Ένα βήμα πριν από το τρίτο lockdown βρίσκεται η Αττική, μετά και τη σχετική εισήγηση των επιστημόνων να χαρακτηριστεί «κόκκινη», με κυβέρνηση και επιδημιολόγους να αναζητούν έσχατη δίοδο διαφυγής που θα αποτρέψει γενικό – οικονομικό και κοινωνικό – απαγορευτικό.

Ads

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν αύριο, ωστόσο ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν απέκλεισε το νέο lockdown ενώ στο τραπέζι της επιτροπής Τσιόδρα βρίσκονται τρία σενάρια.

Το πρώτο σενάριο – που σχετίζεται άμεσα και με την εκτίμηση των νέων, σημερινών επιδημιολογικών δεδομένων – είναι η μετάβαση της Αττικής απ’ ευθείας στην «κόκκινη» ζώνη», γεγονός που σημαίνει ότι αυτόματα θα πρέπει να κλείσει ξανά το λιανεμπόριο και να ανασταλεί η επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων που έχει προαναγγελθεί για την Δευτέρα. Στις υπόλοιπες περιοχές που πέρασαν στην «κόκκινη» ζώνη ίσχυσε και απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το απόγευμα, παραμένει όμως άγνωστο εάν αυτό μπορεί να ισχύσει και στο λεκανοπέδιο.

Το δεύτερο σενάριο που εισηγούνται ορισμένοι επιδημιολόγοι είναι να ανοίξουν μεν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την Δευτέρα, αλλά να κλείσει το λιανεμπόριο επιστρέφοντας στο click away. Η πρόταση συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, προκαλώντας νέο κύμα αγωνίας στο οικονομικό επιτελείο. Η κατάσταση στην οικονομία είναι πλέον οριακή, το αναγνώρισε σχεδόν ευθέως χθες και ο ίδιος ο Χρήστος Σταικούρας, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης προειδοποίησε και στο υπουργικό συμβούλιο ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω μέτρα στήριξης – και κυρίως για την κάλυψη των αναστολών συμβάσεων – είναι πλέον πολύ περιορισμένα.

Ads

Το τρίτο σενάριο είναι το αντίστροφο: Να παραμείνει ανοιχτό το λιανεμπόριο, με το όποιο ρίσκο όπως σημειώνουν επιδημιολόγοι, αλλά να ανασταλεί η επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων.

Το βέβαιο είναι πως, με βάση την ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα του τελευταίου πενθημέρου, οι λοιμωξιολόγοι έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση πως η παράλληλη λειτουργία λιανεμπορίου και σχολείων εμπεριέχει πολύ υψηλό ρίσκο, άρα πρέπει να γίνει επιλογή μεταξύ των δύο. Και στις δύο περιπτώσεις, δε, η εισήγηση είναι να πάει πιο πίσω το άνοιγμα όλων των υπολοίπων δραστηριοτήτων που περιμένουν σειρά – είτε πρόκειται για τα χιονοδρομικά και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, είτε για το κυνήγι και το ψάρεμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποίησε ότι με τα ισχύοντα δεδομένα, εαν επαναλειτουργήσουν άμεσα Γυμνάσια και Λύκεια, στα μέσα Μαρτίου θα φτάσουμε στα 1.670 κρούσματα την ημέρα και στους 600 διασωληνωμένους.

Ο καθηγητής Νίκος Σύψας επίσης, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας,  προειδοποίησε από χθες το βράδυ ότι η εικόνα είναι ανησυχητική, καθώς από την περασμένη Παρασκευή υπάρχει συνεχής αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική και το Rt, ο δείκτης μεταδοτικότητας, βρίσκεται στο 0,98. Το όριο συναγερμού του δείκτη είναι το 1, επίπεδο το οποίο ίσως αγγίξει το λεκανοπέδιο ακόμα και σήμερα. «Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες», δήλωσε, «με τα νούμερα που βλέπω για το εάν μπορούν να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, τουλάχιστον στην Αττική».

Το πρόσθετο ερώτημα εδώ, ωστόσο, είναι εάν γίνεται να μείνουν κλειστά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια μόνον στην Αττική, καθώς στο λεκανοπέδιο βρίσκονται περίπου οι μισοί μαθητές όλης της χώρας. Με αυτό το δεδομένο, είναι πιθανό εάν προκριθεί η μη επαναλειτουργία των σχολείων να ισχύσει τελικά το μέτρο σε πανελλαδικό επίπεδο.

Παραμένει επίσης άγνωστο εάν ένα νέο απαγορευτικό στην Αττική θα παρασύρει και τους όμορους νομούς. Ο Νίκος Σύψας επεσήμανε ότι δίπλα στην Αττική, η Βοιωτία και η Εύβοια είναι ήδη επιβαρυμένες περιφέρειες, γεγονός που σημαίνει ότι όλη αυτή η περιοχή μετατρέπεται σε ένα hotspot, «μια καυτή περιοχής της επιδημίας» όπως είπε χαρακτηριστικά.