Μέρος του σχεδίου της ΝΔ σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Star, αναφέροντας πως το συνολικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί την Παρασκευή. Συνοπτικά ο πρόεδρος της ΝΔ είπε τρία «όχι», σε άμεση μείωση φόρων, στην αύξηση συντάξεων και στην αύξηση κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ, αλλά και τρία «ναι» σε επιχειρησιακές συμβάσεις, σε μεγάλες περικοπές δαπανών στο Δημόσιο μαζί με περιορισμό εργαζομένων και σε ιδιωτικοποιήσεις μαζί με αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες. 

Ads

Σχετικά με τα εργασιακά, υποστήριξε πως ο ίδιος είναι ένθερμος υποστηρικτής των επιχειρησιακών συμβάσεων, μέσω των οποίων εργαζόμενοι και επιχειρηματίες θα αποφασίζουν για τις σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας. «Αν υπάρχει συμφωνία εργαζομένων εργοδοτών γιατί θα πρέπει να επεμβαίνει το κράτος;», σημείωσε. Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του στον ΣΕΒ πως οι εργοδότες «θα προστατεύσουν» τους εργαζόμενους και πως είναι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί, αλλά και πως θα το ελέγξει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «πιστεύω στην ιδιωτική οικονομία» αλλά και στη «συμφωνία αλήθειας που προτείνω». «Θα μειώσω τη φορολογική επιβάρυνση και εγώ περιμένω επενδύσεις, φορολογική συμμόρφωση και ο πλούτος να μοιράζεται στους εργαζόμενους. Θα δώσω κίνητρα για μπόνους σε εργαζόμενους, δωρεάν μεταφορές, κουπόνια σίτισης, ιδιωτική ασφάλιση. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αισθάνονται συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία», είπε χωρίς να απαντήσει τελικά στην ερώτηση για τον τρόπο ελέγχου. «Αυτή η συμφωνία αλήθειας κράτους, επιχειρήσεων και εργαζόμενων είναι μια πολύ δίκαιη συμφωνία και πιστεύω πως η υγιής επιχειρηματικότητα θα ανταποκριθεί».

Σε ερώτηση για την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 750 ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως όπως έχει πει το σχέδιο της ΝΔ είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδέεται με την ανάπτυξη της χώρας και συγκεκριμένα σε ποσοστό διπλάσιο αυτής. Πρόκειται για ένα σχέδιο που με τα δεδομένα στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιθανή αύξηση 20 ευρώ. Ακόμη όμως και στο σενάριο που υποστηρίζει η ΝΔ, δηλαδή πως θα μπορέσει να πετύχει ανάπτυξη 4% όταν ο μέσος ρυθμός στην ευρωζώνη είναι 1,2%, τότε η αύξηση είναι περίπου 50 ευρώ, δηλαδή στα 700 ευρώ. «Δεν μπορούμε να συζητάμε για τον κατώτατο μισθό εν κενώ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι αντανάκλαση της καλής πορείας της οικονομίας».

Εξάλλου, όπως είπε, το βάρος θα πέσει στη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και σημείωσε πως από αυτές περιμένει να επενδύσουν στη χώρα και να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση. Ανατρέποντας δε τη γραμμή καταστροφολογίας των προηγούμενων χρόνων, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προέβλεψε πως η οικονομία κινείται θετικά και «είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη επενδυτική άνοιξη της ελληνικής οικονομίας». Για τα πολυτεκνικά επιδόματα, είπε και πάλι πως «θα τα επαναφέρουμε αν υπάρχει η ανάπτυξη που προσδοκάμε και πιστεύω πως θα την επιτύχουμε», ενώ για τα επίδοματα πρώτου και δεύτερου παιδιού δήλωσε πως θα διατηρηθούν αυτά που υπάρχουν, χωρίς να κάνει αναφορά σε προηγούμενη εξαγγελία του για άμεση χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί. Σημειώνεται πως δεν αναφέρθηκε, αλλά ούτε και ρωτήθηκε, για την «τύχη» των υπόλοιπων επιδομάτων που χορηγούνται, όπως το ΚΕΑ και του ενοικίου, τα οποία πολλά στελέχη της ΝΔ τα έχουν επικρίνει.

