Με επιχείρηση κατευνασμού, διαλόγου και εκτόνωσης προσδοκά η κυβέρνηση «να κλείσει σύντομα» – κατά τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα – το μεγαλύτερο εσωτερικό και πολιτικό μέτωπο, το αγροτικό.

Ads

Με αμφότερες τις πλευρές να κάνουν πολιτικό απολογισμό μετά το Σαββατοκύριακο της μεγάλης «απόβασης», το Μαξίμου δείχνει ήδη διάλογο, ρήγματα και σταδιακή αποκλιμάκωση: Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τους, πιο διαλλακτικούς, αγρότες του μπλόκου των Τεμπών θα κλειστεί πιθανότατα την Τρίτη, ενώ τα μηνύματα που μεταφέρουν κυβερνητικά στελέχη στο πρωθυπουργικό γραφείο κάνουν λόγο για διχασμό και ρήγματα στο «κίνημα των τρακτέρ».

Πάνω σ’ αυτά τα μηνύματα, το κυβερνητικό επιτελείο επενδύει στην κόπωση και θα επιχειρήσει να «διευκολύνει» όσους αγρότες επιθυμούν την εκτόνωση καταθέτοντας στο τραπέζι του διαλόγου την – ήδη διαμορφωμένη – βελτιωτική πρόταση για το ασφαλιστικό των αγροτών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, στην συνέντευξή του στην Αυγή, επαναδιατυπώνει την πρόσκληση διαλόγου υποσχόμενος «σοβαρές βελτιώσεις».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η εν λόγω πρόταση δεν φέρνει θεαματικές ανατροπές στη φιλοσοφία του σχεδίου Κατρούγκαλου, περιλαμβάνει ωστόσο οπσιόν για χαμηλότερες εισφορές με επίσης χαμηλότερη ανταποδοτική ή εθνική σύνταξη, επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου για την αύξηση των αγροτικών ασφαλιστικών εισφορών και κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης του ΟΓΑ ως ανεξάρτητου Ταμείου.

Ads

Η αποδοχή ή μη της συγκεκριμένης πρότασης από τους αγρότες που θα προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου και, παράλληλα, οι αποφάσεις και οι αντοχές του λεγόμενου «σκληρού» μπλόκου της Νίκαιας θα κρίνουν και την έκβαση της αναμέτρησης. Κυβερνητικές πηγές πάντως, παρά την ένταση του τελευταίου τριημέρου, «ποντάρουν» σθεναρά στην εκτόνωση: «Οσονούπω η εποχή της… αγρανάπαυσης τελειώνει, έτσι κι αλλιώς. Ερχεται ο καιρός που οι αγρότες θα πρέπει να αφήσουν τις εθνικές οδούς και να γυρίσουν στα χωράφια τους», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος που διακρίνει και «παραδοσιακά, εποχικά» στοιχεία στην κινητοποίηση των αγροτών.