Με τη δευτερολογία του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδρίαζε για περισσότερες από πέντε ώρες. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως οι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Ads

Σύμφωνα με πηγές από την κοινοβουλευτική ομάδα, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και χωρίς εντάσεις, ενώ η ΚΟ εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στις προσπάθειες της κυβέρνησης. Δεν υπήρξαν διαφωνίες ωστόσο κατεγράφησαν οι πολιτικές αποχρώσεις, όπως διατυπώνονται στο δημόσιο διάλογο. 

Σαράντα βουλευτές τοποθετήθηκαν, ενώ δύο φορές μίλησε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, και διευκρινίσεις έδωσαν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.    

Κατά τη διάρκεια της 5ωρης συνεδρίασης συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα και εκείνα που αφορούσαν στο κείμενο των «13» που δόθηκε στην Κεντρική Επιτροπή χωρίς όμως να καταγραφεί διαφορετική προσέγγιση.

Ads

Στη συνεδρίαση δόθηκαν απαντήσεις αναφορικά με το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, ζήτημα που έθεσε και με άρθρο του, ο Νίκος Φίλης, με τον υπουργό Οικονομικών να αποσαφηνίζει, ότι μεγάλο μέρος αυτού του ποσού προήλθε όχι μόνο από την φορολογική πίεση που υφίστανται οι πολίτες τα τελευταία χρόνια αλλά υπήρξαν και επιδόσεις από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. 

Οι βουλευτές ρώτησαν για το σύνολο των ζητημάτων με αιχμή το πως φτάσαμε σε υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Πάντως σύμφωνα με πηγές από την κοινοβουλευτική ομάδα, ειπώθηκε πως προσπάθεια εφεξής θα είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι να είναι προσαρμοσμένοι. Αν και δεν υπάρχει πλάνο για το πως θα διανεμηθεί το πλεόνασμα του 2017, εντούτοις σημείωναν ότι υπάρχει μια πραγματική ρευστότητα που δεν πρέπει να χαθεί. 

Πολλές ερωτήσεις έγιναν και για το θέμα των μέτρων, αντιμέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι εφαρμόζονται ταυτόχρονα μετά το 2018. Ενώ υπογραμμίστηκε και η στρατηγική της χώρας που είναι η ρύθμιση του χρέους, η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές το καλοκαίρι και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.   

Κοινοβουλευτικές πηγές αναφορικά με το χρέος, απέκλειαν κάθε ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάμε σε λύση για το χρέος. Πρέπει τώρα να βρεθεί ο συμβιβασμός του Σόιμπλε  με το ΔΝΤ. Το Ταμείο μας ζητά 1% μέτρα από τη φορολογία και 1% από τις συντάξεις και μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Εμείς δεν θέλουμε να κοροϊδέψουμε κανέναν γι’ αυτό και προχωρούμε στη νομοθέτηση αλλά τα μέτρα θα τα εφαρμόσουμε μόνο με λύση για το χρέος» υπογραμμίστηκε. Αναφορικά στο πως θα έρθουν τα μέτρα στη Βουλή, η ίδια πηγή τόνιζε πως «θα πάμε σπαστά μέτρα, αντίμετρα για να πάρουν όλοι την ευθύνη τους».