Προβληματισμό στην αριστερά και έντονο διάλογο με διαφορετικές απόψεις, έχουν προκαλέσει οι  δηλώσεις πόθεν έσχες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ .Διατυπώθηκαν αιχμές εναντίον του Δημήτρη Τσουκαλά για εφάπαξ 1 εκατ. ευρώ, με τις κρτικές να κάνουν λόγο για «κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές». Επιπλέον οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης κατηγορήθηκαν ότι κατέχουν « μεγάλα χαρτοφυλάκια σε εταιρείες, όπως η JP Morgan και η Black Rock».  Για λάσπη κάνει λόγο ο Δημήτρης Τσουκαλάς, διαψεύδει ο Γιώργος Σταθάκης, στο ηθικό ζήτημα του θέματος αναφέρεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 
 

Ads

Νέα δήλωση Τσουκαλά
 
«Η κυβέρνηση Σαμαρά, η κυβέρνηση των μνημονίων που εξαθλιώνει τον Ελληνικό λαό, η κυβέρνηση της υποταγής στα ξένα συμφέροντα έχει πια ημερομηνία λήξης. Μαζί της θα καταρρεύσει ένα ολόκληρο κατεστημένο, μιντιακό, συστημικό διαπλεκόμενο. Πριν σβήσει, όμως, θα κάνει τα πάντα με τα μέσα που διαθέτει για να κερδίσει λίγο χρόνο παραπάνω. Παραπλάνηση, αποπροσανατολισμό, λάσπη στους αντιπάλους. Αυτό έκανε πάντα αυτό κάνει και τώρα. Και όσο κάποιοι νιώθουν ότι ξεβολεύονται τόσο πιο επιθετικοί γίνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών. Ευτυχώς για τον Ελληνικό Λαό, ευτυχώς για τη χώρα» απαντά ο Δημήτρης Τσουκαλάς στις επιθέσεις.
 
«Κατανοώ ότι είμαι εύκολος στόχος. Γιατί πήρα το 2010, όπως και οι συνάδελφοί μου, μετά από 35 χρόνια αποζημίωση από ασφαλιστικό πρόγραμμα του Ολλανδού εργοδότη μου, ενώ δεν ήμουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ούτε ενεργός συνδικαλιστής, ούτε βουλευτής. Τα έχω καταθέσει στην Ελλάδα, φορολογήθηκα σύμφωνα με το νόμο, δεν έχω καμιά offshore, δε βρίσκομαι σε καμιά λίστα, δεν έχω πάρει σε όλη μου τη ζωή ούτε 1 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, και είμαι και ΣΥΡΙΖΑ! Με συγχωρείτε αν σας χάλασα τη σούπα. Μπορείτε να συνεχίσετε να χτυπάτε όσο θέλετε. Να ξέρετε, όμως, πως τίποτα δεν ανακόπτει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Και γω όσο ζω και αναπνέω θα αγωνίζομαι για το ανθρώπινα δικαιώματα» σημειώνει.
 

Οι διευκρινίσεις Τσουκαλά
Στη δημοσιότητα δίνει τα παραστατικά συνταξιοδότησης του ο Δ. Τσουκαλάς

 
Σταθάκης: Σενάρια επιστημονικής φαντασίας
 
«Ας μας πουν αυτοί και ας μας αποδείξουν ότι έχουμε έστω και μία μετοχή των εταιρειών που λένε, της Blackrock ή της JP Morgan ή όποιας άλλης. Αν έχουν στοιχείο, ας το φέρουν αυτοί που το λένε. Μίλησαν για μετοχές και τον ‘Ελληνικό Χρυσό’ και δεν ξέρω τι άλλο. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και δεν έχω να πω τίποτε άλλο» τόνισε σε δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ, ο Γιώργος Σταθάκης.
 
