Παρά την κρίση και τα μνημόνια, η Ελλάδα και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του υπ.Πολιτισμού ποτέ δεν πεθαίνουν. Πρόκειται για μηχανισμό βολέματος ημετέρων, που δεν ελέγχεται από κανένα και το διαχειρίζονται συνδικαλιστές του υπουργείου.  Το Ταμείο αυτό  έχει λάβει συνολική κρατική χρηματοδότηση 46 εκατ. ευρώ ! σε μια 12ετία, σύμφωνα με δηλώσεις του κου Φ. Αλικαρίδη , συμβούλου του Αρ. Μπαλτά. Η υπουργός κα Λ. Κονιόρδου κατηγορήθηκε πρόσφατα ότι συνθηκολόγησε με τη διαπλοκή και αρνείται να σπάσει το απόστημα. Η απομακρυνθείσα πρόεδρος του ΤΑΠ (Ταμείο Αρχαιολογκών Πόρων) κα Ασπασία Λούβη , είπε, πως ένα από τα σημεία τριβής της με την υπουργό ήταν και η υπόθεση του ταμείου, καθώς η ίδια αρνείτο να συναινεί στην αδιαφανή διαδρομή του χρήματος, ενώ επιβεβαίωσε στο tvxs.gr ότι υπήρξαν στο παρελθόν  παραιτήσεις μελών του ΔΣ του ΤΑΠ,  εξαιτίας του θέματος.

Ads

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 2002 , ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, με υπουργική απόφαση, θέτει σε λειτουργία το Ταμείο Αλληλοβοήθειας που ο βασικός του σκοπός είχε κοινωφελή χαρακτήρα. Να χρηματοδοτεί τον παιδικό σταθμό, τις κατασκηνώσεις των παιδιών των υπαλλήλων του υπουργείου και να δίνει βοηθήματα σε περιπτώσεις ανάγκης.  Το Ταμείο τροφοδοτείται με δημόσιο χρήμα που προέρχεται από αρχαιολογικούς πόρους και συχνά με επιπλέον επιχορηγήσεις

Στήνεται με τρόπο ώστε να ελέγχεται από συγκεκριμένους συνδικαλιστές και πρόσωπα της επιλογής του εκάστοτε  υπουργού Πολιτισμού, που διορίζει την διοίκηση χωρίς  διαφανή κριτήρια.  Για παράδειγμα τη θέση του προέδρου κατείχε επί 15ετίας ο κος Ιωάννης Τσακοπιάκος, πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας υπαλλήλων του υπουργείου, πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του Ε. Βενιζέλου. Είχε επιλεγεί μάλιστα και στην ομάδα των συμβούλων του, όταν ο Ευ. Βενιζέλος ανέλαβε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ενώ Ξυδάκης και Μπαλτάς ζήτησαν να επιστρέψει στην οργανική του θέση, σήμερα βρίσκεται στην ΑΔΕΔΥ με υπογραφή της Λ. Κονιόρδου.  «Είναι ένα διαχρονικό αλισβερίσι του εκάστοτε υπουργού με συνδικαλιστές» λένε κυβερνητικές πηγές στο tvxs.gr .

Από τον Βενιζέλο στον Σαμαρά

Το Ταμείο  δεν συνιστά συνδικαλιστικό φορέα των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού. Αποτελεί ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα. Το ΔΣ του Ταμείου αποτελείται από υπαλλήλους επιλογής του εκάστοτε υπουργού και από συνδικαλιστές. Δεν υπάρχει Γενική Συνέλευση ή κάποιο άλλο συλλογικό όργανο των εργαζομένων που να εκλέγει τη Διοίκηση του Ταμείου και στο οποίο αυτή να λογοδοτεί.

Ads

Επί υπουργίας Βενιζέλου, ορίζεται ότι στο ταμείο θα εισρέει 1% επί των εισπράξεων του ΤΑΠ ((Ταμείο Αρχαιολογκών Πόρων)). Το ταμείο παίρνει επίσης χρήματα και από τον διαβόητο ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού από το Λόττο. Όταν καταργήθηκε με την υπόθεση Ζαχόπουλου (του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού επί κυβερνήσεως Καραμανλή που προσπάθησε να αυτοκτονήσει) την χρηματοδότηση του Ταμείου ανέλαβε εξολοκλήρου  το ΤΑΠ (η “χρυσοτόκος όρνιθα”, όπως το είχε αποκαλέσει η Κα Λούβη).

