Κανονικά θα κυκλοφορήσει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ αύριο σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων. Παρά την ανακοίνωση της διεύθυνσης για την την παύση της κυκλοφορίας Βήματος και Νέων, οι εργαζόμενοι  στα ΝΕΑ αποφάσισαν ομόφωνα να συνεχίσουν την έκδοση της εφημερίδας.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τvxs.gr, η ανακοίνωση στο Βήμα συντάχθηκε από τον διευθυντή της εφημερίδας Α. Καρακούση κατόπιν συνεννόησης με τον Σ. Ψυχάρη ο οποίος έχει ήδη μαζέψει τα πράγματα από το γραφείο του. Αναμένεται τις επόμενες μέρες να αποφασίσουν και οι εργαζόμενοι του Βήματος για τις επόμενες κινήσεις τους.

Εργαζόμενοι στα ΝΕΑ δήλωσαν στο Tvxs.gr ότι ελπίζουν να αξιοποιήσουν την ερχόμενη εβδομάδα για την εξεύρεση κάποιας λύσης Δεν συζητούν το ενδεχόμενο αυτοδιαχείρισης , τουλάχιστον για την ώρα, αλλά προσδοκούν είτε σε εύρεση χρηματοδότη, είτε σε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα αφορά στα χρεοκοπημένα ΜΜΕ.

Για την ώρα δεν διακρίνεται φως στον ορίζοντα και για τα δύο σενάρια. Η παρέμβαση του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη ναυάγησε όταν ο ίδιος ζήτησε κούρεμα 80% των χρεών και δήλωσε ότι μπορεί να επενδύσει 20 εκατομμύρια στον ΔΟΛ. Οι τράπεζες δεν δέχθηκαν τη πρόταση αντιπροτείνοντας κούρεμα 50% συν τριάντα εκατομμύρια από τον μέλλοντα επενδυτή.

Ads

Σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα ΜΜΕ που πρότεινε η κυβέρνηση, αυτή έχει δύο σκέλη. Αφενός τη δυνατότητα να εισπράξουν απευθείας  οι εργαζόμενοι τα έσοδα από τις πωλήσεις. Και αφετέρου ένα συνολικό σχέδιο διάσωσης των υπερχρεωμένων ΜΜΕ, το οποίο θα επιτρέπει στις τράπεζες να κάνουν εκ νέου διευθέτηση των δανείων ώστε να γίνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις.

Και για τα δύο μέρη της νομοθετικής ρύθμισης, ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως όρο τη διακομματική συναίνεση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των εργαζομένων με τη έκτακτη νομοθετική ρύθμιση συμφωνούν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.  Ακόμα και το ΚΚΕ συζητάει την υπερψήφιση καθώς διακυβεύονται οι πάνω από 400 θέσεις εργασίας.

Το πρόβλημα είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αρνητικός και ως προς την καταβολή των εσόδων από τις πωλήσεις και τη διαφήμιση απευθείας στους εργαζομένους αλλά και ως προς το σχέδιο εξυγίανσης των υπερχρεωμένων μέσων, κατά το παράδειγμα Μαρινόπουλου.

Το επιχείρημα του προέδρου της ΝΔ είναι πως μπορεί να αξιοποιηθεί η ρύθμιση αυτή μετά και από άλλους επιχειρηματίες, παρότι  η κυβέρνηση υπογραμμίζει πως αφορά αποκλειστικά την επανεκκίνηση του χώρου των ΜΜΕ. Οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ εκτιμούν ότι η ΝΔ έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με εφοπλιστή που έχει ανάμιξη στα ΜΜΕ και ο οποίος σχεδιάζει να   εκδώσει νέες εφημερίδες που θα αναπληρώσουν το κενό του ΔΟΛ και οι οποίες θα πρόσκεινται στη ΝΔ