«Δεν είμαι μέτοχος σε καμία απολύτως εταιρεία στον κόσμο. Αμοιβαία κεφάλαια προφανώς έχω και αυτά εμφανίζονται, αλλά δεν έχουν καμία σχέση. Αν έχω αμοιβαίο κεφάλαιο που είναι δείκτης του Χρηματιστηρίου, αυτό δεν είναι μετοχή. Είναι δείκτης του Χρηματιστηρίου» προσθέτει.
 

Ads

Οι διευκρινίσεις Τσακαλώτου

 
Επίθεση κατά της Αριστεράς σε ηθικό επίπεδο
 
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε και στο Κόκκινο απαντώντας στα δημοσιεύματα που αφορούν το πόθεν έσχες του και την έντονη κριτική που δέχεται για αυτό. Όσον αφορά το προσωπικό μέρος του θέματος, σημείωσε ότι έχει ήδη εξηγήσει ότι αυτά τα χρήματα ήταν του πατέρα του, τα οποία κατέκτησε εκείνος κάποια στιγμή και τον έθεσε συνδικαιούχο, επιπλέον ότι δεν ασχολείται με την καθημερινή διαχείριση.
 
«Είναι χρήματα που δεν αφορούν την πολιτική μου δραστηριότητα, ούτε καν την δική μου δραστηριότητα. Αποτελούν οικογενειακά χρήματα» τόνισε και πρόσθεσε «ο πατέρας μου δεν έχει μετοχές στην Blackrock, έχει επενδυτικά πακέτα, τα οποία διαχειρίζονται διάφορες εταιρείες, ομόλογα εταιρειών που κάποια τράπεζα τα πουλάει. Αν αυτά ήταν στην Τράπεζα Πειραιώς θα σήμαινε ότι είμαστε υποστηρικτές του Σάλα;»
 
Όσον αφορά το ηθικό ζήτημα του θέματος, δηλαδή, κατά πόσον οι εύποροι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να είναι και Αριστεροί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε ότι «θεωρεί υποκρισία ότι ένας άνθρωπος που είναι εύπορος δεν μπορεί να είναι και αριστερός». Συγκεκριμένα είπε ότι «η αριστερή συνείδηση προέκυψε μέσα από τις προσωπικές μου αξίες και παράλληλα από την ανάλυση των δομών του καπιταλισμού».


 
«Εγώ έκανα κριτική στις τράπεζες από το 1993, πριν από την ΟΝΕ και πριν κρίση, λέγοντας ότι ο τρόπος που γίνεται η ενοποίηση στην Ευρώπη και η τραπεζική φιλελευθεροποίηση θα οδηγήσει σε πολλά προβλήματα ότι έχουν κερδοσκοπική στόχευση οι τράπεζες και αυτό δεν θα βοηθήσει την πραγματική οικονομία. Τι σήμαινε;  Ότι τα λεφτά που έπαιρνα από το Πανεπιστήμιο του Κεντ, ως λέκτορας τότε έπρεπε να τα βάλω κάτω από το κρεβάτι μου;» απαντά στην ερώτηση για το αν μπορεί να κάνει κριτική στις τράπεζες για επενδύσεις σε ομόλογα.
 
Πέραν τούτου έθεσε το θέμα της επαγγελματικής του δραστηριότητας λέγοντας ότι είναι πανεπιστημιακός και παίρνει μισθό για την εργασία του αυτή. «Ακόμα όμως και βιομήχανος να ήμουν, υπάρχουν αρκετοί αριστεροί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει δικαίωμα να είναι αριστερός. Η ποιοτική παρουσία κάποιου αποτελεί κριτήριο για τη στάση του και όχι το βιβλιάριο καταθέσεων του. Με λίγα λόγια, αν πολιτευόταν με κριτήριο την οικονομική του κατάσταση θα συνέχιζε να μιλά εναντίον των επενδύσεών του; Ο Τσακαλώτος, εν προκειμένω, μάσησε τα λόγια του για τις Σκουριές, ή για τη ρύθμιση των τραπεζών;».