Αν πάρει κανείς στα σοβαρά μόνο τις δημόσιες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών υπάρχουν τρία ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα των εκλογών: Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την αυτοδυναμία και θα σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, είτε θα γίνουν δεύτερες εκλογές μετά από άγονες συζητήσεις μεταξύ κομμάτων στα τριήμερα των διερευνητικών εντολών ή θα υπάρξει συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, εφόσον περάσουν το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Ads

Πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι ή το κόμμα Παπανδρέου, που οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν κάτω από το 3%, δεν υπάρχει με βάση όσα είναι ορατά. Ο Α. Τσίπρας απορρίπτει μια τέτοια εξέλιξη και αφήνει να εννοηθεί ότι προτιμά τις επαναληπτικές κάλπες, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος βλέπει για το ΠΑΣΟΚ μια θέση “εθνικού εταίρου” (συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας) και ο Στ. Θεοδωράκης βάζει όρους (μεταξύ των οποίων ακόμη και βέτο στα υπουργεία).

Αντίθετα, ο Π. Καμμένος είναι εμφανώς πρόθυμος για κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και για όσους δεν το είχαν καταλάβει υπάρχει το προεκλογικό σποτάκι των ΑΝΕΛ που δείχνει τον πρόεδρό του να νουθετεί τον μικρό Αλέξη πώς να κατευθύνει το τρενάκι. O Γ. Παπανδρέου από την πλευρά του επιτίθεται σκληρά στη ΝΔ με την οποία αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία, κάτι που δεν δηλώνει για τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, στο ΠΑΣΟΚ, στο Ποτάμι και στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι δημοφιλής η ιδέα της ψήφου ανοχής (σε πρώτη φάση) ώστε να μην έχουν συμμετοχή στη διαπραγμάτευση με τους έξω (που πιστεύουν πως θα αποτύχει) και στη συνέχεια να εμπλακούν ενεργότερα στη διακυβέρνηση εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Ο Α. Τσίπρας, μιλώντας χθες βράδυ στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στο Σταρ, δεν έκρυψε τη σημασία που δίνει στην επίτευξη αυτοδυναμίας: «Η Αριστερά είναι μία παράταξη που έχει δώσει πολλά στον τόπο. Σε μία θέση δεν βρέθηκε ποτέ είναι η θέση της ευθύνης της διακυβέρνησης του τόπου. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός δεν θα τη δώσει μισή και κουτσουρεμένη αυτή την ευκαιρία. Και εμείς αναλαμβάνουμε ευθύνη αυτή τη στιγμή και θα μπορέσουμε να την φέρουμε εις πέρας εάν έχουμε λυμένα τα χέρια μας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ολίγον μνημόνιο». Και συνέχισε: «Μπορεί κάποιοι που μας ακούν σήμερα να λένε ότι αυτό είναι εκβιαστικό. Η πραγματικότητα όμως λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ολίγον έγκυος, δηλαδή ολίγον μνημόνιο. Κάποιος ή συμφωνεί ή δεν συμφωνεί με το μνημόνιο».

Ads

Σε σχέση με το ενδεχόμενο να συνεργαστεί μετεκλογικά με το κόμμα του Γ.Παπανδρέου ή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Α. Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός: «Δεν μπορείς να αναζητήσεις την τομή και το καινούργιο με τα παλαιά υλικά». Ειδικότερα για το Ποτάμι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «μέχρι σήμερα οι έξι μήνες ζωής του Ποταμιού φανερώνουν ότι επιδιώκει να είναι μία συμπληρωματική δύναμη στο μνημονιακό κατεστημένο». Το τελευταίο μπορεί και να εκληφθεί ως έμμεση σύσταση προς τον Στ. Θεοδωράκη να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση που δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να συναντηθούν κάπου στη μέση.

Στην Κουμουνδούρου αισιοδοξούν ότι μπορεί, τελικά, να υπάρξει αυτοδυναμία, κάτι που συζητείται και σε άλλα κομματικά επιτελεία. Ο λόγος είναι ότι εμπεδώνεται η παράσταση νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό, κατά κανόνα, δημιουργεί τις τελευταίες μέρες ρεύμα νίκης υπέρ του νικητή. Το “κλειδί” προφανώς βρίσκεται στους αναποφάσιστους που αποφασίζουν, συνήθως, την τελευταία εβδομάδα. Το γεγονός ότι η κινδυνολογία για το ευρώ έχει εξαντλήσει τα όριά της επιβεβαιώνει ότι η στρατηγική του φόβου δεν αποδίδει πια για την ΝΔ και αυτό διευκολύνει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δημιουργεί ευκαιρίες και για τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου να διεκδικήσουν έναν ισχυρό ρόλο στην τρίτη θέση.

Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αυτοδυναμίας, ο Α. Τσίπρας προσπαθεί ακριβώς να αποφύγει την χαλαρή ψήφο όσων, σίγουροι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση, στραφούν προς άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Ολα θα εξαρτηθούν από την κοινοβουλευτική αριθμητική την επομένη της 25ης Ιανουαρίου, γιατί βεβαίως κανένα κόμμα δεν θα θέλει να χρεωθεί την ευθύνη πραγματοποίησης και νέων, επαναληπτικών εκλογών.