Όλοι οι υπουργοί, όλοι οι βουλευτές, όλα τα κομματικά στελέχη, όλοι οι “προεστοί” της παράταξης και κάποιοι “πρώην”. Το προσκλητήριο είναι τόσο ανοιχτό που χωράει κάθε γαλάζια φυλή και πρόθεση είναι να δημιουργηθεί η εντύπωση επανασυσπείρωσης της παράταξης γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά. Το Σάββατο, στο ξενοδοχείο “Αθως” στη Χαλκιδική, εκεί που πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο της ΝΔ το 1977, θα γίνει το πρώτο μέρος της γιορτής για τα γενέθλια 40 χρόνων, ενώ η συνέχεια θα δοθεί στις 4 Οκτωβρίου στην Αθήνα (στη Στέγη). Τα φώτα θα πέσουν στον Κώστα Καραμανλή που θα δώσει το παρών και στο “ιερατείο” του καραμανλισμού (Πέτρο Μολυβιάτη, Αχιλλέα Καραμανλή). Θα βρίσκονται εκεί προσωπικότητες που έχουν αποστασιοποιηθεί ήσυχα τα τελευταία χρόνια (Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Σταύρος Δήμας), ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στην εκδήλωση της Αθήνας, επειδή πρόσφατα ταλαιπωρήθηκε με ένα πρόβλημα υγείας.

Ads

Για να καταλάβει κανείς πώς βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου αυτά τα γενέθλια, ως ευκαιρία για το κλείσιμο των πληγών, αρκεί να διαβάσει την ιστορία της ΝΔ όπως γράφεται στην ιστοσελίδα που στήθηκε ειδικά για τα 40χρονα. Στην χρονολογία 1993 παρατίθεται το εξής κείμενο: «Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτείται και κινεί τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού. Ο Μιλτιάδης Έβερτ εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος έναντι του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη». Κουβέντα δηλαδή για την πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ, στην οποία είχε πρωταγωνιστήσει ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ!

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, όπως όλα δείχνουν, θα προσπαθήσει να πείσει με την ομιλία του ότι η παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα ταυτιστεί σε λίγους μήνες με την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο και την απεμπλοκή από την Τρόικα. Με επιχείρημα την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής στο τέλος του χρόνου και την πρόθεση απεξάρτησης από τις δόσεις, θα επιχειρήσει να μεταδώσει την αισιοδοξία ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και του κόμματός του είναι εφικτή και μάλιστα ορατή, στο πολύ κοντινό μέλλον. Δεν έχει άλλωστε και άλλο τρόπο για να “μαζέψει” την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ η οποία χαρακτηρίζεται από φυγόκεντρες τάσεις, όπως φάνηκε με την ψηφοφορία της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ και τις αντικαταστάσεις που υποχρεωτικά έγιναν  για να αποφευχθεί ένα κοινοβουλευτικό κυβερνητικό ναυάγιο.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν πολλές ομιλίες, οπότε θα υπάρξει η δυνατότητα εξαγωγής εσωκομματικής έντασης. Έτσι κι αλλιώς συζητήσεις για το μέλλον της παράταξης θα γίνονται συνεχώς αφού η όλη ΝΔ θα πάει εκδρομή στη Χαλκιδική και σε τέτοιες περιστάσεις ευνοούνται οι κουβέντες μεταξύ προσώπων που έχουν καιρό να τα πουν από κοντά.

Ads

Αυτό που λειτουργεί αποσυσπειρωτικά για το κυβερνών κόμμα είναι το άγχος απώλειας της έδρας που κατέχει τους περισσότερους βουλευτές και η αγωνία απομάκρυνσης από την εξουσία που διαγράφεται ως ισχυρή πιθανότητα. Στη ΝΔ εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να έχουν την τύχη του ΠΑΣΟΚ, να πάρουν δηλαδή μια καθοδική πορεία που δεν θα σταματά σε βάθος χρόνων και αυτό πυροδοτεί μεγάλο πολιτικό εκνευρισμό.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο γραμματέας Ανδρέας Παπαμιμίκος αποστασιοποιήθηκαν από τις δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη για τις καταθέσεις του που θα τις σηκώσει αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και η εκπρόσωπος της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου τον κάλυψαν πλήρως. Αυτό είναι πολύ ενδεικτικό της δυσκολίας που έχει πια το Μέγαρο Μαξίμου να περάσει “γραμμή” στα στελέχη και όταν αρχίζουν τέτοια φαινόμενα ανυπακοής από εκεί που δεν το περιμένει ηγεσία, τότε μπορεί και να πρόκειται για μη αναστρέψιμη φθορά.