Ads

Για την εξαγγελία του περί μείωσης του ΦΠΑ είπε πως αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει άμεσα, αλλά πρόθεση της ΝΔ είναι να μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση, συνολικά, στο 13% άμεσα και τελικά ανάλογα με την πορεία μετά από δύο χρόνια, στο «δεύτερο μισό της τετραετίας», να εφαρμόσει δύο φορολογικούς συνετελεστές 11% και 22%. Είπε ακόμη πως σε βάθος τετραετίας, και υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των στόχων, η ΝΔ σχεδιάζει και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και αργότερα της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ερωτηθείς για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για αυξήσεις στην εθνική σύνταξη είπε πως με τη ΝΔ «δεν θα υπάρξει αύξηση, αλλά δεν θα υπάρχει και μείωση». Για την 13η σύνταξη που νομοθέτησε η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τον χαρακτήρα της μόνιμης παροχής, υποστηρίζοντας πως πρόθεση της ΝΔ είναι τουλάχιστον για το επόμενο έτος να διατηρηθεί ως έκτακτο επίδομα και τελικά ως έκακτη στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως έχει μιλήσει αναλυτικά για το σχέδιο για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, αναφερόμενος στο σύστημα τριών πυλώνων με την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης. Όπως είπε οι συνταξιούχοι θα είναι ωφελημένοι από τη ΝΔ καθώς αν γίνει πράξει η έκρηξη δουλειών και επενδύσεων, τα λεφτά που δίνουν σήμερα στο άνεργο παιδί τους και το άνεργο εγγόνι τους θα μπορούν να τα κρατήσουν για τον εαυτό τους.

Μιλώντας για τον δημόσιο τομέα προανήγγειλε μεγάλη περικοπή δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις. «Θέλουμε στοχευμένες προσλήψεις εκεί που έχουμε  ανάγκη και ανάλογα με τις δημοσιονομικές μας ικανότητες. Μακάρι να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τους πιο αυστηρούς περιορισμούς», είπε, εννοώντας τον κανόνα «ένα προς πέντε» που έχει ήδη εξαγγείλει. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για νοσηλευτές, 1.500 αστυνομικούς για «να αισθάνεται ασφαλής η ελληνική κοινωνία» όπως είπε, και προσλήψεις στην ειδική αγωγή, ωστόσο προκάλεσε ερωτήματα το γεγονός πως απέφυγε να μιλήσει για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών που εκρεμμούν και ανέρχονται σε περίπου 10.000. Επιπλέον όταν ρωτήθηκε για την επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα πως θα πρέπει να εξηγήσει τι εννοεί «περικοπές δαπανών» απάντησε πως «έχουμε προσδιορίσει τα πεδία μείωσης των δαπανών, πως οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να μειώσουν το κόστος παροχής υπηρεσιών και πως μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλάγών θα περιορίσουμε το εύρος της φοροδιαφυγής. Έχουμε ένα αναλυτικό σχέδιο».

«Όμως δεν νομίζω πως υπάρχει κανείς σήμερα που διαφωνεί με το ότι στο δημόσιο υπάρχει ακόμη περιθώριο εξοικονόμησης […] Δεν θα ανεχθώ άσκοπες προσλήψεις και προσλήψεις συμβασιούχων χωρίς αντικείμενο». «Το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου μέσα σε δύο χρόνια αυξήθηκε κατά δύο δισ. ευρώ. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε: πως «υπάρχουν περιπτώσεις που προσλαμβάνεται τακτικό προσωπικό εκεί που δεν πρέπει γιατί θα μπορούσε να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα».