Η κυβερνητική πρόταση για την άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, αναμένεται, σύμφωνα με την «Καθημερινή, να στηρίζεται σε οικονομικά κριτήρια τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη για την ένταξη ή μη ενός ακινήτου σε καθεστώς πλειστηριασμού. Καθοριστικοί παράγοντες θα είναι το ανεξόφλητο ποσό του δανείου, η πενταετής προστασία του ακινήτου και η αντικειμενική αξία του.

Ads

Την εν λόγω πρόταση φέρονται να επεξεργάζονται από κοινού τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας.

«Δεν μπορεί από τη μία στιγμή να συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει πάση θυσία να στηρίξουμε τον κατασκευαστικό κλάδο που αριθμεί πάνω από 280 επαγγέλματα και ταυτόχρονα να ξορκίζουμε κάθε αλλαγή στο καθεστώς των ακινήτων», υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Τα κριτήρια

Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη θέσπιση της 5ετούς προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με την Καθημερινή. Του υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής πλειστηριασμού δεν ξεπερνούν τα 15.000 τον χρόνο και αν ισχύσει η σταδιακή απελευθέρωση εκείνων που συμπληρώνουν την πενταετία, δεν θα βγαίνουν στο σφυρί περισσότερα από 6.000 έως 7.000 ακίνητα τον χρόνο.

Ads

Θεωρούν επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με τον ίδιον τρόπο δύο οφειλέτες που έχουν λάβει ισόποσο δάνειο και ο ένας έχει καταβάλει μόλις δύο δόσεις και ο άλλος έχει εξοφλήσει πάνω από το 50% της συνολικής οφειλής του.

Ως τώρα, μοναδική προϋπόθεση για την προστασία της κύριας κατοικίας είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50% δηλ. για έναν άγαμο είναι 300.000 ευρώ, για έγγαμο ζευγάρι ανεβαίνει στις 375.000 ευρώ και για κάθε παιδί ανεβαίνει 25.000 ευρώ, με απώτατο όριο τις 450.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση των παραπάνω ορίων, πιθανότατα κατά 10% τον χρόνο.

Σκουρλέτης: Αντέχουν οι τράπεζες

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Real FM, σημείωσε σχετικά με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα ότι αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει πίσω το μέτρο του ξεπαγώματος των πλειστηριασμών: «Δεν συνηθίζουμε να καταθέτουμε προτάσεις, οι οποίες να μην βασίζονται σε μια ανάλυση των δεδομένων. Αντέχουν αυτή τη στιγμή η τράπεζες. Ένας λόγος για την ανακεφαλαιοποίηση τους ήταν και τα κόκκινα δάνεια»,

«Το ευεργέτημα σταμάτησε στην ανακεφαλαιοποίηση. Ούτε ρευστότητα έχει υπάρξει, ούτε, έχουν υπάρξει ελαφρύνσεις σε όσους χωρίς δική τους ευθύνη δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις», σχολίασε.

«Έχουμε μια πολιτική η οποία θα διογκώνει το πρόβλημα. Η ζημιά που έχει γίνει, που ακόμα και να σταματήσει τώρα αυτή η πολιτική, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα μπορεί να ικανοποιήσει τα δάνεια του», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

«Αυτό το σχέδιο της εσωτερικής υποτίμησης έχει φτάσει στο σημείο που λέγετε υποτίμηση των αξιών των ακινήτων – πλειστηριασμοί. Πρώτα ήταν οι συντάξεις, οι μισθοί, οι απολύσεις, τώρα φτάνουμε στα ακίνητα», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.