H επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο κρασί ως ισοδύναμο στο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέτρο το οποίο θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής κατά 40 ευρώ ανά εκατό λίτρα τελικού προϊόντος ή περίπου 30 λεπτά ανά μπουκάλι, κάνει κυβέρνηση κι αντιπολίτευση να τα «τσουγκρίσουν»… όχι πάντως τα ποτήρια τους.

Ads

ΝΔ: Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό

«Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στρέφεται εναντίον ενός δυναμικού τομέα της εθνικής μας οικονομίας, που συνδέεται όχι μόνο με τον πρωτογενή τομέα αλλά και με το συνολικό τουριστικό προϊόν μας, ενώ διαθέτει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Αν ήθελε η κυβέρνηση να αναζητήσει τα έσοδα που της λείπουν θα μπορούσε να τα αναζητήσει με την επιβολή ειδικού φόρου στα εισαγόμενα ποτά και τσιγάρα αλλά και με τη συγχώνευση ή την κατάργηση οργανισμών του δημοσίου, που αποδεδειγμένα. Εμείς θα καταψηφίσουμε την καταστροφική αυτή επιλογή», σχολίασε ο υπεύθυνος του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας.

ΠΑΣΟΚ: Ολετήρας για την αγροτική οικονομία η κυβέρνηση

Ads

«Με αυτή της την απόφαση η κυβέρνηση δείχνει την απέχθεια της σε ότι είναι παραγωγικό και καινοτόμο, σε ότι μπορεί να παράγει νέο πλούτο, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να συμβάλει στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Έχουμε δηλώσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λειτουργεί ως ολετήρας για την αγροτική οικονομία. Δεν πιστεύαμε όμως ότι θα μας επιβεβαιώνουν με τόση συνέπεια καθημερινά», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ.

Ποτάμι: Εγκληματική επιλογή

Χαρακτηρίζοντας «εγκληματική» την κυβερνητική επιλογή να μπει φόρος στο κρασί, το Ποτάμι σημειώνει:  «Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, τότε η Ελλάδα γίνεται η πρώτη παραγωγός χώρα που θα έχει τέτοιο φόρο. Ένα ελληνικό γεωργικό προϊόν επιβαρύνεται κι ένας κλάδος που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες από τον Έβρο ως την Κρήτη και εισφέρει σημαντικά στην ελληνική οικονομία με εξαγωγές, οδηγείται στην καταστροφή. Αλλά στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ενδιαφέρονται για εκείνους που παράγουν, γι΄ αυτό με τις επιλογές τους τούς οδηγούν σε απόγνωση».

Μπουτάρης: Τσακίζει την οικονομία και το κρασί

Αντίθετος στην επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, δήλωσε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως κάτι τέτοιο «τσακίζει την οικονομία και ιδιαίτερα τσακίζει το κρασί».

Ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε πως μιλώντας ως οινοπαραγωγός «είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε ιδέα επιβολής φόρου στο κρασί. Είναι σαν πρόστιμο στην κατανάλωση».

«Οποιαδήποτε επιβολή φόρου είτε στο κρασί, είτε στο τσίπουρο, θα ανεβάσει την παραοικονομία, θα ανεβάσει την παρανομία στην παραγωγή και θα έχει ως αποτέλεσμα να χτυπηθεί η νόμιμη παραγωγή και η κατανάλωση και να ανθίσει η παραοικονομία», πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.

Επιστολή από τους οινοπαραγωγούς της Κρήτης

Ανοικτή επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλαν  οι οινοπραγαωγοί της Κρήτης. Σε αυτήν περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων σαφείς υπαινιγμοί για στρέλωση του ανταγωνισμού σε βάρος της εγχώριας παραγωγής από τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής

«Κύριοι, Σε συνέχεια των δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών της Τρίτης 17.11 σχετικά με την επιβολή Ε.Φ.Κ. στο εμφιαλωμένο κρασί, οφείλουμε να εκφράσουμε την έντονη αντίδρασή μας και αγανάκτηση δεδομένου ότι:

1. Σε καμία οινοπαραγωγική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υφίσταται αντίστοιχος φόρος, καλλιεργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
2. Το εμφιαλωμένο κρασί αποτελεί προϊόν πλήρους καθετοποίησης με αποτέλεσμα να πλήττονται όλα τα εμπλεκόμενα επαγγέλματα του οινικού κλάδου, μέσα στους οποίους προσμετρούνται 200.000 αμπελουργοί, πάνω από 700 οινοποιητικές μονάδες με πάνω από 20.000 εργαζόμενους και πολλοί άλλοι τομείς οι οποίοι συνδράμουν από το αμπέλι στο τελικό προϊόν.
3. Ο κλάδος της οινοποιίας, παρ’ όλες τις δυσκολίες της περιόδου αυτής, εξακολουθεί να παράγει, να υποστηρίζει την αγροτική οικονομία, να κάνει συγκροτημένες προσπάθειες εξωστρέφειας με απτά αποτελέσματα, να δημιουργεί εθνική ταυτότητα στο χώρο της αγροτικής οικονομίας και να διατηρεί εν γένει μια δυναμική την οποία λίγοι παραγωγικοί κλάδοι σήμερα διαθέτουν,
4. Η πλειονότητα των οινοποιητικών επιχειρήσεων είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, εκσυγχρονισμένες στο μέγιστο με επενδύσεις οι οποίες είχαν την προοπτική της ανάπτυξης πριν την περίοδο της κρίσης και όπου όλος ο σχεδιασμός τους έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό,
5. Η τοπική (ελληνική) αγορά εξακολουθεί να είναι η κύρια βάση απορρόφησης της παραγωγής του κλάδου, παρά την αύξηση των εξαγωγών την τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας δε το σημαντικό ρόλο που παίζει η τουριστική αγορά της χώρας η οποία αποτελεί αφ’ ενός σημαντική βάση κατανάλωσης και αφ’ ετέρου γνωριμίας με το προϊόν, με ότι προφανή αντίκτυπο έχει αυτό στις εξαγωγές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, τίθεται το ερώτημα με ποια λογική ένα μη εισαγόμενο προϊόν προερχόμενο από έλληνες αγρότες και επιχειρηματίες, πρέπει να δεχθεί το βάρος του ισοδύναμου μέτρου, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή του. Αποδυνάμωση η οποία θα προέλθει από την αναπόφευκτα περαιτέρω μείωση της κατανάλωσής του, δίνοντας παράλληλα χώρο στην αγορά για την ανάπτυξη άλλων εισαγόμενων ανταγωνιστικών προϊόντων.

Ελπίζοντας να επικρατήσει τελικά η λογική,

Wines of Crete
Δ.Σ Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου
Δ.Σ. Δίκτυο Οινοποιών Νομού Χανίων Ρεθύμνης»