Ο μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή για την Ευρώπη δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά ο… Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της, η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung. Η εφημερίδα κατηγορεί τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας και ότι επιμένει στα μέτρα λιτότητας ενώ ξέρει ότι αυτά δεν λειτουργούν, για να μετατρέψει την Ελλάδα σε γερμανική αποικία.  

Ads

Η Ουλρίκε Χέρμαν, επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ της βερολινέζικης εφημερίδας, σημειώνει ότι ο μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη, δεν είναι ο Τραμπ, «όπως πολλοί φοβούνται απλοποιώντας τα πράγματα». Αντίθετα σημειώνει ότι η ύπαρξη της Ευρώπης κρίνεται στην Ελλάδα. 

Διαβάστε επίσης:

«Βάσει της λογικής της οικονομίας, όταν οι δημόσιες δαπάνες περικόπτονται δραστικά, η οικονομία καταρρέει. Κι εκεί που στον προϋπολογισμό έπρεπε να βρίσκεται ένα παχύ συν, απομένει το πολύ – πολύ ένα ισχνό πλεόνασμα. Γι’ αυτό και το ΔΝΤ έβγαλε από καιρό τα θεωρητικά συμπεράσματα: ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού χρέους πρέπει να διαγραφεί και το απαιτούμενο από την Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα να περιοριστεί στο 1,5% του ΑΕΠ» σημειώνει η αρθρογράφος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. 

Κι αμέσως μετά επιτίθεται σφόδρα στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας: «Ο Σόιμπλε όμως αγνοεί αυτή την πραγματικότητα και ζητά ένα πρόγραμμα λιτότητας στην ευκτική. Οι Έλληνες δηλαδή πρέπει να αποφασίσουν προκαταβολικά μέτρα λιτότητας που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, αν δεν επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%».

Συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας…

«Ο Σόιμπλε συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας. Ξέρει ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα δεν λειτουργούν, αλλιώς θα ήταν να περιττό να ζητά και νέα. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα μετατρέπεται σε γερμανική αποικία». 

«Μπορεί στους Γερμανούς εκλογείς να αρέσει η δύναμη του Σόιμπλε, εκτός συνόρων όμως παγιώνεται μια δυσάρεστη εικόνα: η Γερμανία εμφανίζεται σαν παράλογος ηγεμόνας που κυριαρχεί στην Ευρώπη και βασανίζει βάναυσα τις ασθενέστερες χώρες. Κι αυτό κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να το πληρώσουμε» καταλήγει το άρθρο της Tageszeitung.