Ξεχωριστή δήλωση μπορούν να υποβάλλουν από φέτος οι σύζυγοι, γεγονός που κρύβει όμως παγίδες στη συμπλήρωσή της. Οι φορολογικές δηλώσεις κρύβουν παγίδες όμως και παγίδες  που πρέπει όλοι να προσέξουμε τώρα για να μην πληρώσουμε τα λάθη μας αργότερα.

Ads

Υπενθυμίζεται πως τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβάλουν και χωριστή δήλωση, θα πρέπει να  γνωστοποιήσουν την επιλογή αυτή στο Taxisnet το αργότερο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Η εφαρμογή του TaxisNet για τις φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξει μέσα στον Μάρτιο.

Tα πέντε SOS των φορολογικών δηλώσεων παρουσιάζει η εφημερίδα το Έθνος:

Ads

1. Εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb: Δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2. Στον κωδικό 61 της στήλης δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Booking κ.λπ.).

2. Διευρύνεται ο αριθμός όσων απαλλάσσονται από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος. Στη λίστα περιλαμβάνονται και οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και όσοι έχουν πραγματοποιήσει έναρξη, αλλά βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης ή αδράνειας. Αν η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το έτος, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας.

3. Στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών» αναγράφονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες οι δαπάνες που κατέβαλαν το 2018 με πλαστικό χρήμα ή e-banking για τη διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ.

4. Οσοι φιλοξενούν συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν.

5. Οσοι φιλοξενούν συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν.