Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, καθώς νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ενώ και μάρτυρας «κλειδί» κατέθεσε στην αστυνομία, με το Λιμενικό να εξετάζει τρία σκάφη.

Ads

Ο μάρτυρας που ολοκλήρωσε την κατάθεσή του στις αρχές, εξέτασε περίπου 30 φωτογραφίες σκαφών και ξεχώρισε τρία από αυτά, τα οποία ταίριαζαν στις περιγραφές του.

Ο καπετάνιος ενός εξ αυτών, φέρεται πως διαπληκτίστηκε έντονα με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, λίγη ώρα πριν χάσει την ζωή του. Ο αυτόπτης μάρτυρας δεν είδε αν οι κύκλοι του αλιευτικού στη θάλασσα προκάλεσαν την πτώση του πρώην υπουργού, από τον κυματισμό που σχηματίστηκε.

Επίσης, στα εγκληματολογικά εργαστήρια εξετάζεται γενετικό υλικό αλλά και αποτυπώματα που εντοπίστηκαν στο σκάφος του Σήφη Βαλυράκη. Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν ο θάνατος του πολιτικού προήλθε από την προπέλα του φουσκωτού του, ή από το σκάφος που σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα φέρεται να εμπλέκεται στο περιστατικό.

Ads

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη νεκροψία, ενώ η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη όρισε ειδικό πραγματογνώμονα ο οποίος θα γίνεται γνώστης κάθε περιεχομένου των επιστημονικών κι όχι μόνο στοιχείων που θα προκύπτουν από τις έρευνες.

Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας

Για την υπόθεση μίλησε στο MEGA και ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιώργος Σπύρου, αναφορικά με τα νέα στοιχεία σχετικά με τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη.

«Τα γεγονότα όπως εξελίσσονται από τις μαρτυρίες επιβεβαιώνουν τις αρχικές υποθέσεις, επιβεβαιώνεται η εμπλοκή του αλιευτικού σκάφους. Η έρευνα επικεντρώνεται στην εύρεση του συγκεκριμένου αλιευτικού. Είναι θέμα χρόνου οι αρχές να καταλήξουν στο φυσικό πρόσωπο που ήταν ο χειριστής του συγκεκριμένου αλιευτικού».

«Δεν συμμετέχουμε προφανώς στην ανακριτική διαδικασία, έχουμε εμπιστοσύνη στις ανακριτικές αρχές. Είναι θέμα χρόνου να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

«Σήμερα έγινε ιατροδικαστική αυτοψία από τεχνικό μας σύμβουλο που δεν είχε άλλα ευρήματα από αυτά του τακτικού ιατροδικαστή. Εκκρεμεί να γίνει αύριο μια αυτοψία στην προπέλα του Σήφη Βαλυράκη ώστε να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να χτυπήθηκε από την δικιά του προπέλα. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο. Οι προπέλες των ερασιτεχνικών σκαφών είναι μικρές, με άλλο βήμα. Ενώ των αλιευτικών έχουν άλλη διάμετρο».

«Πρόκειται για μια εγκληματική ενέργεια. Είναι προφανές, τώρα αν θα αποδοθεί δόλος σκοπού, ενδεχόμενος δόλου, αμέλεια, ο τρόπος που θα διατυπωθεί η κατηγορία είναι αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών» κατέληξε.

Τι αναφέρει το υπ. Ναυτιλίας

Ακόμα, στο MEGA μίλησαν ο πλωτάρχης και εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας, Νίκος Κοκκάλας, καθώς και ο ιατροδικαστής, Σωκράτης Τσαντίρης.

«Είναι μια ποινική προδικασία. Διέπεται από την αρχή της μυστικότητας. Εξετάζονται όλα τα σενάρια από τις αρχές. Εξετάζουμε και το σενάριο να υπήρχε και δεύτερο σκάφος στο σημείο. Δεν έχει υπάρξει εντοπισμός συγκεκριμένου σκάφους γίνεται αυτοψία στα σκάφη που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, περίπου 30 επαγγελματικά σκάφη. Αυτή τη στιγμή λαμβάνονται καταθέσεις και το υλικό θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων» είπε ο κ. Κοκκάλας.

«Τα τραύματα που έφερε η σορός εξετάστηκαν από δύο έμπειρους ιατροδικαστές. Θα μπορέσει να εξακριβωθεί αν η προπέλα του φουσκωτού του προκάλεσε τα τραύματα στον Σήφη Βαλυράκη, ή αν προήλθαν από προπέλα άλλου σκάφους. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Αν πάρουμε το σενάριο του ατυχήματος, δυστυχώς στην Ελλάδα τα θαλάσσια ατυχήματα είναι συχνά. Θα μπορούσε θεωρητικά να τον χτυπήσει και η δική του προπέλα, δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό. Θα μπορούσε ο Σήφης Βαλυράκης να είχε κρατηθεί από κάπου όταν έπεσε στη θάλασσα, και στην προσπάθειά του να ανέβει μπορεί να χτύπησε από την προπέλα της βάρκας του» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τσαντίρης.