Επί Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία του υπουργείου, το ποσοστό της τακτικής επιχορήγησης αυξάνεται  στο 3.5% επί των εισπράξεων του ΤΑΠ (αύξηση κατά 250%)!  Για να το μεταφράσουμε σε ευρώ, μόνο μέσα σε μία χρονιά, το 2009, όταν ο Α. Σαμαράς αύξησε το ποσοστό επί των εισπράξεων του ΤΑΠ και προσέθεσε και έκτακτη επιχορήγηση, η συνολική χρηματοδότηση που έλαβε το Ταμείο ήταν 3,2 εκ. ευρώ. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, από το 2009 , η χρηματοδότηση του Ταμείου από το ΤΑΠ ανήλθε σε 13,8 εκ. Σήμερα που τα έσοδα του ΤΑΠ είναι κατά πολύ αυξημένα, είναι αυξημένη αντιστοίχως και η χρηματοδότηση του ταμείου.

image

“Αυτό το ταμείο είναι δικό σας υπουργέ”

Πώς φτάσαμε όμως από την απόφαση του Νίκου Ξυδάκη, από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, να διατάξει διαχειριστικό έλεγχο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το καλοκαίρι του 2015, στη Λυδία Κονιόρδου, η οποία – σύμφωνα  πάντα με τις πρόσφατες καταγγελίες της κυρίας Λούβη- συντηρεί το καθεστώς των προηγούμενων κυβερνήσεων;  Και πως στα χρόνια της μνημονιακής λιτότητας, σε ένα περιβάλλον περικοπών συντάξεων και μισθών, συνεχίζει να συσσωρεύει μεγάλα αποθεματικά από δημόσιο χρήμα; Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει σπάσει το απόστημα την ώρα μάλιστα που 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προ μηνών έκαναν ερώτηση στη βουλή;

«Αυτό το ταμείο από την ώρα που συστάθηκε, το διαχειρίζεται η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με συνδικαλιστές συγκεκριμένων αποχρώσεων. Προφανώς είναι σκάνδαλο  ότι εισρέει εκεί δημόσιο χρήμα που  δεν ελέγχεται. Είναι πολιτικό χρήμα. Προσέξτε! Χρηματοδοτεί το κράτος μια ένωση φυσικών προσώπων, ένα σωματείο απαρτιζόμενο από συνδικαλιστές, από  άτομα. Έχω ακούσει ότι σε συνάντηση  με υπουργό έχει ειπωθεί η μνημειώδης φράση “Μην το πειράζετε το ταμείο, είναι δικό σας, υπουργέ”.  Το θέμα είναι αν έχει κανείς τα κότσια να κάνει συγκρούσεις». Αυτά μου είχε πει κυβερνητικό στέλεχος το 2015,  όταν είχα ρωτήσει τι θα κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. 

«Η μόνη ουσιαστική κοινωφελής δραστηριότητα που επιτελεί το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, είναι η λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού για τους υπαλλήλους του υπ. Πολιτισμού» εξηγούσαν οι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση  που είχαν απευθύνει στην υπουργό στη Βουλή. Στον σταθμό φιλοξενούνται μόνο 120 παιδιά από την περιοχή της Αθήνας, σε ένα υπουργείο που έχει 7.300 τακτικούς και σχεδόν άλλους τόσους έκτακτους υπαλλήλους σε ολόκληρη την επικράτεια. Οι οικονομικές ενισχύσεις όπως «μικροδάνεια και βοηθήματα για λόγους υγείας» , ήταν σχεδόν ανύπαρκτες την τελευταία διετία, σε σχέση με το ύψος της χρηματοδότησης.

Γιατί να διατηρούμε ένα σωματείο με δημόσιο χρήμα;

Τι απάντησε η κα Κονιόρδου στους 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψαν την ερώτηση; «Μας απάντησε με γενικούς όρους. Υποσχέθηκε ότι θα κοιτάξει το θέμα.» λέει στο tvxs.gr ο Αρ. Μπαλτάς.

«Ενημερώθηκα από στελέχη του υπουργείου και το νέο ΔΣ του ΤΑΠ((Ταμείο Αρχαιολογκών Πόρων) για το σκάνδαλο του Ταμείου. Ηταν ένας από τους πολλούς θεσμικούς, διαχειριστικούς και πολιτικούς σκελετούς που βρήκαμε. Αποφάσισα να το αντιμετωπίσω άμεσα αλλάζοντας τo, διορισμένο τον Νοέμβριο 2014, ΔΣ του ταμείου, και μεταφέροντας τον βρεφονηπιακό σταθμό στο υπουργείο, όπως προβλεπόταν στον οργανισμό του υπουργείου» λέει στο tvxs.gr ο Ν. Ξυδάκης. Ωστόσο προσέκρουσε στην υπουργική απόφαση Τασούλα (πρώην υπ. Πολιτισμού) σύμφωνα με την οποία για να αλλάξει το ΔΣ έπρεπε να συναινέσει το υπάρχον!

«Έπρεπε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο με νομοθετική ρύθμιση. Δεν κατάλαβα γιατί να διατηρούμε ένα σωματείο με δημόσιο χρήμα. Δεν υπάρχει πουθενά αυτό, παραβιάζει την αρχή της ισοπολιτείας», λέει ο Ν. Ξυδάκης. «Δεν δικαιολογούνται τόσα χρήματα για τα έξοδα 120 παιδιών, όταν χιλιάδες συμπολίτες μας υποφέρουν» συμπληρώνει.

«Προτού προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση, ζήτησα διαχειριστικό έλεγχο στο Ταμείο, από τον αρμόδιο αν. υπουργό Οικονομικών, την 17η Αυγούστου του 2015, σε δύσκολες μέρες πολιτικά. Κατόπιν η κυβέρνηση παραιτήθηκε και προκηρύχθηκαν εκλογές, εγώ έφυγα από το υπουργείο. Αργότερα κατάλαβα ότι η εντολή ελέγχου πνίγηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Υπήρξε αδικαιολόγητη ολιγωρία. Το φθινόπωρο του ’16, επανενεργοποιήθηκε η εντολή ελέγχου από τον Αρ. Μπαλτά και τον Γ. Χουλιαράκη. Σήμερα δεν ξέρω πού βρίσκεται», προσθέτει ο πρώην υπ. Πολιτισμού και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μήπως γνωρίζει ο Αρ. Μπαλτάς; «Ο κ. Ξυδάκης ζήτησε έλεγχο επί θητείας του κ. Μάρδα, ο οποίος έλεγχος  για άγνωστους λόγους δεν προχώρησε, μολονότι ο κ. Μάρδας ζήτησε κι εκείνος τη διενέργεια  ελέγχου. Όταν το μάθαμε, λάβαμε μέτρα σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών, ώστε να τελικά να προχωρήσει ο έλεγχος. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη και εμείς παρακολουθούμε το θέμα.» λέει ο κ. Μπαλτάς. 

Κύκλοι της  υπoυργού Πολιτισμού «αναρωτιούνται» βλέποντας την καυτή πατάτα να πηγαίνει από υπουργό σε υπουργό, γιατί δεν έκανε κάτι ο Αρ. Μπαλτάς κατά τη διάρκεια της θητείας του: «Το θέμα έχει πολλές διαστάσεις. Αρχίσαμε να τις ερευνούμε μία προς μία. Αφού σχηματίσαμε τη γενική εικόνα, σχεδιάσαμε τους τρόπους αντιμετώπισής του, ολοκληρωμένα, σε όλα τα επίπεδα. Αλλά δεν προλάβαμε.» εξηγεί ο Αρ. Μπαλτάς ο οποίος απαντά καταφατικά στην ερώτησή μας αν δέχτηκε πιέσεις για να μην πειράξει το ταμείο . «Πιέσεις έμμεσες. Δεν φτάσαμε σε ανοιχτή σύγκρουση γιατί δεν προλάβαμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα που είχαμε σχεδιάσει.»

Η κα Λούβη,  αποκαλύπτει στη συνέντευξη τύπου που έδωσε πρόσφατα, μετά το ξήλωμα του ΔΣ του ΤΑΠ από την υπουργό κ. Κονιόρδου, πως ένας από τους λόγους της έντασης στη μεταξύ τους σχέση ήταν και η υπόθεση του Ταμείου. «Ο προκάτοχος της υπουργού, ο κος Μπαλτάς μας είχε δώσει ρητή εντολή να μην δώσουμε το ποσό του 2.5 % στο Ταμείο μέχρι να μας πει ο ίδιος τα σχέδια του.  Όταν ανέλαβε η κα Κονιόρδου την ενημερώσαμε σχετικά και της ζητήσαμε να μας πει τι να κάνουμε. Αν θα πρέπει να δώσουμε το ποσοστό και ποιο ποσοστό πρέπει να δοθεί. Δεν μας απάντησε ποτέ. Όταν λάβαμε επιστολή από το ΔΣ του Ταμείου που μας ζητούσε το ποσοστό αυτό, έπρεπε να το δώσουμε εφόσον δεν είχε πάρει καμιά πρωτοβουλία η υπουργός.» λέει στο tvxs.gr η κα Λούβη.

«Όλα τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΠ,  πλην του κου Πολίτη, ο οποίος είναι και διευθυντής του γραφείου της υπουργού, συμφωνούσαμε πως έπρεπε τόσο τα συγκεκριμένα χρήματα που προορίζονταν για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας  όσο και άλλα ποσά, πχ τα εξαιρέσιμα των αρχαιοφυλάκων, να πηγαίνουν στο υπουργείο για να υπάρχει διαφάνεια. Ιδιαίτερα σήμερα που αυξάνονται τα έσοδα του ΤΑΠ αυτό επιβάλλεται. Αυτό προέβλεπε ο νέος οργανισμός που έχουμε στα σκαριά και με τον οποίο η κα Κονιόρδου δεν συμφώνησε. Γι αυτό και μας έπαυσε.»