Διεθνώς καταζητούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιείται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών ήταν ο 44χρονος Σλοβένος και ο συνομήλικός του Μαυροβούνιος που δολοφονήθηκαν χθες το απόγευμα, σε ταβέρνα της Βάρης.

Ads

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε βάρος των δυο ανδρών εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης, μετά από την έκδοση «Ερυθράς Αγγελίας» από την αστυνομία του Μαυροβουνίου.

Τα σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τα δυο θύματα, οι Ίγκορ Ντέντοβιτς και Στέβαν Σταμάτοβιτς ήταν ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης «Σκάλιαρι».

Το χρονικό της εκτέλεσης

Οι δυο άντρες γευμάτιζαν με τις οικογένειές τους σε ταβέρνα, όταν ξαφνικά εισέβαλαν στο χώρο τέσσερις άνδρες, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Οι δυο άντρες έπεσαν νεκροί, ενώ από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε στα πόδια η σύζυγος του ενός θύματος, η οποία νοσηλεύεται στο Ασκληπιείο της Βούλας. Η αστυνομία εντόπισε περισσότερους από είκοσι κάλυκες στο σημείο.

Ads

Οι δράστες διέφυγαν με ένα μαύρο αυτοκίνητο τύπου τζιπ, σύμφωνα με την μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα. Η ΕΛ.ΑΣ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους. 

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών 

Τα σερβικά ΜΜΕ αποδίδουν τη δολοφονική επίθεση σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ μαφιόζικων ομάδων από το Μαυροβούνιο. Τα δυο θύματα ανήκαν στην μαφιόζικη φατρία «Σκάλιαρι», η οποία είναι μια από τις δύο πιο ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στο Μαυροβούνιο. Η άλλη αποκαλείται από τις διωκτικές Αρχές ως φατρία «Καβάτσκι».

Και οι δύο, σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, ξεκίνησαν την εγκληματική τους δράση από την πόλη Κότορ, αρχικά ως ενιαία ομάδα, που διακινούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη ναρκωτικά τα οποία έφερνε λαθραία από την Νότια Αμερική.

Εμφύλιος και εκτελέσεις μπροστά στην οικογένεια 

Το 2014, με αφορμή την εξαφάνιση 200 κιλών κοκαΐνης στη Βαλένθια της Ισπανίας, η αποκαλούμενη μαφία του Κότορ διασπάστηκε στις δυο φατρίες «Σκάλιαρι» και «Καβάτσκι», που πήραν τα ονόματα τους από τα τοπωνύμια δύο συνοικισμών του Κότορ. Τότε ξέσπασε «εμφύλιος» πόλεμος που διαρκεί μέχρι σήμερα. 

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο πόλεμος των δύο συμμοριών υπολογίζεται ότι έχει 40 νεκρούς και στις δύο πλευρές. Οι περισσότερες από τις δολοφονίες διαπράχθηκαν στην Σερβία και το Μαυροβούνιο. Σε πολλές το modus operandi ήταν παρόμοιο με αυτό της δολοφονικής ενέργειας στην Βάρη: τα θύματα εκτελέστηκαν μπροστά σε μέλη της οικογένειας τους.