«Το εθνικό συμφέρον πρέπει να υπερισχύσει του κομματικού … Η εθνική ενότητα είναι προϋπόθεση της επιτυχίας» τόνισε στο μήνυμά του για το νέο έτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως πρέπει να διαφυλαχθεί η παρουσία της χώρας μας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ads

Αναλυτικά το μήνυμα του Κάρολο Παπούλια: «Ελληνίδες, Έλληνες, Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη μου για τη ναυτική τραγωδία.  Θέλω να συγχαρώ όσους συνέβαλαν στη μεγάλη επιχείρηση της διάσωσης.  Θέλω να συλλυπηθώ τις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους.

Ελληνίδες, Έλληνες, Είναι η τελευταία φορά που απευθύνομαι προς εσάς ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  Θα ήθελα να ήταν μια στιγμή δικαιολογημένης συλλογικής αισιοδοξίας, το τέλος μιας δύσκολης περιόδου στη διάρκεια της οποίας δοκιμάστηκε σκληρά η ελληνική κοινωνία και ένα κομμάτι της, κυριολεκτικά, εξοντώθηκε.  Είμαστε όμως ακόμη σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, επειδή υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη χρονιά: Πολλά θα γίνουν που μας αφορούν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν ειδικά για το ελληνικό ζήτημα.  Η παρουσία της χώρας μας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια αδιαπραγμάτευτη επιλογή, με λαϊκή αποδοχή και ευρύτατη διακομματική υποστήριξη.  Οφείλουμε, όμως, να τη διαφυλάξουμε.

Αυτό που τώρα αναζητείται είναι μια νέα ισορροπία στη σχέση μας με τους θεσμικούς εταίρους και πιστωτές και μια πολιτική που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη και στη μείωση της ανεργίας που πλήττει κυρίως τη νέα γενιά.
Είναι καιρός να σταματήσει το παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών και η μεμψιμοιρία.  Πρέπει να επικεντρωθεί όλων η ενέργεια στη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης το οποίο θα είναι αποτελεσματικό και ρεαλιστικό, οραματικό και κοινωνικά δίκαιο.

Ads

Ελληνίδες, Έλληνες, Η εθνική ενότητα είναι προϋπόθεση της επιτυχίας, η πολιτική συναίνεση και συνεννόηση στα μεγάλα θέματα είναι αναγκαία συνθήκη για να γίνουν βήματα μπροστά.  Ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο θα ισχυροποιήσει την ελληνική επιχειρηματολογία και τη διαπραγματευτική μας θέση.  Την κρίσιμη αυτή περίοδο για τον τόπο, το εθνικό συμφέρον πρέπει να υπερισχύσει του κομματικού.
Χρειάζεται να μη χάνουμε το μέτρο.  Στο δημόσιο διάλογο, στην πολιτική αντιπαράθεση, στην καθημερινή μας ζωή, στην ατομική συμπεριφορά μας.  Να σεβόμαστε τη διαφωνία, να ακούμε τον συνομιλητή μας, να μην κραυγάζουμε, να μην φανατιζόμαστε.  Να αναλύουμε με ορθολογισμό την κατάσταση, να αναζητούμε λύσεις και να τις προετοιμάζουμε.  Να μην εξαντλούμαστε σε διχασμούς και συγκρούσεις.

Ο ελληνικός πολιτισμός βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού πολιτισμού και αυτό πρέπει να το συνδέουμε διαρκώς με τη ζώσα ελληνική πραγματικότητα, γιατί η επίκληση του παρελθόντος δεν αρκεί για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.
Θέλω να στείλω τις πιο θερμές προσωπικές μου ευχές στους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται.  Η ανακούφισή τους είναι η μεγάλη προτεραιότητα. Θέλω να απευθυνθώ σε όσους σήμερα βρίσκονται μακριά από την οικογένειά τους γιατί εργάζονται στα νοσοκομεία, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας, στα πλοία, οπουδήποτε, και στους συμπατριώτες μας του εξωτερικού που νοσταλγούν την πατρίδα. Εύχομαι σε όλους σας Καλή Χρονιά!».

