Από τη Σαλαμίνα η πετρελαιοκηλίδα μετακινήθηκε λόγω των ανέμων στην Πειραϊκή και από εκεί στις παραλίες του Καλαμακίου, του Ελληνικού και της Γλυφάδας. Πλέον έχει φτάσει μέχρι τη Βούλα.

Ads

Σε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία επιχείρηση προκειμένου να καθαριστούν οι ακτές του Σαρωνικού που επλήγησαν από το πετρέλαιο που διέρρευσε από το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ», το οποίο βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής ενώ ήταν αρόδο νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

Όμως, μετράμε τα πρώτα τραγικά και κυρίως, σιωπηλά θύματa.

H επίπτωση στον θαλάσσιο ζωικό κόσμο, αλλά και στα ζώα που διαβιούν στις ακτές των συγκεκριμένων περιοχών είναι ήδη φανερή.

Ads

H φωτογραφία μίας μικρής αλκυόνης που προσπάθησε να σώσει από το μαζούτ της Σαλαμίνας ο φωτορεπόρτερ συνεργάτης του Reuters, Γιώργος Μουτάφης συγκλόνισε τους πάντες.

Με νεότερη ανάρτηση στο Facebook, ο φωτογράφος έκανε γνωστό ότι η αλκυόνη δεν τα κατάφερε.

Η Ορνιθολογική Εταιρεία με τη φωτογραφία του Γιώργου Μουτάφη, έδωσε σήμα για παροχή πρώτων βοηθειών σε «πετρελαιωμένα πουλιά».

Η καταστροφή καταγράφεται και στο βίντεο του BBC, όπου ένα μικρό πουλί εγκλωβισμένο στα μαύρα γεμάτα πίσσα νερά καταβάλλει απίστευτες προσπάθειες να ελευθερωθεί.