Ο πόλεμος κηρύχθηκε, τα πρώτα βαριά πυρά εκτοξεύτηκαν ήδη, και τα στρατόπεδα στη γαλάζια αρένα παίρνουν θέσεις για την τελική αναμέτρηση. Το εάν αυτή η αναμέτρηση θα οδηγήσει και σε – επώδυνη έστω – ανασύνταξη της Νέας Δημοκρατίας ή θα αποτελέσει και την αφετηρία διάσπασης και ανασχηματισμού του ευρύτερου συντηρητικού και κεντροδεξιού χώρου θα το δείξουν οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Ads

Έως τότε, το βέβαιο είναι ότι ως βασικοί πόλοι, και αντίπαλοι, του σκληρού πολέμου αναδεικνύονται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, με τα στρατόπεδα που διαμορφώνονται γύρω τους να φέρουν έντονες τις αποχρώσεις του καραμανλικού μπλοκ για τον μεν πρώτο και της ομάδας Σαμαρά για τον δεύτερο.

Οι ίδιοι μεν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί επιχειρούν και επιμένουν να εμφανίζονται ως αποστασιοποιημένοι και «ουδέτεροι», με πρώτο μέλημα την «ενότητα» του κόμματος. Και τα τελευταία ψήγματα αυτής της «ενότητας» όμως, κατέρρευσαν παταγωδώς μαζί με το εκλογικό φιάσκο της Κυριακής, ο δε ίδιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φρόντισε από χθες να δείξει ανοιχτά ποιοι είναι οι «στρατοί» και οι «στρατηγοί», στρέφοντας ευθέως τα πυρά του κατά Σαμαρά.

Το χρώμα των δύο στρατοπέδων, άλλωστε, πιστοποιούν οι ίδιοι οι υποστηρικτές των δύο μονομάχων τόσο με την πολιτική τους «πατρότητα», όσο και με τις ιδεολογικές τους καταβολές: Σχεδόν σύσσωμο το καραμανλικό μπλοκ έχει ήδη συμπαραταχθεί, είτε ανοιχτά, είτε διακριτικά, πίσω από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ οι στενότεροι συνεργάτες και στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά έχουν πάρει θέση στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ads

Με βάση, δε, τις έως τώρα δηλώσεις, τοποθετήσεις και – λιγότερο ή περισσότερο εμφανείς – προτιμήσεις που έχουν εκφράσει τα στελέχη της ΝΔ, τα δύο στρατόπεδα διαμορφώνονται ως εξής:

Το «στρατόπεδο Μεϊμαράκη»

Στον πυρήνα της ομάδας Μεϊμαράκη βρίσκονται ακραιφνείς καραμανλικοί νυν και πρώην βουλευτές καθώς και στελέχη της ΝΔ, με πρώτους τους Νικήτα Κακλαμάνη, Γιώργο Βλάχο, Ευριπίδη Στυλιανίδη, αλλά και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη, ο οποίος πρώτος το βράδυ του δημοψηφίσματος είχε ζητήσει δημοσίως την παραίτηση Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ.

Στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη βρίσκονται οι νυν βουλευτές: Γιάννης Ανδριανός, Μαρία Αντωνίου, Γιώργος Βαγιωνάς, Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Βρούτσης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Θανάσης Δαβάκης, Τάσος Δημοσχάκης, Θανάσης Καββαδάς, Σταύρος Καλαφάτης, Άννα Καραμανλή, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Κατσαφάδος, Μάνος Κόνσολας, Κώστας Κοντογιώργος, Κώστας Κουκοδήμος, Γιώργος Κουμουτσάκος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Χρήστος Μπουκώρος, Θανάσης Μπούρας, Βασίλης Οικονόμου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πλακιωτάκης, Μάριος Σαλμάς, Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Τασούλας, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Τσιάρας και Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Τον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ στηρίζουν επίσης, με πιο διακριτική αλλά σαφή στάση οι Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας και Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ από τους πρώην βουλευτές της ΝΔ στο ίδιο στρατόπεδο κινούνται οι Ανδρέας Λυκουρέντζος, Δάνης Τζαμτζής, Μιχάλης Χαλκίδης και Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Το «στρατόπεδο Τζιτζικώστα»

Στο στρατόπεδο Τζιτζικώστα η τελευταία και πιο ηχηρή προσχώρηση ήταν εκείνη του Μάκη Βορίδη, για τον οποίον δύο εκ των άλλων υποψηφίων προέδρων της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης άφησαν αιχμές για «πολιτική συναλλαγή» με αντάλλαγμα τη θέση υπαρχηγού και αντιπροέδρου.

Από τους πρώτους που τάχθηκαν επίσης στο πλευρό του περιφερειάρχη Μακεδονίας είναι οι βουλευτές: Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Σίμος Κεδίκογλου, Νότης Μηταράκης, Κώστας Σκρέκας, Γιώργος Στύλιος, Βασίλης Γιόγιακας, ενώ πιο διακριτικά τον στηρίζουν επίσης η Ελενα Ράπτη, ο Χρήστος Δήμας και ο πρώην εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης.

Υπέρ Τζιτζικώστα έχουν ταχθεί επίσης οι πρώην βουλευτές Πάνος Παναγιωτόπουλος και Τάσος Νεράντζης και ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Ζαγοράκης, ενώ ο περιφερειάρχης Μακεδονίας αντλεί σημαντικό μέρος της δύναμής του και από την υποστήριξη πολλών γαλάζιων δημάρχων, κυρίως από τη βόρειο Ελλάδα.