Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τους 25 περίπου Κούρδους πρόσφυγες από το Ιράκ που έφτασαν στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, πριν πέσουν στα χέρια του Λιμενικού και “εξαφανιστούν” από την Ελλάδα.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως την παρουσία των Κούρδων προσφύγων στην περιοχή είχαν επιβεβαιώσει τότε τόσο ο πρόεδρος της κοινότητας Βασιλιτσίου, Νικοστέλιος Τομαροπανάγος, μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας και σε άλλα τοπικά μέσα,  και ο κάτοικος του χωριού Βασίλης Λυμπέρης μέσα από την Εφημερίδα των Συντακτών. Παράλληλα, στην ακτή υπήρχαν ίχνη που άφησαν οι πρόσφυγες στο σύντομο πέρασμά τους, όπως ένα μαύρο τζιν, μπλουζάκια, ένα πουκάμισο, ένα τζάκετ, ρούχα πεσμένα στο έδαφος

Σήμερα, ένα μήνα αργότερα, τηλεοπτικό ρεπορτάζ του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Tagesschau που προβλήθηκε τις τελευταίες ημέρες στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD ρίχνει φως στην «εξαφάνιση» των προσφύγων. Οι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν την περιοχή και βρήκαν τα πεσμένα στο έδαφος ρούχα, τα οποία ανήκουν στους πρόσφυγες, όπως βεβαιώνουν οι κάτοικοι. Ο κ. Λυμπέρης δείχνει στην κάμερα ευρήματα που συγκέντρωσε ο ίδιος – μια τσάντα από τουρκικό κατάστημα, το όνομα και το τηλέφωνο του οποίου αναγράφονται εμφανώς, και μέσα μερικά φρούτα, σάπια πια, και πακέτα μπισκότα που δεν πρόλαβαν να ανοιχτούν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, οι δημοσιογράφοι του γερμανικού πρακτορείου κατάφεραν να εντοπίσουν στα κοινωνικά δίκτυα με τη βοήθεια κουρδικών κοινοτήτων έναν από τους πρόσφυγες και επικοινώνησαν μαζί του με βιντεοκλήση. Ο Λάζο Μαχάμαντ Χασάν, 19 ετών, τους περιγράφει την άφιξή του στο Βασιλίτσι – οι περιγραφές συμπίπτουν ακριβώς με την εμπειρία των κατοίκων. Ο Λάζο μιλά στους δημοσιογράφους από το Ιράκ, τη χώρα από την οποία έφυγε για να ζητήσει διεθνή προστασία στην Ευρώπη, ένα δικαίωμα που δεν του δόθηκε ποτέ. Οπως αναφέρει, οι λιμενικοί τούς έβαλαν ξανά στο χαλασμένο ιστιοπλοϊκό με το οποίο αποβιβάστηκαν στο Βασιλίτσι. Μια μικρή βάρκα το ρυμούλκησε σε άλλο σημείο και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε μεγαλύτερο πλοίο, που τάχα θα τους πήγαινε στον αρχικό προορισμό τους, την Ιταλία, όπως τους είπαν.

Ads

«Ηταν ένα μεγάλο πλοίο. Υπήρχαν άντρες με μαύρα ρούχα. Μας πήραν τα χρήματα και ό,τι άλλο αξίας είχαμε μαζί μας. Οταν επιβιβαστήκαμε, είδαμε ότι υπήρχαν περισσότεροι από 100 μετανάστες στο πλοίο», διηγείται στους δημοσιογράφους. Τους είχαν μεταφέρει από διαφορετικά σημεία στο μεγάλο πλοίο και ύστερα από μερικές ώρες τούς έβαλαν σε φουσκωτές σχεδίες. Τους έσωσε το Τουρκικό Λιμενικό και τους οδήγησε στη Σμύρνη.

Πέντε ημέρες μετά την άφιξη των προσφύγων στο Βασιλίτσι, το τουρκικό Λιμενικό δημοσιοποίησε οπτικό υλικό από τη διάσωση 149 προσφύγων ανοιχτά της Σμύρνης.

Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών ο κ. Λυμπέρης σημειώνει ότι ο ίδιος και άλλοι κάτοικοι αναγνωρίζουν στις φωτογραφίες της διάσωσης αρκετούς από τους πρόσφυγες που είχαν δει μπροστά τους. Και προσθέτει τις δικές του πληροφορίες, που επιβεβαιώνουν τη διήγηση του Λάζο. «Ακουσα ότι τους ρυμούλκησε ένα καΐκι από την Κορώνη στην παραλία Καλαμάκι Βασιλιτσίου, δυο χιλιόμετρα από το σημείο της άφιξής τους, δεμένους με πλαστικές χειροπέδες. Εκεί ήταν δυο γυναίκες που κάνανε νυχτερινό μπάνιο και τις έδιωξαν ένοπλοι για να γίνει η επιχείρηση με τους πρόσφυγες. Είναι η παραλία από την οποία αναχώρησε από την Ελλάδα στην Κατοχή σε ηλικία 13 ετών ο Γιώργος Μπίζος, που έγινε αργότερα δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ. Εδωσαν πρόσφατα το όνομά του στην πλατεία του χωριού για να τον τιμήσουν. Τώρα οι κάτοικοι έχουν θορυβηθεί με αυτά που συμβαίνουν με τους πρόσφυγες – δεν μπορούν να πιστέψουν τη συμπεριφορά των Αρχών και ψάχνουν να διαβάσουν στον Τύπο τι έχει γίνει».

Από τη μεριά του, ο αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση 38 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να αρνείται τα πάντα. Το Λιμενικό «ουδέποτε έλαβε γνώση ούτε διαχειρίστηκε το εν λόγω συμβάν» ανέφερε επί λέξει.