Το μήνυμα Σαμαρά

«Από τη θέση μου κάνω τα πάντα, ώστε όσα δύσκολα περάσαμε να τα αφήσουμε πίσω οριστικά! Και από εδώ και στο εξής να έχουμε μόνο “μπροστά”» αναφέρει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο μήνυμά του για την Πρωτοχρονιά. Εύχεται σε όλους, υγεία, οικογενειακή ευτυχία, επαγγελματική και προσωπική πρόοδο, τονίζοντας ότι δεν είναι μόνο τυπικές οι ευχές, αλλά «τρόπος να επικοινωνούμε και να εκφράζουμε την αγάπη στο συνάνθρωπό μας, αλλά και τη φροντίδα μας για την προκοπή ολόκληρης της κοινωνίας».

Δηλώνει πολύ αισιόδοξος για το 2015 και βέβαιος ότι «η πατρίδα μας έχει μπει σε ανοδική πορεία, την οποία όλο και περισσότεροι πολύ σύντομα, θα τη νιώθουν προσωπικά». «Φτάνει να μείνουμε μονοιασμένοι, στον δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης, στον δρόμο που οδηγεί σε ένα καλύτερο αύριο που δεν γλιστράει πίσω στο χθες», προσθέτει και τονίζει: «Με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε». Συμπληρώνει πως πάνω απ’ όλα εύχεται στη χώρα ενότητα και σύνεση, ώστε ο αγώνες του έθνους να δικαιωθούν και η κρίση να αποτελεί παρελθόν. «Και πάλι χρόνια πολλά σε όλους και στα αγαπημένα σας πρόσωπα», καταλήγει στο μήνυμά του.

Το μήνυμα Βενιζέλου

«Εύχομαι και ελπίζω η νέα χρονιά να είναι μια χρονιά ασφαλής για τη χώρα, μια χρονιά σταθερή, μια χρονιά αποκατάστασης των αδικιών αλλά και πραγμάτωσης των ονείρων μας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Εύχομαι από καρδιάς καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα, με υγεία και αλληλεγγύη. Το ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς εμπεριέχει άλλωστε την αναζωπύρωση της ελπίδας και της αισιοδοξίας. Ο ελληνικός λαός θέλει συναίνεση, σταθερότητα, ενότητα. Θα αγωνιστούμε μαζί για να μπορέσουμε να βγούμε νικητές και δυνατοί από αυτήν την περιπέτεια και να ξανακερδίσουμε τη θέση που αξίζει η Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Καλή χρονιά σε όλους».

Το μήνυμα Τσίπρα

«Στο τέλος του χρόνου που φεύγει, στο τέλος του πέμπτου μνημονιακού χρόνου, απευθύνομαι σε κάθε ελληνίδα και σε κάθε έλληνα για να μεταφέρω ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας» αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Στο τέλος της σαραντάχρονης μεταπολίτευσης, που φέρνει και το τέλος του πολιτικού κατεστημένου της διαπλοκής που χρεοκόπησε τη χώρα, στέκομαι μπροστά σας και σας απευθύνω ένα μεγάλο ενωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο. Το 2015 έρχεται με τον τρόπο που πρέπει. Η δημοκρατία επιστρέφει στον τόπο που γεννήθηκε. Ο λόγος δίνεται και πάλι σε αυτούς που πρέπει. Σε αυτούς που τον στερήθηκαν, μαζί με δικαιώματα και κοινωνικές κατακτήσεις αιώνων. Ο λόγος δίνεται στους πολίτες. Στους άντρες και τις γυναίκες Στη νέα γενιά.

Και είμαι βέβαιος ότι η ελπίδα και το πρόγραμμα, το σχέδιο για την επόμενη μέρα θα νικήσουν τον φόβο και την κινδυνολογία. Σε όσους και όσες μας παρακολουθούν και μας ακούνε σήμερα μία δέσμευση υπάρχει από την μεριά μας. Με την μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Γενάρη η δύναμη που αφαίρεσαν από τον λαό μας θα του ξαναδοθεί πίσω. Το 2015 θα είναι η χρονιά της ανατροπής και της αξιοπρέπειας.Θα είναι η χρονιά της Ελλάδας».

