Προανακριτική Επιτροπή ή αναπομπή της υπόθεσης στην τακτική Δικαιοσύνη; Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα για το σκάνδαλο Novartis – γεγονός, που καταδεικνύει και τον βαθύ προβληματισμό που υπάρχει στην κυβέρνηση ως προς τον πολιτικό χειρισμό της εξαιρετικά σύνθετης υπόθεσης. Απάντηση δεν δόθηκε στο δίλλημμα και το ζήτημα θα συζητηθεί τη Δευτέρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ads

Ο πυρήνας του κυβερνητικού προβληματισμού, μετά την διαβίβαση της δικογραφίας με τα 10 πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή, εστιάζει σε δύο σημεία: Αφ ενός στην ανάγκη μιας “νομικά ισχυρής και δεμένης” υπόθεσης και, αφ’ ετέρου στην επιδίωξη να υπάρξει ουσιαστική διαλεύκανση και να μην συρθεί η πολιτική ζωή της χώρας σε μια μακρά περίοδο τοξικότητας.

Η Προανακριτική Επιτροπή

Υπό αυτό το πρίσμα, η κρατούσα άποψη μέχρι στιγμής τουλάχιστον είναι εκείνη της Προανακριτικής Επιτροπής, έστω και με ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστραφεί εν τέλει η υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη λόγω παραγραφής των αδικημάτων. Για το εάν υπάρχει, άλλωστε, θέμα παραγραφής ή όχι οι απόψεις δεν είναι συμπαγείς εντός των νομικών της κυβέρνησης, με ενδεικτικές τις απόψεις του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ότι το αδίκημα της δωροδοκίας δεν παραγράφεται με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ads

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν την προοπτική της Προανακριτικής, η εν λόγω οδός είναι και η πλέον ασφαλής θεσμικά. Οπως σημειώνουν, δε, ακόμη και στην περίπτωση που διαπιστωθεί παραγραφή και αναπεμφθεί η υπόθεση στην Εισαγγελία, η Διακαιοσύνη μπορεί να διερευνήσει περαιτέρω το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος – αδίκημα “διαρκές” που δεν παραγράφεται.

Το “follow the money”- η διερεύνηση της πορείας του χρήματος – είναι, όμως, το βασικό επιχείρημα και όσων εισηγούνται απ’ ευθείας επιστροφή της δικογραφίας στην Εισαγγελία. Τα κυβερνητικά στελέχη αυτής της πλευράς επισημαίνουν ότι ήδη τρέχει παράλληλη έρευνα από την Δικαιοσύνη ακριβώς για το ξέπλυμα χρήματος σε σχέση με την υπόθεση Novartis – μια έρευνα, που είναι επίσης πιθανό να καταλήξει σε πολιτικά πρόσωπα δίνοντας νέα νομική διάσταση στην υπόθεση.

«Όχι» σε πολιτικό σόου

Σε κάθε περίπτωση, η εναλλακτική που φαίνεται να απορρίπτεται ήδη είναι εκείνη της ένταξης της υπόθεσης στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία. Το σκεπτικό εδώ είναι πως μια τέτοια κίνηση απλώς θα μετέτρεπε το σκάνδαλο Novartis σε “αρένα” για πολιτικό σόου μα άκρως αμφίβολη την τελική, ουσιαστική διερεύνησή του και την απόδοση ευθυνών.

Στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου, άλλωστε, δεν επιθυμεί να διαμορφωθεί έδαφος που θα ευνοούσε καταγγελίες της αντιπολίτευσης για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής – αντιθέτως, ο στόχος και η κατεύθυνση που φέρεται να έχει δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι όλες οι κινήσεις να στοχεύουν στην ουσία και την τεκμηριωμένη ανάδειξη των ευθυνών και να αποφευχθούν οι υψηλοί τόνοι.

Η τελευταία επισήμανση ήταν ιδιαιτέρως ευκρινής, κατά τις πληροφορίες, και στην χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου εκφράστηκε και προβληματισμός για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Ο Παύλος Πολλάκης άφησε να εννοηθεί ότι γνωρίζει την ιδιότητα των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, γεγονός που έδωσε αφορμή αμφισβήτισης της αξιοπιστίας των καταθέσεων από την αντιπολίτευση, και δη από την Νέα Δημοκρατία, όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι χθες το βράδυ ο υπουργός Δικιοσύνης Σταύρος Κοντονής έσπευσε να τονίσει πως κανείς στην κυβέρνηση δεν γνωρίζει την ταυτότητα των μαρτύτων, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας.