Μια «μαγική εικόνα» για την πολιτική του στο προσφυγικό επιχείρησε να σχηματίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης με τον αρθρογράφο της εφημερίδας «New York Times», Roger Cohen, στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Democracy Forum.

Ads

Έκανε λόγο για ανθρώπινη αλλά και άκαμπτη πολιτική στο προσφυγικό από την κυβέρνησή σε αντιδιαστολή με τη «μη πολιτική», όπως είπε, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επέμενε στο διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών – «εάν δικαιούστε διεθνή προστασία, θα τη βρείτε, εάν είστε εδώ για ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον, λυπάμαι που δεν μπορούμε να σας φιλοξενήσουμε» – και ισχυριζόμενος ότι οι αιτήσεις ασύλου κρίνονται ατομικά και όχι συνολικά ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.

Διαβάστε επίσης:

Στην πραγματικότητα, στο «οργουελικό» νομοσχέδιο που ετοιμάζει, η κυβέρνηση υιοθετεί το ευρωενωσιακό μοντέλο της λεγόμενης «ασφαλούς χώρας προέλευσης» των αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με το οποίο, εάν κριθεί ότι ο αιτών προέρχεται από «ασφαλή» χώρα – με εντελώς  απροσδιόριστα κριτήρια  – τότε αυτομάτως  θα «βαφτίζεται» μετανάστης και θα απελαύνεται. Συνεπώς, οι ισχυρισμοί περί «ατομικής» εξέτασης της αίτησης για το άσυλο είναι επικοινωνιακό τρικ. Να σημειωθεί ότι η ΕΕ θεωρεί «ασφαλείς», χώρες όπως… το Αφγανιστάν και η Σομαλία.

Ads

Επιπλέον, μέχρι να απελαθούν όσοι κρίθηκαν ότι προέρχονται από «ασφαλή» χώρα,  θα οδηγούνται σε κλειστά κέντρα που αποφασίστηκε ότι θα κατασκευαστούν. Όσοι κατά την υποδοχή τους ή και μετά από αυτήν δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις των αρχών, θα χάνουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου και θα ξεκινούν οι διαδικασίες άμεσης επιστροφής τους, με ρητό στόχο την εξασφάλιση της «συνεργασίας» τους.

Ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης ότι η διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου με το νέο νομοσχέδιο θα γίνεται πλέον σε «λογικό» χρόνο. Με τον όρο «λογικό χρόνο» η κυβέρνηση παραπέμπει ουσιαστικά σε μαζικές απορρίψεις αιτήσεων ασύλου με συνοπτικές διαδικασίες. Εκτός του παραπάνω οριζόντιου και ξένου με την πραγματικότητα κριτηρίου της «ασφαλούς χώρας», ήδη – και παραβιάζοντας το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο – ανακοινώθηκε η μείωση των σταδίων ελέγχου για την εξέταση των αιτήσεων, η κατάργηση του τέταρτου βαθμού κρίσης και η μεταφορά της εκδίκασης των υποθέσεων στα Πρωτοδικεία με ακυρωτικό έλεγχο. Ακόμη αλλάζει η σύνθεση των Επιτροπών Προσφυγών: Το μέλος από την Ύπατη Αρμοστεία βγαίνει εκτός των επιτροπών και αντικαθίσταται από δικαστή. Μάλιστα προβλέπονται και μονομελείς συνθέσεις, με έναν μόνο δικαστή, που θα αποφασίζει για την τύχη της αίτησης του ασύλου.

Στη συζήτηση παρενέβη μια νεαρή προσφυγοπούλα  από  Αφγανιστάν, η οποία διέμενε στο City Plaza που εκκενώθηκε από την  αστυνομία, με  τον Κ.  Μητσοτάκη να την διαβεβαιώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι όσο πιο ανθρώπινες συνθήκες για όσους ζητούν άσυλο σε αυτή τη χώρα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, αλλά υπογράμμισε ότι δε μπορεί να δεχθεί πρόσφυγες να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από παράνομα κυκλώματα και να τοποθετούνται σε κτίρια υπό κατάληψη από αναρχικούς όπου η αστυνομία δε μπορεί να μπει και όπου ζούσαν σε φρικτές συνθήκες, επισημαίνοντας ότι για αυτό αποφασίστηκε να μεταφερθούν σε ανθρώπινες συνθήκες.

Όταν η κοπέλα του είπε πως, παρόλ’ αυτά, μετά την εκδίωξή της από το City Plaza είναι άστεγη, ο Κ.  Μητσοτάκης ψέλλισε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να φροντίσει τους πρόσφυγες και εάν γίνονται λάθη θα τα διορθώσει…