Το ΔΝΤ δεν αποδέχθηκε το ελληνικό αίτημα για έξοδο από το μνημόνιο, όπως προκύπτει από τις επίσημες δηλώσεις των δύο πλευρών μετά το τέλος της συνάντησης του υπουργού Οικονομικων Γκίκα Χαρδούβελη με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η επικεφαλής του Οργανισμού κάλεσε την ελληνική πλευρά να προχωρήσει «σύμφωνα με τις δεσμεύσεις». Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμιά αναφορά σε ενδεχόμενο εξόδου ενώ η υπόσχεση για την συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα γίνεται «για να συνεχίσει να επιτυγχάνει τους στόχους του προγράμματος» «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση», ξεκίνησε την δήλωση του ο κ. Χαρδούβελης, κάτι που στην διπλωματική γλώσσα σημαίνει διαφωνία. Αναλυτικά, οι δύο πλευρές δήλωσαν: 

Ads

Χαρδούβελης: «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κυρία  Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να αποτελέσουν
κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ’ αυτό που πάμε να πετύχουμε».

H ανακοίνωση του ΔΝΤ(η κυρία Λαγκάρντ δεν έκανε δηλώσεις) έχει ως εξής: «Η κυρία Λαγκάρντ, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ συναντήθηκε συναντήθηκε σήμερα με τον Γκίκα Χαρδούβελη, υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, τον Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, και τους συνεργάτες τους για να συζητήσουν την πρόοδο του προγράμματος και τα πιθανά επόμενα βήματα.

Η κυρία Λαγκάρντ επαίνεσε τις αρχές για τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας και τις ενθάρρυνε να υλοποιήσουν αποφασιστικά βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου να στηρίξει την Ελλάδα για να συνεχίσει να επιτυγχάνει τους στόχους του προγράμματος».

Ads

Η επέμβαση της “ανώνυμης κυβερνητικής πηγής”

Τελείως διαφορετική εικόνα της συνάντησης έδωσε μετά το τέλος της ανώνυμη κυβερνητική πηγή, μέσω του Αθηναικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, η πηγή αυτή, σχολιάζοντας τη συζήτηση στο πλαίσιο του «βασικού στόχου» για έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, είπε ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας αναχωρούν από την Ουάσιγκτον «με χαμόγελα» :«υπάρχει ικανοποίηση για τη θετική ανταπόκριση που υπήρξε από μέρους της κ. Λαγκάρντ. ..τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας είχαν άγχος το πρωί και ήταν σκυθρωποί και τώρα αισθάνονται καλύτερα, υπάρχουν χαμόγελα, λόγω της θετικής ανταπόκρισης από μέρους της κ. Λαγκάρντ».

Λίγο νωρίτερα, ανώτερη ελληνική κυβερνητική πηγή, που επικαλείται το ίδιο πρακτορείο, ανέφερε ότι με τη συνάντηση Χαρδούβελη-Λαγκάρντ «οι συζητήσεις(για την απομάκρυνση από το μνημόνιο) ξεκίνησαν» και «το ΔΝΤ είναι θετικό γιατί συνέβαλε σ’ αυτή την προσπάθεια». Για την συνεργασία με το ΔΝΤ, διατυπώθηκε η άποψη ότι «θα είναι μια μετεξέλιξη της σχέσης που όλοι θα κερδίσουν.. θέλουμε όλοι οι αγορές να πάρουν ένα θετικό μήνυμα».

H συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:00 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:30. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων στην Ουάσιγκτον παρόντες ήταν ο ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζέρι Ράις, ενώ από την ελληνική πλευρά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας.