Το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης που θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή για την κατάργηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, σκιαγράφησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπου παρέστη μαζί με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Ads

Όπως υποστήριξε ο Τακης Θεοδωριακάκος, με τη νομοθετική ρύθμιση θα δίνεται η πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην οικονομική επιτροπή, στην επιτροπή ποιότητας ζωής, στα νομικά πρόσωπα και τις δημοτικές επιχειρήσεις. Επίσης θα ενθαρρύνονται συμπράξεις και συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει σε αυτές η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.

Ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε επίσης ότι σε δεύτερη φάση και μετά από «εξαντλητικό», όπως είπε χαρακτηριστικά, διάλογο με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης και τις νέες Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές που θα αναλάβουν την 1η Σεπτεμβρίου, θα προβεί στην επεξεργασία και κατάθεση μιας ολοκληρωμένης νομοθετικής ρύθμισης μέσω της οποίας, όπως εκτιμά ο ίδιος, θα απλοποιείται η λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και θα ξεκαθαρίζονται ζητήματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες τόσο με το κράτος όσο και μεταξύ του Α’ και Β΄ βαθμού της. «Δεν θα αιφνιδιάζουμε. Έχετε μια νέα πολιτική ηγεσία φιλική, αποφασισμένη, με ανοικτούς ορίζοντες για συνεργασία. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και δεν μας ενδιαφέρει η κομματική ένταξη του κάθε δημάρχου. Ο πραγματικός μας αντίπαλος είναι τα προβλήματα, τα οποία δεν έχουν χρώμα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.