Συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας ξεκίνησαν σήμερα με σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος για τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που ξεκινούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ads

Οι επικεφαλής των θεσμών έχει προγραμματισθεί να μείνουν λίγες μέρες στην Αθήνα και να επιστρέψουν τον Νοέμβριο.

Η ελληνική πλευρά θέλει να ολοκληρώσει την 3η αξιολόγηση μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου ή τον Ιανουάριο του 2018 το αργότερο.

Αυτό απαιτεί την ικανοποίηση των 95 προαπαιτούμενων της αξιολόγησης ενώ εκκρεμεί η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκ. ευρώ που συνδέεται με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ads

Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν συγκεντρώσει στοιχεία για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας και αναμένεται να ζητήσουν διευκρινίσεις για την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού.

Επίσης αναμένεται να συζητήσουν το θέμα του κοινωνικού μερίσματος που η κυβέρνηση θέλει να διανείμει σε περίπτωση που υπάρξει υπερ-πλεόνασμα το 2017.

Το πρόγραμμα έχει θέσει στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018.

Σημειωτέον ότι χθες, Τετάρτη, έγιναν συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο την 3η αξιολόγηση στην οποία συμμετείχαν υπουργοί, όπως ο Ευ. Τσακαλώτος και η Ε. Αχτσιόγλου, και ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι όπως ο Γιώργος Πιτσιλής της ΑΑΔΕ.