Το lockdown στην Θεσσαλονίκη ήταν η αρχή και, αύριο, έρχεται το «lockdown αλά Μακρόν» για όλη την επικράτεια: Το μερικό lockdown που θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο στις 7 το απόγευμα θα περιλαμβάνει λουκέτο στην εστίαση από τις 9 το βράδυ, απαγόρευση κυκλοφορίας μία ώρα αργότερα και, πιθανότατα, απαγόρευση μετακινήσεων τις νυχτερινές ώρες από νομό σε νομό στις «πορτοκαλί» περιοχές.

Ads

Η εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας που συνεδρίασε ξανά σήμερα κινήθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην κλίμακα των αυστηρότερων δυνατών μέτρων. Και τούτο, διότι τα κρούσματα αναμένεται να παραμείνουν σε τροχιά ραγδαίας ανόδου τις επόμενες ημέρες, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις τάσεις που δείχνουν οι αλγόριθμοι.

Η σημερινή εικόνα και η σχετική κάμψη της επιδημιολογικής καμπύλης, με τα 1.211 νέα κρούσματα, θεωρείται μη ενδεικτική, έως και πλασματική. Κι αυτό γιατί μεσολάβησε η αργία της Τετάρτης και της 28ης Οκτωβρίου, και γιατί έγιναν πολύ λιγότερα τεστ σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, έγιναν 12.069 μοριακά τεστ και 894 rpaid tests από τα οποία και προέκυψαν τα 1.211 κρούσματα. Το προηγούμενο 24ωρο, με τα 1.547 κρούσματα, είχαν γίνει 20.123 μοριακά τεστ και 4.128 rapid tests. Η σύγκριση των αριθμών και μόνον δείχνει ότι η σημερινή αναλογία βγάζει 10% θετικά αποτελέσματα επί του συνόλου των τεστ που έγιναν, γεγονός που αιτιολογεί και την υψηλή ανησυχία η οποία εκφράζεται για την πορεία της διασποράς του ιού τις επόμενες μέρες. Και όπως διαμηνύεται από πηγές της επιτροπής των λοιμωξιολόγων οι προειδοποιήσεις ότι ίσως φθάσουμε ακόμη και στα 2.000 κρούσματα το Σαββατοκύριακο παραμένουν σε ισχύ. Η βασική εκτίμηση, δε, της πλειοψηφίας των ειδικών είναι πως τα πραγματικά κρούσματα βρίσκονται σε επίπεδο τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερο εκείνων που επιβεβαιώνονται και ανακοινώνονται καθημερινά.

Ads

Με αυτά τα δεδομένα, η εισήγηση των λοιμωξιολόγων φέρεται πως ήταν απαγόρευση της κυκλοφορίας, σε όλη την χώρα, μετά τις 9 και παράλληλη γενική απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Η τελική απόφαση όμως θα είναι πολιτική και θα προσμετρήσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, και τις συνέπειες του νέου lockdown στην οικονομία όπου η εικόνα είναι ήδη δραματική. Η γενική τάση, δε, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι να ληφθούν τώρα τα πιο αυστηρά οριζόντια μέτρα – χωρίς ερμητικό κλείσιμο – προκειμένου να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο ώστε να μπορέσουν να αρθούν αρκετοί περιορισμοί στην καθοριστική για την οικονομική δραστηριότητα περίοδο των Χριστουγέννων.

Στο πλαίσιο αυτό, κι εάν μέχρι αύριο δεν αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα, η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να υιοθετηθεί μια πιο ήπια εκδοχή της εισήγησης της επιτροπής η οποία θα περιλαμβάνει:

– Χρήση μάσκας παντού και σε όλη τη χώρα, ακόμη και στις περιοχές, που είναι στο «πράσινο»
– Κλείσιμο της εστίασης από τις 9 το βράδυ και οι υπηρεσίες να προσφέρονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
–Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στην εστίαση – ακόμη και στο τραπέζι, με αφαίρεση μόνο για το φαγητό ή για το ποτό. Δηλαδή, οι θαμώνες θα  κατεβάζουν τις μάσκες μόνο όταν τρώνε ή πίνουν και μετά θα τις ξαναφοράνε. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχουν μεγαλύτερες αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια.
– Περιορισμοί στη μουσική στα καφέ και τα εστιατόρια, συγκεκριμένα να μην ακούγεται τόσο δυνατά ώστε να μην αναγκάζονται να μιλούν δυνατά οι πελάτες και να εκπέμπουν περισσότερα σταγονίδια.
– Απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού στις «πορτοκαλί» περιοχές, μετά τις 9 το βράδυ κι έως τις 5 το πρωί.
– Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί στις «πορτοκαλί» περιοχές.
– Αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας, από 40% σε 60%, με ταυτόχρονη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση του μέτρου
– Τηλεκπαίδευση και στα πανεπιστήμια