Η Νέα Δημοκρατία, τουλάχιστον, επί των ημερών του Αντώνη Σαμαρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αλλεργία στους σκιτσογράφους και τη σάτιρα με αποτέλεσμα να εκθέτει την εξαιρετικά παρωχημένη αντίληψή της για την ελευθερία της έκφρασης, του Τύπου και των γελοιγραφιών.

Ads

Ο πρώτος διδάξας ήταν ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος ως πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε βγάλει ανακοίνωση από το Μαξίμου κατά της εφημερίδας ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ με αφορμή το παρακάτω πρωτοσέλιδο σκίτσο του Solοup.

image

Η αντίδραση του Σαμαρά ήταν να βγάλει το Μαξίμου ανακοίνωση περί αθλιότητας : «Το άθλιο πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα “Το Ποντίκι”, οι εμπνευστές του και όσοι κρύβονται πίσω από τους εμπνευστές του, να γνωρίζουν ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν άγεται, ούτε φέρεται, ούτε κάμπτεται από κανέναν».

Ads

Η αντίδραση της εφημερίδας ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ήταν με ένα νέο σκίτσο του Solοup.

image

Τα χρόνια πέρασαν ο Αντώνης Σαμαράς έφυγε από την προεδρία της ΝΔ και ανέλαβε τα ηνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όταν πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου ο νέος πρόεδρος της ΝΔ εμφάνισε σοβαρά σημάδια αλλεργίας στους σκιτσογράφους.

Έτσι τον Μάρτιο του 2020 η Νέα Δημοκρατία έβγαλε πύρινη ανακοίνωση κατά του σκιτσογράφου Γιάννη Δερμετζόγλου αλλά και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, αφού το σκίτσο είχε δημοσιευθεί στο tvxs.

image

«Τις τελευταίες ώρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, επιδίδονται σε διαγωνισμό χυδαιότητας την ώρα που η χώρα δίνει σκληρή μάχη με όλες της τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πάρει θέση γι’ αυτές τις χυδαιότητες. Αν δεν τις αποδοκιμάσει, σημαίνει ότι τις υιοθετεί. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία και όχι μίσος και χυδαιότητα. Αλλά κάποιοι, όπως και στο παρελθόν, ποντάρουν στον πόνο μήπως κερδίσουν πολιτικούς πόντους. Ούτε ντράπηκαν, ούτε ντρέπονται!», ανέφερε η ανακοίνωση της ΝΔ.

Ένα χρόνο μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξαναχτυπά ενοχλημένος αυτή τη φορά από σκίτσου του Πέτρου Ζερβού στην εφημερίδα των Συντακτών.

image

Η κυβερνητική εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έκανε λόγο για απαράδεκτο σκίτσο και μάλιστα το συνέδεσε για μια ακόμα φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ρίχνει νερό στο μύλο του αφηγήματος του Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: Αυγή