σφιγγών, σε βάθος περίπου δυο μέτρων και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου (4.50 μ). Με αυτό τον τρόπο προχώρησε στο μεγαλύτερο τμήμα της η αποχωμάτωση του εσωρραχίου της θόλου.

Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η αφαίρεση πέντε λιθόπλινθων, από την έκτη σειρά του τοίχου σφράγισης, με τη βοήθεια μηχανικού μέσου. Μετά την απομάκρυνσή τους, αποκαλύφθηκε κάτω από τη βάση των Σφιγγών, το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος, το οποίο καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου. Επιπλέον φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα. Αμέσως, κάτω από το ιωνικό επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δυο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα με τα ίδια χρώματα. Οι εργασίες θα συνεχιστούν την Παρασκευή με προτεραιότητα τη στερέωση και συντήρηση των σημερινών ευρημάτων.

Σε ανακοίνωσή της η αρμόδια για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αναφέρει ότι «αναμένει την εύλογη κατανόηση όσων φορέων (πολιτικών, επιστημονικών, κοινωνικών) ζητούν ξενάγηση και ενημέρωση για την διεξαγόμενη έρευνα». «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σημαντική εν εξελίξει αρχαιολογική ανασκαφή που πρέπει να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα.  Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει τακτικά για την πρόοδο των εργασιών που ενδιαφέρει όχι μόνο την ελληνική αλλά και την διεθνή κοινή γνώμη. Η υπηρεσία μας θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου φορέα μόλις ολοκληρωθεί η κρίσιμη φάση της ανασκαφής που διεξάγεται ήδη» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως επίσης ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, ο δημόσιος φορέας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ) θα διαθέσει 30.000 ευρώ προκειμένου να συνδράμει τις σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες στο σημείο. Ο υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε τον αρμόδιο υφυπουργό Ενέργειας καθώς και τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ για την πρωτοβουλία.