Με μηνύματα για την ελευθερία, τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη αλλά και τους δρόμους που φωτίζει η ιστορία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, «γιορτάζει» ο πολιτικός κόσμος τα 41 χρόνια από την 17η Νοεμβρίου του 1973.

Ads

Ανδρέας Λοβέρδος: « Για να μην ξεχαστούν ποτέ»

«Το Πολυτεχνείο ήταν ηρωική στιγμή του ελληνικού λαού και των επαναστατημένων φοιτητών, που έδωσαν ακόμα και την ζωή τους για ‘Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία’», ανέφερε στο μήνυμα του για τα 41 από την 17η Νοεμβρίου του 1973, ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Τα γεγονότα, το νόημα και τα μηνύματα του αγώνα εκείνου θυμόμαστε τώρα, που γιορτάζουμε την επέτειό του. Και με τον εορτασμό τα καθιστούμε επίκαιρα για να μην ξεχαστούν ποτέ», αναφέρει ο κ. Λοβέρδος. «Από την ιστορική μνήμη πάντως δεν πρέπει να διαφύγει πως εκείνη τη δραματική περίοδο κάποιοι είπαν το μεγάλο ‘ναι’ στους αγώνες, κάποιοι κρύφτηκαν, κάποιοι παρέμειναν αμήχανοι, αλλά και κάποιοι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο προσχώρησαν στο δικτατορικό καθεστώς».

Ads

Σοφία Βούλτεψη: «Δεν έγιναν αυτοί οι αγώνες για να χρησιμοποιηθούν από την αντιπολίτευση»

Τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να βγει η χώρα από το μνημόνιο υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη μιλώντας σήμερα στον Αnt1, ενώ με αφορμή τη σημερινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στηλίτευσε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία όπως είπε, συγκρίνει τη χούντα με το μνημόνιο.

«Δεν μπορούμε να συνδέουμε και να συγκρίνουμε τη χούντα με το μνημόνιο γιατί έτσι μπερδεύουμε τη δημοκρατία με την ασυδοσία. Δεν έγιναν αυτοί οι αγώνες εν όψει της χρησιμοποίησής τους από την αντιπολίτευση και από κόμματα για να λύσουν το υπαρξιακό τους πρόβλημα», είπε, προσθέτοντας ότι έτσι προκαλείται σύγχυση στην ιστορική μνήμη.

Αλέξης Τσίπρας: «Το Πολυτεχνείο φάρος προς τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ανεξαρτησία»

Με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, έστειλε το μήνυμα του για την επέτειο του πολυτεχνείου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. « Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ο φάρος που μας δείχνει το δρόμο προς τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ανεξαρτησία. Είναι η ενεργός μνήμη που μας καλεί σε συλλογική δράση, ενότητα κι αγώνα. Είναι το καθήκον που μας ορίζει να σταθούμε αποφασιστικά αντίθετοι απέναντι σε κάθε κυβερνητικό αυταρχισμό και στο μονόδρομο των μνημονίων και της λιτότητας», έγραψε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ρένα Δούρου: «Ακριβές η ελευθερία και η δημοκρατία για να νομίζουμε ότι άπαξ κερδίσαμε»

«Η ελευθερία και η δημοκρατία είναι πολύ ακριβές για να νομίζουμε ότι άπαξ κερδίσαμε (…) Θέλω να πω στους νέους και τις νέες ότι τα ‘λάικ’, τα ‘τουίτ’ και τα ‘ποσταρίσματα’ δεν είναι αρκετά», είπε από το χώρο του Πολυτεχνείου η Περιφεριαρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Νίκος Βούτσης: «Τιμάμε τους αγώνες του σήμερα για μια νέα μεταπολίτευση»

«Θυμάμαι την εξέγερση του Νοέμβρη, τους αγώνες του λαού μας. Ενθαρρύνουμε και τιμάμε τους αγώνες του σήμερα για μια νέα μεταπολίτευση, έτσι ώστε ο λαός μας να φύγει από την κατάντια που τον έχουν σπρώξει. Τιμάμε τους αγώνες που είναι για τη μνήμη απέναντι στη λήθη», δήλωσε ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος μαζί με τον Δημήτρη Βίτα και τον Ιάσωνα Καλαθά από τον ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν στεφάνι νωρίτερα στο μνημείο του Πολυτεχνείου.