Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόφαση της κυρίας Μέρκελ να επισκεφθεί την Αθήνα αποσκοπεί και στην ενίσχυση της κυβέρνησης Σαμαρά, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα συνοχής λόγων των αντιδράσεων της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και νεοδημοκρατών βουλευτών για τα νέα επώδυνα μέτρα. Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν όμως ότι για να μην εξελιχθεί σε επικοινωνιακή φούσκα, η κάθοδος της Γερμανίδας καγκελάριου στην Αθήνα θα πρέπει να συνοδευτεί με συγκεκριμένες χειρονομίες που να αλλάξουν το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα, και μετά την αποχώρηση της. 

Ads

Ετσι,πέρα από την επανάληψη της γερμανικής θέσης ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και των επαίνων για τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού, τα δώρα που ελπίζει να πάρει η κυβέρνηση είναι τρία ή τουλάχιστον κάποια από τα επόμενα: 

Πρώτον. η Γερμανίδα καγκελάριος πιθανότατα να αφήσει να εννοηθεί, ή και να δηλώσει ευθέως, ότι η Ελλάδα θα πάρει την δόση των 31.5 δις, με την προυπόθεση φυσικά ότι θα ψηφιστούν τα νέα μέτρα και θα επιταχυνθούν οι αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα, με τα μνημόνια. Να αποδεσμεύσει δηλαδή εμμέσως την δόση από την αναμενόμενη αξιολόγηση της τρόικας. 

Δεύτερον, να υποσχεθεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ότι θα γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα για την επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής. ‘Ομως στο Βερολίνο θεωρούν ότι η επιμήκυνση, με ότι πρόσθετες δαπάνες αυτή συνεπάγεται για τους δανειστές, θα χρειαστεί να εγκριθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο, πράγμα που ο κυβερνητικός συνασπισμός και η κυρία Μέρκελ θέλουν να αποφύγουν, εν όψει και των εκλογών την επόμενη χρονιά. Εξετάζονται λοιπόν εναλλακτικές λύσεις ή και μια τρίτη φόρμουλα ικανοποίησης της ελληνικής πλευράς. 

Ads

Τρίτον, αυτή η φόρμουλα θα μπορούσε να είναι η εξαγγελία ενός πακέτου αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα, βασικά με την μορφή επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs ένα τέτοιο πακέτο είχε μπει πριν από το καλοκαίρι στο τραπέζι και ξανάγινε επίκαιρο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και την απόφαση της κυρίας Μέρκελ να στηρίξει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, τουλάχιστον μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο. Δεν αποκλείεται αυτό το τρίτο “δώρο”, αν τελικά βρεθεί στις βαλίτσες της σιδηράς κυρίας του Βερολίνου, να παρουσιαστεί ως μια χειρονομία για την επούλωση των ιστορικών τραυμάτων στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.