Το 50% των ακαθάριστων εσόδων από τα παγκάρια των εκκλησιών θα λαμβάνουν οι ιερείες ως εφάπαξ όταν βγαίνουν στη σύνταξη.

Ads

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική και νόμιμη σχετική υπουργική απόφαση του 2009, που προέβλεπε πως το 50% των ακαθαρίστων εσόδων των παρεκκλησίων και των εξωκκλησίων θα αποδίδονται στον Τομέα Πρόνοιας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος (ΤΠΟΕΚΕ) του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για την καταβολή εφάπαξ βοηθήματος στους ασφαλισμένους του, που συνταξιοδοτούνται λόγω γήρατος ή οριστικής αναπηρίας.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως η εν λόγω εισφορά αποτελεί «τη συνέχιση της μακράς παράδοσης συμβολής των Ιερών παρεκκλησίων και εξωκκλησίων στο σχηματισμό κεφαλαίου για την καταβολή εφάπαξ βοηθήματος στους κληρικούς, ανεξαρτήτως των λοιπών επιβαρύνσεων τόσο των ίδιων όσο και των λοιπών ενοριακών και μη ναών». Επιπλέον επισημαίνει ότι η  αναγκαιότητα  του μέτρου «αιτιολογείται από το νομοθέτη με βάση τον κίνδυνο διακοπής καταβολής του εφάπαξ λόγω της αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει το Ταμείο (ΤΠΔΥ)».

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι Ιερές Μητροπόλεις Ηλείας, Χαλκίδας και Γλυφάδας, ζητώντας να ακυρωθεί η εν λόγω απόφαση του υπουργού Απασχόλησης.

Ads