Πέντε εναλλακτικές προτάσεις για το όνομα – με πλέον ισχυρές τις τρεις εξ αυτών -, πρόβλεψη για χρήση erga omnes (χρήση έναντι όλων) και μάλλον ένα θολό πλαίσιο στα ζητήματα της γλώσσα και της υπηκοότητας περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι προτάσεις Νίμιτς για το Μακεδονικό.

Ads

Πληροφορίες που, μέχρι στιγμής ούτε διαψεύδονται ούτε επιβεβαιώνονται από ελληνικές διπλωματικές πηγές, αναφέρουν ότι τα τρία βασικά σενάρια που έθεσε χθες στην Νέα Υόρκη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ονοματολογικό είναι το «Νέα Μακεδονία», το «Άνω Μακεδονία» και το «Βόρεια Μακεδονία». 

Οι εν λόγω προτάσεις φέρονται να κατατίθενται στον βαθμό του δυνατού σε ενιαία γραφή – «Novamacedonia», «Uppermacedonia» και «Northern Macedonia» -, παραμένει όμως ακόμη αδιευκρίνιστο εάν κάποιες από αυτές ή όλες θα είναι σε σλαβική γραφή και αμετάφραστες.

Πέραν αυτών, με βάση πληροφορίες που δημοσιεύει η ιστοσελίδα της πΓΔΜ, www.MKD.mk, προτάθηκαν ακόμη οι ονομασίες «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».

Ads

Αναλυτικά, η ιστοσελίδα δημοσιεύει και τα πέντε ονόματα, σε διπλή γραφή, ως εξής:

  • Republika Nova Makedonija (Република Нова Македонија)
  • Republika Severna Makedonija (Република Северна Македонија)
  • Republika Vardarska Makedonija (Република Вардарска Македонија) 
  • Republika Gorna Makedonija (Република Горна Македонија)
  • Republika Makedonija (Skopje) (Република Македонија (Скопје) 

Σε ό,τι αφορά την χρήση της ονομασίας, όλες οι προτάσεις Νίμιτς φέρονται να είναι erga omnes, δηλαδή να έχουν ισχύ τόσο στους διεθνείς οργανισμούς όσο και στις διμερείς σχέσεις της χώρας. 

Κομβικό σημείο, αλλά αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής, παραμένει το τι προβλέπεται – κι εάν προβλέπεται – για αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, ένα ζήτημα που αποτελεί κι ένα από τα μεγαλύτερα εσωτερικά «αγκάθια» για την κυβέρνηση Ζάεφ.

Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως στο θέμα της υπηκοότητας προτείνεται ως μια εκδοχή το «makedonska», και αντίστοιχα το «makedonski» για την γλώσσα.
 

Διαβάστε επίσης: