Εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων που σηματοδοτεί η συνάντηση και η συμφωνία που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, τα σενάρια για τα ονόματα που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν. Με δεδομένη την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πάνος Καμμένος ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Ναυτιλίας ή το Άμυνας. Σημειώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα στις 19:00 και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, για να του ζητήσει ψήφο ανοχής. 

Ads

Ρόλο-κλειδί στην επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας αναμένεται να έχει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος  σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα οριστεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και γενικός επιβλέπων στα οικονομικά. Ο Γιάννης Δραγασάκης θα επιφορτιστεί και με το έργο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. 

Επικρατέστερα ονόματα για το νευραλγικό υπουργείου Οικονομικών είναι αυτά του Γιάννη Βαρουφάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ωστόσο πιο πιθανό είναι να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο ο πρώτος. Ο Νίκος Χουντής αναμένεται επίσης να αναλάβει κάποιο ρόλο, ενώ συμβουλευτικό ρόλο θα έχει και ο Γιάννης Μηλιός. Για το υπουργείο Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας ακούγεται το όνομα του Γιωργου Σταθάκη, καθώς επίσης και αυτό του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης – Δημόσιας Τάξης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλήξει στη Ζωή Κωνσταντοπούλου,  ενώ υφουπουργός ενδέχεται να αναλάβει ο επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα Παναγιώτη Νικολούδης. Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Άμυνας, Θοδωρής Δρίτσας εμφανίζεται ως ένα πιθανό πρόσωπο για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ωστόσο όπως προαναφέρθηκε το υπουργείο είναι πιθανό να αναλάβει ο Πάνος Καμμένος. Ρόλο στο υπουργείο φαίνεται πως θα έχει και ο Ν. Τόσκας.

Ads

Μορφή υπερ-υπουργείου αναμένεται να έχει το Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που οι αρμοδιότητες του θα άπτονται θεμάτων και μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη, το οποίο αναμένεται να διοικηθεί από τον Πάνο Σκουρλέτη. Στο υπουργείο Εξωτερικών από την άλλη ενδέχεται να δούμε τον Νίκο Κοτζιά, ενώ ακούγεται επίης και το όνομα της Νάντιας Βαλαβάνη.

Σχεδόν σίγουρο είναι ότι νέος υπουργός Εργασίας θα αναλάβει ο Δημήτρης Στρατούλης, με την κα Αντωνοπούλου να αναλαμβάνει επίσης καθήκοντα του συγκεκριμένου υπουργείου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας θα έχουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στο υπουργείο Εργασίας, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να φέρεται να αναλαμβάνει ρόλο.  Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ακούγεται για το υπουργείο Υγείας, ενώ πιθανά ονόματα για το υπουργείο Υγείας είναι και αυτά των Ανδρέα Ξανθού και του Γιάννη Μπασκόζου. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς αναμένεται να αναλάβει του υπουργείο Παιδείας ή αυτό του Πολιτισμού. Για το υπουργείο Παιδείας ακούγονται επίσης τα ονόματα των Αριστείδη Μπαλτά, Τάσου Κουράκη και Θεανούς Φωτίου.

Το όνομα του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα και διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Νίκου Παππά, ακούγεται για τη θέση του υπουργού Επικρατείας. Ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου ενδέχεται να αναλάβει ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης.  Σε επιτελικά πόστα στο Μαξίμου αναμένεται να δούμε και τους δημοσιογράφους Νίκο Φίλη και Θανάση Καρτερό. Τέλος οι Νίκος Βούτσης και Θοδωρής Δρίτσας είναι τα δύο ονόματα που ακούγονται για τη θέση του προέδρου της Βουλής.