Και μόνο το γεγονός ότι μια συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή γίνεται στα κρυφά και ανακοινώνεται μετά τη διαρροή της πληροφορίας είναι ενδεικτικό της υπόγειας εσωκομματικής έντασης στην ΝΔ.

Ads

Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που καθυστερεί ο σαρωτικός ανασχηματισμός τομεαρχών, δεν άλλαξε ο εκπρόσωπος τύπου παρά το όργιο φημών που προηγήθηκε, δεν επιδιώκεται η συνεργασία με πολιτικούς εκτός των κομματικών τειχών και δείχνεται μεγάλος σεβασμός στην επετηρίδα, τα κεκτημένα και τις παραδόσεις της παράταξης. Για τον ίδιο λόγο η ηγεσία της ΝΔ δεν διατυπώνει καθαρές θέσεις σε όλα τα θέματα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν διαφωνίες στελεχών, όπως επαναβεβαιώθηκε με την τελευταία συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ και τον Α. Παπαχελά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα πολιτικής αμφισημίας:

-Τι θα κάνει η ΝΔ με τις τηλεοπτικές άδειες αν αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης; Πιστεύει ότι το ΣτΕ θα ακυρώσει το διαγωνισμό, δεσμεύεται ότι θα καταργήσει τον νόμο Παππά και θα αναθέσει την ευθύνη στο ΕΣΡ (η μη συγκρότηση του οποίου οφείλεται στην μη συναίνεση της ΝΔ) αλλά τι θα κάνει με όσα θα έχουν πληρώσει οι υπερθεματιστές; Θα τους τα επιστρέψει; Και αν ναι, πώς θα διασφαλίσει ότι θα προκύψουν ανάλογα έσοδα για το δημόσιο ταμείο; Ούτε λέξη ως προς αυτά.

-Διογκώθηκε ή όχι το έλλειμμα το 2009; Ο Κ.Μητσοτάκης δεν παρεμβαίνει και δεν σχολιάζει αποφάσεις της δικαιοσύνης, πιστεύει ότι την ευθύνη για την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης έχει ο Γ. Παπανδρέου και δεν θέλει εσωστρέφεια στην ΝΔ. Και τα τρία αυτά μαζί δεν σηματοδοτούν καθαρή θέση για την υπόθεση Γεωργίου και πάντως απέχουν πολύ από τη θεωρία των καραμανλικών που θεωρούν ότι η ΕΛΣΤΑΤ μαγείρεψε τα νούμερα για να φορτώσει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό στην κυβέρνηση της ΝΔ και να ρίξει τη χώρα στο ΔΝΤ.

Ads

-Πώς θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια; Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για μείωση δαπανών χωρίς απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αλλά δεν εξηγεί τι θα κόψει και από πού για να βρει το 1 δισ που θα ζητήσουν οι πιστωτές ως εγγραφή εσόδων στον προϋπολογισμό ή τα 800 εκ που θα πρέπει να εισπραχθούν από αλλού για να συμπληρωθούν τα πραγματικά έσοδα. Ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, άλλωστε, έκανε τις απολύσεις που δεσμεύεται ότι δεν θα ξανακάνει χωρίς να βρει κάποιο ισοδύναμο για να τις αποφύγει.

-Ποιοι θα αποτελέσουν την “κυβέρνηση των αρίστων” που υπόσχεται; Παρά τα γενικά και αόριστα ανοίγματα προς το κέντρο ο Κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να αναφερθεί σε ονόματα, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει βγάλει μπροστά πρόσωπα εκτός κομματικού σωλήνα, πέρα από τον δημοσκόπο Τάκη Θεοδωρικάκο, τον οποίο δεν βλέπουν με καλό μάτι στην ΝΔ, όπως προκύπτει απ όσα λένε εδώ και εκεί πλήθος στελεχών.

-Πόσο αντιφατικό είναι να ζητά εκλογές και στις προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση να περιλαμβάνεται η κατοχύρωση της τετραετούς θητείας των κυβερνήσεων; Και πώς συνάδει με το ευρωπαϊκό προφίλ που θέλει να καλλιεργεί ένα αίτημα το οποίο βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις επιδιώξεις των εταίρων για πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας;

Η παρουσία στην ΔΕΘ το επόμενο σαββατοκύριακο του Κυρ. Μητσοτάκη θα είναι η πρώτη του με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με ενδιαφέρον αναμένεται η κριτική που θα του ασκηθεί στο εσωτερικό του κόμματός του. Οι δημοσκοπήσεις, παρά το προβάδισμα της ΝΔ, δεν διασφαλίζουν την ησυχία του γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ρεύμα παρά τη φθορά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα παρόλο που η συσπείρωσή της βρίσκεται πολύ ψηλά, η κοινωνική απήχηση να μην διευρύνεται. Και αυτό δεν είναι κάτι που το αφήνουν να πέσει κάτω όσοι στην ΝΔ δεν στήριξαν την εκλογή του στην ηγεσία.