Επιμένουν στην πρόταση για «Μακεδονία του Ίλιντεν» ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, παρότι έχει απορριφθεί από την ελληνική πλευρά. Μάλιστα σήμερα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τόνισε ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν η επιλογή ενός ονόματος από αυτά που έχει καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς.  

Ads

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, όπως το πρακτορείο ΜΙΑ, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι εξ όσων γνωρίζει η πρόταση για το «Ίλιντεν» δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή, εξέφρασε όμως την ελπίδα πως η ελληνική πλευρά θα επανεξετάσει σοβαρά την θέση της.

Υποστήριξε επίσης ότι η εξέγερση που έγινε το 1903, δεν ενέχει εδαφικές διεκδικήσεις, και συνιστά λύση αξιοπρέπειας καθώς δεν επηρεάζει αρνητικά το ευαίσθητο ζήτημα της ταυτότητας.

Ο Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε πάντως πως η λύση του «Ίλιντεν» είναι «win-win», δηλαδή συνιστά κέρδος και για τις δύο πλευρές, και πρόκειται για μια καλή λύση που μπορεί να λύσει την 25ετή διένεξη για το ονοματολογικό.

Ads

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ζάεφ και ο Ντιμιτρόφ, ο οποίος σε νέες δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι 1TV, υποστήριξε σθεναρά την πρόταση «Μακεδονία του Ίλιντεν», ενώ ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις θα αναλάβει την ευθύνη και θα παραιτηθεί.

«Αν υποστηρίζεις την ΠΓΔΜ, τότε σίγουρα υποστηρίζεις το “Μακεδονία του Ίλιντεν”», δήλωσε ο σκοπιανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η νέα πρόταση περιλαμβάνει την αναγνώριση του «μακεδονικού έθνους και της γλώσσας».