Σε πραγματικό «σαφάρι» έχει εξελιχθεί το κυνήγι της φοροδιαφυγής, η οποία, ανεξαρτήτως της ποσότητας των αδήλωτων εσόδων, μετέρχεται κάθε ευφάνταστης μεθόδου για να ξεφεύγει.

Ads

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση υπόθεσης φοροδιαφυγής που αποκάλυψαν κατά τους ελέγχους τους τα συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην νήσο Χρυσή της Ιεράπετρας Κρήτης ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι, τον περασμένο Ιούλιο.

Επιχείρηση με 4 καντίνες στο συγκεκριμένου νησάκι, δεν είχε εκδώσει το τελευταίο δίμηνο, πριν τον έλεγχο, 16.546 αποδείξεις.

Πρόκειται για μία από τις τρελές ιστορίες εκτεταμένης φοροδιαφυγής που μέρα με τη μέρα έρχονται η μία μετά την άλλη στη δημοσιότητα από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ.

Ads

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι ελεγκτές εμφανίστηκαν ως λουόμενοι και όταν αποφασίστηκε ο έλεγχος εντοπίστηκαν στις 4 καντίνες, 5 ταμειακές μηχανές οι οποίες ωστόσο, είτε δεν έκοβαν, είτε εξέδιδαν αποδείξεις μαϊμού. Οι αποδείξεις εκδίδονταν σε άλλο ΑΦΜ επιχείρησης εστίασης, η οποία είχε κλείσει εδώ και χρόνια.

Η ΑΑΔΕ αντιπαραθέτει μία «γκάμα» φοροελεγκτικού «οπλοστασίου», το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες επιχειρήσεις ελέγχου ανά περιοχές – ακόμη και με «κατασκοπευτικούς» όρους όπως στην παραπάνω περίπτωση – με αιχμή τις τουριστικές, αλλά και την σύγχρονη τεχνολογία.

Ετσι, το επόμενο διάστημα και σε συμπλήρωση των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται, η Αρχή θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις όλων των τραπεζικών συναλλαγών σε ελληνικές και ξένες τράπεζες όσων είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή, θα βάλει σε εφαρμογή ειδικό λογισμικό για την αυτοματοποίηση συλλογής φόρων και κατασχέσεων, καθώς και συλλογή στοιχείων από «εξωτερικές» πηγές για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων.
Η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» και ένα νέο σύστημα αξιολόγησης περιπτώσεων «υψηλού κινδύνου», το οποπιο θα χρησιμοποιεί πληροφορίες από τις πιο πρόσφατες φορολογικές δηλώσεις, όπως και από εξωτερικές πηγές.

Επίσης, θα συνεργαστεί σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών με τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για συλλογή στοιχείων που αφορούν στην περιουσιακή κατάσταση Ελλήνων πολιτών.

Η «σοδειά» από αυτήν την «μάχη» δεν είναι αμελητέα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 και μόνο από 16 περιπτώσεις, το συνολικό ποσό που είχε «κρυφτεί» από τα δημόσια ταμεία ανήλθε στα 20 εκατομμύρια ευρώ. 

Πρόκειται για τρανταχτές  περιπτώσεις φοροδιαφυγής, στις οποίες εμπλέκονται επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες διαφόρων κλάδων, από οργανωτές γαμήλιων δεξιώσεων, μέχρι δημοσιογράφους.

Αναλυτικά:

1. Ατομική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αμαρουσίου με αντικείμενο το εμπόριο ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκίνητων και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο εξαρτημάτων κινητής τηλεφωνίας, δεν δήλωσε εισόδημα ύψους 2.899.081,96 ευρώ. Επιπλέον διαπιστώθηκε υποβολή ανακριβών δηλώσεων Φ.Π.Α. με διαφορά φόρου ύψους 1.253.060,27 ευρώ.

2. Ελεύθερος επαγγελματίας (δημοσιογράφος) απέκρυψε εισοδήματα ύψους 518.305,75 ευρώ.

3. Τεχνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αττικής, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 105.192,94 ευρώ.

4. Τυπογραφική εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 1.466.046,59 ευρώ.

5. Εμπορική επιχείρηση δραστηριοποιούμενη στο εμπόριο χάρτου στην περιοχή του Πειραιά έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 1.019.417,22 ευρώ.

6. Ατομική επιχείρηση με αντικείμενο εργασιών το γενικό εμπόριο, που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας, έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 810.907,30 ευρώ.

7. Φυσικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στη διοργάνωση γαμήλιων και λοιπών εκδηλώσεων στην περιοχή των βορείων προαστίων, βρέθηκε κατόπιν ελέγχου προσαύξησης περιουσίας να μην έχει δηλώσει εισοδήματα ύψους 1.321.254,79 ευρώ.

8. Ελεύθερος επαγγελματίας  (Δικηγόρος) της ευρύτερης περιοχής Αθηνών, δεν εξέδωσε ή εξέδωσε ανακριβώς, φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 232.679,01 ευρώ, ενώ δεν απέδωσε Φ.Π.Α. ύψους  9.542,68 ευρώ.

9. Ανώνυμη εταιρεία με αντικείμενο εργασιών το λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού στην περιοχή της Χαλκίδας εντοπίσθηκε να μην έχει υποβάλλει δήλωση απόδοσης τελών χαρτοσήμου ύψους 1.964.586,37 ευρώ.

10. Προσωπική εταιρεία με αντικείμενο εργασιών το εμπόριο καυσίμων δεν απέδωσε Φ.Π.Α. ύψους 55.623,28 ευρώ.

11. ΑΒΕΕ Επεξεργασίας Γάλακτος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, δε ζήτησε και δεν έλαβε φορολογικά στοιχεία για εμπορεύματα, καθαρής αξίας 119.388,50 ευρώ.

12. Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης που δραστηριοποιείται στον τομέα των διαφημίσεων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας  4.378.397,29 ευρώ. Επιπλέον, εντοπίσθηκε φυσικό πρόσωπο, το οποίο ως συναυτουργός, εξέδωσε 258 εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 4.378.397,29 ευρώ.

13. Ομόρρυθμη εταιρεία με αντικείμενο εργασιών το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων στην περιοχή της Πάτρας εντοπίσθηκε να εκδίδει αθεώρητα στοιχεία, τα οποία καταχωρούσε ανακριβώς στα τηρούμενα βιβλία, αποκρύπτοντας έσοδα καθαρής αξίας 1.899.187,86 ευρώ και αναλογούντα ΦΠΑ 435.719,18 ευρώ.

14. Φυσικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής υπηρεσιών υγείας, στην Κρήτη, προσαύξησε την περιουσία του κατά 377.000,00 ευρώ, χωρίς να  αντίστοιχη υποβολή των προβλεπομένων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

15. Εκδοτική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 884.120,20 ευρώ.

16. Ναυτιλιακή εταιρεία εκμετάλλευσης πλοίων αναψυχής, που δραστηριοποιείται σε νησί του νομού Κυκλάδων, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις Φ.Π.Α. κατά ποσό φόρου ύψους 332.204,57 ευρώ.