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ απευθύνεται με αίσθημα ευθύνης και με αισιοδοξία στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους φτωχούς αγρότες, στους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων» αναφέρει μήνυμα του κόμματος.

«Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, για να ξεπεράσει ο λαός τις δυσκολίες, τα εκβιαστικά διλήμματα, αλλά και τις αυταπάτες, ώστε να γίνει τη νέα χρονιά ένα σημαντικό βήμα αγωνιστικής παρουσίας, λαϊκής συμμαχίας, δυναμικής αντιπολίτευσης, ενίσχυσης της πάλης για συνολική ανατροπή. Να γίνει ο ίδιος ο λαός πρωταγωνιστής στις εξελίξεις, ώστε να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα, με πραγματική ευημερία για τον λαό και τα παιδιά του. Γι’ αυτό χρειάζεται να είναι πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ και μέσα στο λαϊκό κίνημα και μέσα στο Κοινοβούλιο».

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ «παρά τις διαφορές τους για το μείγμα διαχείρισης, κινούνται μέσα στα δεσμά της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που φέρνει κέρδη και προνόμια στους λίγους, φτώχεια και ανεργία στους πολλούς. Καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες ότι με την επιστροφή στην όποια καπιταλιστική ανάκαμψη μπορεί να ανακάμψουν και το λαϊκό εισόδημα, τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα».

Μήνυμα Καμμένου

«Τελευταία μέρα μιας κακής χρονιάς για την ελληνική οικογένεια. Μιας χρονιάς που έφερε ανεργία και λουκέτα, έφερε στην πόρτα τις κατασχέσεις των σπιτιών των Ελλήνων» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και συνέχισε:

«Η χρονιά αυτή περνάει, περνάει και φεύγει ανεπιστρεπτί με όλους εκείνους που αποφάσισαν να διοικούν τη χώρα μέσω e-mail, να υποστείλουν τη σημαία και να παραδώσουν την εθνική κυριαρχία της χώρας. Σήμερα το βράδυ στις 12 η ώρα, ξεκινάει μια καινούργια μέρα, μια καινούργια χρονιά. Ξεκινάει μια χρονιά που θα κάνουμε τα πάντα για να ξαναφέρουμε τη σιγουριά στην ελληνική οικογένεια, για να ξαναφέρουμε το χαμόγελο, για να σταματήσουν να τρομοκρατούν τους Έλληνες πολίτες κυβερνώντες και τραπεζίτες, εισπρακτικές εταιρείες αλλά και η εφορία, για να ξαναδημιουργήσουμε την ελπίδα, για να χαράξει μια καινούργια μέρα που θα ξαναφέρει το χαμόγελο στα παιδιά.

Μέσα από την καρδιά μου ως πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και όλοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ευχόμαστε χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους. Να ξέρουν ότι εμείς είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε όλους τους Έλληνες και θα το κάνουμε».

Μήνυμα Κουβέλη

«Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους και σε όλες. Η νέα χρονιά να είναι γεμάτη χαρά, ελπίδα και δημιουργία. Οι έλληνες πολίτες πρέπει να σηκωθούν όρθιοι. Πρέπει να σηκωθεί η χώρα ψηλά» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, στον οποίο έψαλαν τα κάλαντα μέλη του Συλλόγου Θρακών Μελισσίων.

«Πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να συμβάλουμε, έτσι ώστε η κοινωνία μας, η Ελλάδα να πορευτεί προς μια κατεύθυνση που οδηγεί στη διέξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται. Η Δημοκρατική Αριστερά με τις δικές της δυνάμεις, με την υπεύθυνη θέση που έχει απέναντι στα πράγματα, πορεύεται με ελπίδα, με διεκδίκηση για την κοινωνία και τη χώρα. Θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου η πορεία της χώρας να είναι θετική για το σήμερα και το αύριο. Καλή χρονιά σε όλους και σε όλες», κατέληξε.